Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Skärande bearbetning

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 1 månad sedan #18703 av Johan Sangberg
Skärande bearbetning skapades av Johan Sangberg
Med skärande bearbetning menas alla typer av arbetssätt där man avlägsnar metall, med någon form av verktyg som skär bort metall från den metallbit man arbetar med. Det kan gälla filning sågning, svarvning, fräsning e.d. Ett sågblad, eller en fil kan liknas vid ett antal hyvlar efter varandra som, var och en skär bort en metallflisa.


Sågning:

Det finns sågställningar med olika djupa bågar, ända upp till 200mm. De djupaste är för “baktunga” att använda vid precisionsarbete, men är nödvändiga om man vill såga snitt djupt in i en större plåt. Mest användbar är en sågställning med c.a.60-80mm djup båge. Sågblad säljs med olika grova tandningar, som benämns med siffror från 6 till0 , där 6 är grövst, sedan från 2/0 till 6/0, där 6/0 är allra finast.


Filning:

Det gäller att välja rätt fil, till det arbete man vill utföra. Tänk på att filens huggning gör att den bara avverkar material när den skjuts framåt. Med filen bestämmer man den slutgiltiga formen på föremålet man tillverkar, fila allra sist med fintandade filar så unviker du allt för omfattande arbete men att slipa bort grova filrepor med smärgelduk. Det är lätt att av misstag slipa bort kanter med smärgelduken, som man vill behålla. Särskilda smärgeldukshållare finns att köpa. Dessa gör det lättare att styra var man avverkar material.


Fräsning:

Till detta krävs att man har en hängmotormaskin eller annan typ av fräsmaskin. Till dessa finns en mängd olika fräsar, slip och polertrissor. Vid de tillfällen då man vill avverka material på svåråtkomliga ställen, kan en fräs vara till stor nytta, men det är svårt att åstadkomma jämna släta ytor med en handhållen fräs. Silver är särskilt svårt att fräsa, eftersom det är mjukt och segt.


Svarvning:

Inom silversmidet förekommer svarvning mera sällan. Sterlingsilver är alltför mjukt och segt för att vara lämpligt att svarva. Verksilver är hårdare och något lättare att svarva.
Trycksvarvning är metod att forma skålar o.d. med hjälp av svarv. Metoden är en form av plastisk bearbetning. Man svarvar en plugg som man sen trycker en plåtrondell emot med hjälp av ett högglanspolerat stål. Pluggen är av hårt trä e.d. formad som kärlet man tänkt trycka. Plåtrondellen spänns mot pluggen och roterar med denna. Utsidan smörjs väl så stålet glider utan att repa. Man börjar att trycka från botten och utåt. Plåten måste lossas och glödgas då och då. Trycksvarvning används att massproducera föremål. (se bild.1 nedan)


Gravering:

Innebär att man med stickel skär linjer och mönster i en metallyta. Sticklarna kan ha olika bredd och profil, allt efter vilken linje man vill ha. Att gravera kräver stor skicklighet, som tar lång tid att träna upp. Gravör är en egen yrkesgrupp vid sidan av silver- och guldsmeder
Stickeln är dock ett bra hjälpmedel att avlägsna material med, där man har svårt att komma åt med andra verktyg.


Karvsnitt:

Djupt skurna mönster eller reliefer i trä eller metall. Skäres , i metall med hjälp av sticklar, olika formade huggmejslar e.d. Förekommer sällan idag, men återfinns ibland i historiska arbeten.

Johan Sangberg
Bilagor:
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.070 sekunder
Powered by Kunena Forum