Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Att sköta elden

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
21 år 5 månader sedan - 18 år 10 månader sedan #1445 av Johan Sangberg
Att sköta elden skapades av Johan Sangberg
Att sköta elden

Elden måste skötas om för att ge den värme man behöver. Detta är speciellt viktigt när man arbetar med hårda och härdbara ståler, vilket är vanligt när man smider verktyg. Framförallt stora arbetsstycken som vid hammar eller släggsmide kräver en välskött eldhärd.

Elden ska vila på en glödbädd. Det betyder att man hela tiden måste skjuta till kol över ässjans utblås. Om man bara lägger ett arbetsstycke på elden och låter det vara där, kommer kolet under att brinna upp och värmen sänks. Därför ska man hela tiden se till att den mest intensiva eldhärden har gott om kol.

Framförallt när man ska smida stora arbetsstycken är det viktigt att man har kol som ligger runt om själva eldhärden. Kolet som ligger runt om förlorar då sina gaser. Gaserna måste brännas ur, innan kolet börjar brinna. Om man ser till att hela tiden ha gott om kol runt ässjan kan man därför hålla en jämn och fin temperatur. Tyvärr leder stora kolmängder ofta till att det blir stor värmeutveckling. För att förhindra detta kan man hälla vatten runt eldhärden, på det omkringliggande kolet. Arbetsmiljön blir då mer dräglig, man sparar kol och man gör därtill värmen mer intensiv i ässjans mitt.

För att spara kol bör man inte ha konstant lufttillförsel. När du arbetar vid städet, se till att sänka eller stänga av luftutsläppet. Det sparar kol och sänker smedjans temperatur. Om du går på en längre paus kan du elda på en ny hög kol (tills den slutar ryka) och stänga av luftutsläppet helt. Elden kommer att ligga och pyra tills du kommer tillbaka. En annan metod är att lägga på en vedklabbe, vilket kan vara både billigare och miljövänligare.

Slagg är restprodukter från kolet. Det lägger sig i botten av ässjan och bildar efter ett tag en klump. Denna klump hindrar dels luftutsläppet dels kan den klibba i ämnen som ligger i ässjan. Det är viktigt att slagg som fastnat på ett föremål, inte slås in i järnet. Se till att skrapa av slagget och gör sedan rent ässjan. Det bästa sättet att gröa rent ässjan på, är att först lägga på nytt kol och låta det ta sig ordentligt. Skrapa sedan av den översta glöden och ta ur slaggklumpen. Slagg är inte miljövänligt, tvärtom, det är en hälsorisk och räknas som miljöfarligt avfall. Se därför till att ha lock på slaggbingar, åtminstone när du bär dem, för att förhindra inandning. Om du tömmer en slaggbinge dammar det rejält. Använd munskydd eller håll andan. Slagg skall slängas i en särskild binge och sedan tas om hand, så att det inte hamnar bland de vanliga soporna.



Fil bilaga:

Dubbelässja
Fil bilaga:

Fältässja
Fil bilaga:

Handvevad fältässja
Fil bilaga:

Fältässja

Johan Sangberg
Last edit: 18 år 10 månader sedan by Johan Sangberg.
Sidan laddades på: 0.074 sekunder
Powered by Kunena Forum