Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Degel

  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
18 år 2 månader sedan #9211 av Ludwig
Degel skapades av Ludwig
Jag har en kort fundering.

På lagerhaus i Norrköping sålde de rostfria tandborstmuggar för 30 kr. Håller en rostfri degel till att smälta aluminuim, brons eller mässing i över ässjan? Någon enstaka gång rör det sig om (om jag känner mig själv rätt).

/Ludwig

Klurgubbe i unga år
Mer
18 år 2 månader sedan #9216 av kerk
Svar från kerk i ämnet Degel
Jag använder ett ihopsvetsat rör av vanligt järn än när jag smälter både brons och koppar. . så den ska nog hålla ? :> Den står ju dessutom mot oxidering mycket bättre :>
Mer
18 år 2 månader sedan #9270 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Degel
En fråga bara, hur fungerar det att smälta brons i ett vanligt, hopsvetsat rör över ässjan?
Det skulle vara intressant att prova detta
Mer
18 år 2 månader sedan #9285 av kerk
Svar från kerk i ämnet Degel
Det fungerar så länge du inte går över järnets smältpunkt, vid de 1100? 1200? grader som du behöver för att smälta brons är de tinte större problem, blir väldigt med oxid dock :> Använder dock gasol själv.
Mer
18 år 2 månader sedan #9289 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Degel
Ungefär samma princip som då man brukade gjuta tennsoldater då man var liten då med andra ord?

Tror du att omkring 1100 grader är lämplig temperatur för att smälta mässing, om man behöver överhetta något, eller är det för hög temperatur? (har för mig att mässing inte tål fullt så höga temperaturer som tennbrons)
Mer
18 år 2 månader sedan #9295 av kerk
Svar från kerk i ämnet Degel
Och självklart inte över ässjan, du ställer ju ned röret i glöderna och låter värmen omfamna röret :>
Mer
18 år 2 månader sedan #9310 av folkabo
Svar från folkabo i ämnet Degel
Har använt tubrör av både rostfritt och vanligt stål. Svetsade fast en bottenplatta och fick på så sätt en degel. Det funkar bra en tid men aluminiumet fräter hål på degeln efter att den använts den några gånger. Det är ju inte så himla kul när smältan rinner ut i ugnen, eller när det börjar pissa smält aluminium då man väl fått degeln ur ugnen. Vid de senaste gjutningarna har jag därför fodrat tubröret invändigt med eldfast gjutmassa och det verkar fungera helt OK. Innan jag gjorde min elugn smälte jag aluminium i ässjan. När jag skulle gjuta stativet till min bandsåg smälte jag 12 liter med ett tubrör som degel, och jag minns att det tog väldigt lång tid att smälta och att det gick åt mycket kol. En termostatstyrd elugn är bra mycket smidigare att använda.

Keep the blues alive
Mer
18 år 2 månader sedan #9320 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Degel
Intressant läsning, skulle vara kul att prova smälta litet större mängder någon gång.

Eldfast massa: Skulle det fungera med till exempel vanligt eldfast murbruk?

Själv studerade jag på, Strömbacka gamla smedja ett par tingestar som närmast liknade två gigantiska soppslevar men med rakt skaft.
(ungefär som en vanlig tännskopa, men med omkring 5-6 mm tjock vägg) själva "sleven" bör ha varit omkring 30-35 cm i diameter, och skaftet litet mer än en meter tror jag. Jag är dock osäker på om dessa endast kan ha använts för att smälta bly (vid renovering av blyklubbor och sådant) eller om de också använts till att smälta brons.
Mer
18 år 2 månader sedan #9322 av kerk
Svar från kerk i ämnet Degel
Borde gå med eldfast murbruk, annars kan du ju åka å få dig lite stengodslera och göra deglar av? Ett väldigt fint sätt att göra deglar är sk slipcasting, alltså flytande lera som slås i en gips form, gipsformen tar upp vatten och efter en tid har du en "torkad" utsida och en flytande insida, med tiden blir väggarna tjockare, sen slår du bara ur innehållet och väntar på att det torkar så släpper den själv, vad jag kan säga så kan det torka i vanliga luften sedan, har inte spruckit för mig iallafall, tror t.o.m folk har torkat det nästan direkt i ugn, då sakta öka temperaturen alltså.

Gipsformen kan du göra med vanligt gips, ett glas i lagom storlek och en oöm bunke :> Slå bunken full med gips, eller inte helt full, halvt full. Klämm ned glaset, det kommer försöka flyta så du kanske lär hålla i det ett tag. Slå i extra tills hela formen är fylld med gips. efter ca 5-10min borde gipset stelnat så pass att du kan röra glaset lite, detta är lite småviktigt för det kommer skapas ett otroligt vakuum under glaset så det gör det nästan omöjligt att få upp, låt stelna riktigt och torka i några dagar så den är riktigt torr annars är det för mycket vatten i formen för att göra några fina degelväggar.

Om du inte kan få tag på flytande lera så kan du gära nästan perfekt flytande lera till en liten degel på några timmar. Lekte lite förut med att lösa upp lera, visste inte alls vad jag gjorde så jag slog i lite vattenglas natron (tror det heter så natriumsilikat) och leran började lösa upp sig lättare.
Mer
18 år 2 månader sedan - 18 år 2 månader sedan #9324 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Degel
Mycket intressant läsning det där, skall se om jag kan få tag på stengodslera uppe hos keramik fabriken. :)

Vet någon om det går att få tag på vattenglas och sådant hos en vanlig färghandel,

Samt var man kan få tag på nämnda "Soda ash"?


(skulle även vara mycket intressant att få höra litet mer om dina experiment med Wootz, hade själv tänkt försöka tillverka sådant)

(om någon tycker denna fråga avviker för mycket från ämnet vill jag dock påpeka att ämnet "deglar" ju faktiskt inte är helt ovesäntligt i sammanhanget (Wootz), om man säger så... )
Last edit: 18 år 2 månader sedan by EeWe.
Mer
18 år 2 månader sedan #9327 av kerk
Svar från kerk i ämnet Degel
De experiment jag gjort har slutat i katastrofer, trasiga deglar etc så har inte fått til något än, väntar på m itt stengodslera paket, de hade inget hemma i malung.

Vattenglas hittar du på färghandeln om jag inte misstar mig, omd e inte vet vad det är säg att man konserverar ägg med det :>

Soda ash är inget måste .. men vissa verkar säga att det hjälper men jag vet inte alls, aldrig använt det. Det ska finnas i typ vaniga matvaruaffärer


Vattenglaset kostar lite över 100dringen för 1 liter tro rjag.
Sidan laddades på: 0.091 sekunder
Powered by Kunena Forum