Nya inlägg

Fler ämnen »

Topic-icon Problem med lödutrustningen.

  • Jofre
  • Jofre Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
9 år 2 månader sedan #33603 av Jofre
COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED_NEW
Hej.

Jag har precis skaffat en gasoltub och lödutrustning för den. Jag har kopplat in en 1-4bar regulator till tuben, och en backslagssäkring efter det innan slangen och lödpistolen satts på, Men när jag försöker tända lågan så "spottar" den bara en liten stund och slocknar sedan. Jag har försökt sätta regulatorn halvöppen (ca 2 bar hoppas jag) och har öppnat lufthålen i lödpistolen, men det verkar ändå inte fungera.

Vad kan det vara jag gör fel?

Tacksam för alla tips.
Mer
9 år 2 månader sedan #33627 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Det måste väl rimligen finnas en flödesventil oxså? Inte bara regulator och sedan öppna spjäll ?? Har du "kran" på lödpistolen? Hör du om det kommer gas (lyssna inte om lågan brinner ;D )

Är "lödpistol" en lödkolv med gasvärmning eller "vanlig" öppen låga ?

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
9 år 2 månader sedan #33632 av Lyckasmed
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jag gjorde nyss en liknande erfarenhet. Köpte brännare (typ dom där ogräsbrännarna på Bauhaus) för att komplettera dom mindre brännarna som satt på min "fotbolls-gasflaska". Satte båda gasbrännarna på P11-flaskan med tryckregulator (på 1,5 bar - tror jag) och backslagsspärr. Nöjd och glad öppnade jag kranen och skulle tända brännarna. På den stora - "ogräsbrännaren - kom en liten ynklig låga som lagom tända en cig med. Den lilla brännaren hände ingenting! Inte ens gas kom fram. Efter mycket provande kom jag fram till följande: ingen av dom brännarna skulle ha tryckregulator, utan DIREKT på flasktrycket. När jag tog direkt på P11:an (med bakslagsspärren kvar) blev det helt perfekt låga på bägge brännarna. Alltså INGEN regulator! När jag kollat på nätet vad gasleverantörerna försöker informera, är det lite kryptiskt, men verkar korrekt så. Det är tre olika tryckområden för förbrukare. Högtrycket räknas från 2 - flasktryck och det är detta som används följdaktligen till mina verktyg.
  • Jofre
  • Jofre Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
9 år 2 månader sedan #33644 av Jofre
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Jodå, det finns en flödesventil också, som jag öppnat fullt, liksom ventilen som tar in luft också. Jag hör väsandet från gas och när jag försöker tända (det är en öppen låga) så verkar det ibland som om lågan slocknar av "draget". Hm.

Lödpistolen skall enligt Sargenta (där jag köpte den) ha ett arbetstryck på 2 bar och regulatorn jag använder justerar mellan 2-4 bar. Kan jag ha för högt tryck genom regulatorn (eftersom jag har den "halvöppen"), eller är det som föreslogs nedan för lågt tryck (pga regulator och backslagsventil)? Men i det sistnämnda fallet så tycker jag inte att jag borde höra ett så starkt väsande ...

Hm.
Mer
9 år 2 månader sedan #33650 av mr_president
COM_KUNENA_MESSAGE_REPLIED_NEW
Då verkar ju grejorna vara rätt ihopsatta i alla fall.

Om man tänder gasol när den är för tunn (för mycket luft) vill den gärna puffa. Det är lättare om blandningen är fet (mindre luft). Prova tänd mot något som brinner kraftigt (en annan gasollåga kanske??) sen justerar du luften från lite till mer samtidigt som den utströmmande gasen möter den brinnande lågan. Bör väl göra det utomhus eller i alla fall på ett bra ställe. Om det kommer väldigt mycket gas ur din makapär så kan det flamma en del, men jag har svårt att tro att du har så stora munstycken att det är något problem.

Du ser sen på lågan om den har bra luftmängd. Om den har gula toppar (eller helt gult) och vill "långt" från brännare är det för lite luft. Om det brinner helt blått (inge gult) så är det bra.

Jag tänder min gasolässja med en gasolbrännare just för att slippa att den puffar (ässjan) och släcker det jag tänder med (papper e.d.) Jag börjar med för lite gas (för mycket luft) och skruvar på gasen när gasolbrännaren brinner i kanten på ugnen. Vid vissa blandningar puffar det som en riktig knall.

Har du slagit din lärling idag ??
Sidan laddades på: 0.067 sekunder
Powered by Kunena Forum