Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Köksknivar i damask...

  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34680 av Melchior
Köksknivar i damask... skapades av Melchior
Tja, har slipat lite köksknivar...

[attachment=4:2zzkv2aq]<!-- ia4 -->IMG_8067.jpg<!-- ia4 -->[/attachment:2zzkv2aq]

[attachment=3:2zzkv2aq]<!-- ia3 -->IMG_8069.jpg<!-- ia3 -->[/attachment:2zzkv2aq]

[attachment=2:2zzkv2aq]<!-- ia2 -->IMG_8070.jpg<!-- ia2 -->[/attachment:2zzkv2aq]

[attachment=1:2zzkv2aq]<!-- ia1 -->IMG_8075.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:2zzkv2aq]

[attachment=0:2zzkv2aq]<!-- ia0 -->IMG_8074.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:2zzkv2aq]

Emil Schönning
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34681 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Köksknivar i damask...
den andra

[attachment=1:833iysga]<!-- ia1 -->IMG_8082.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:833iysga]

[attachment=0:833iysga]<!-- ia0 -->IMG_8079.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:833iysga]

Emil Schönning
Bilagor:
Mer
11 år 10 månader sedan #34682 av Calon
Svar från Calon i ämnet Köksknivar i damask...
Snyggt! Nästan lite elakt av dig att lägga upp sådana här godbitar nu :P Blir ju galet taggad på att smida av att se sådant fint hantverk :D

Det är intressant att se de olika stegen. Jag har aldrig förut förstått hur "rå" en kniv ser ut innan man börjar slipa den.
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34683 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Köksknivar i damask...
Heheh, det är lite av att visa godiset i påsen men man inte får äta. :)

Lugn bara, då ska få smida så det räcker och blir över. :)

Emil Schönning
Mer
11 år 10 månader sedan #34684 av SCB
Svar från SCB i ämnet Köksknivar i damask...
Riktigt snyggt!! ;D
Vad ska du ha för skaft på dom?

//Olof Nilsson
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
11 år 10 månader sedan #34685 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Köksknivar i damask...
Snyggt!

Johan Sangberg
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34687 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Köksknivar i damask...
Tack!

Tänkte använda den japanska stilen med 8 kantig handtag, en damaskbit först och sist. Stabbat matrial i mitten, kanske nedfilade mellanlägg.

Det läskiga nu är ju härdningen, blir ledsen om de slår sig. Håller tummarna. Ska köra härdfolie och oljebad.


/E

Emil Schönning
Mer
11 år 10 månader sedan #34690 av Calon
Svar från Calon i ämnet Köksknivar i damask...
Vad innebär det att härda med härdfolie? :)
Mer
11 år 10 månader sedan #34691 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Köksknivar i damask...

Calon skrev: Vad innebär det att härda med härdfolie? :)


För att undvika urkolning av ytan på stålet (som gör att stålets egenskaper ändras) när man värmer för härdningen så bör man skydda sitt objekt från luften/syret. Det kan man göra på olika vis, men ett sätt är väl att använda en typ av rostfri folie runtom som ett litet paket (som alu-folie fast tål höga temperaturer). Om jag har fattat det rätt... en fråga dock; hur försluter man folien, eller bryr man sig inte om det lilla som sipprar in om man bara viker ihop det?
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34692 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Köksknivar i damask...
Urkolning är nog inte lika farligt som det problem man får med glödskal/oxider som bildas av stål & syre och förstör ytan.

Det måste vara tätt. Så man gör ett paket som man viker kanterna tre ggr. Samt att man lägger i en bit papper som bränner bort syret i paketet.

Sedan kan man bara polera upp kniven med en sisalskiva.

Jag har inte testat ännu så jag visar lite med bilder när jag kört en vända.

Emil Schönning
Mer
11 år 10 månader sedan #34693 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Köksknivar i damask...

Melchior skrev: Urkolning är nog inte lika farligt som det problem man får med glödskal/oxider som bildas av stål & syre och förstör ytan.

Jepp, glödskal är ju inte kul heller, och visst för en kniv är kanske inte urkolningen så farlig. Men för lite större saker som behöver hålltider på uppåt 20-30 min så kanske det börjar spela större roll... eller är jag ute och cycklar?
Mer
11 år 10 månader sedan #34694 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Köksknivar i damask...
Har ju varit uppe tidigare att härdfolie är dyrt och svårt att få tag i!? Värmetålig grenrörsfärg skall visst vara ett billigt alternativ som erbjuder visst skydd. Har färgen men inte provat.

Tycker inte jag haft problem med glödskal vid härdning av knivar, går ju rätt fort att få upp dem i temp (kort hålltid eller vad man ska säga) samt de är grovslipade med över 1mm kvar i eggen så det finns lite att ta av. Har inte använt härdfolie men får för mig att man måste vara rätt noggrann så man inte påverkar avkylningen (luftfickor, olika tjocklek?) kyler man "snett" lär kniven bli sne och större risk för härdsprickor ??!!

Har du slagit din lärling idag ??
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
11 år 10 månader sedan #34695 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Köksknivar i damask...
Yepp, mr_president, härdfolie är dyrt, ca 75 kr metern från Nordell, ca 120 kr metern från andra ställen. Grengörsfärg skall vara ett bra alternativ.

När det gäller kylningen så är det som du säger, viktigt att få det jämnt. Jag tror de flesta använder härdfolie när de exempelvis härdar RWL-34 som skall upp i över 1000 grader för härdning. Man lägger också på några grader för att få det rätt med härdfolie.

Men det skall vara som vanligt, stoppa ner paketet i olja så blir det rätt. Kan ju vara lämpligt att inte vika folien så man får en tjock skarv mitt över bladet.

Ska testa om några veckor... då får vi se om det blir ett avgrundsvrål eller ett hurrarop! :)

/E

Emil Schönning
Mer
11 år 10 månader sedan #34699 av Calon
Svar från Calon i ämnet Köksknivar i damask...
Tack för all bra information! Alltid roligt att lära sig nya saker :)
Mer
11 år 10 månader sedan #34708 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Köksknivar i damask...
En kille som jobbade på damasteel och gjorde köksknivar på fritiden sa att han härdade rostfri damask genom att lägga kniven mellan 2 tunga (och raka/plana) järnklumpar. Det kylde rätt och undvek krökning sa han. Har en bit RWL-34 som jag tänkte göra det på men det har inte blivit av (bara 5 år så gott om tid ännu....)

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.116 sekunder
Powered by Kunena Forum