Nya inlägg

  • folkabo Profilbild
  • ABNO 1
  • Har ett par funderingar angående ABNO 1 fjäderhammare. Hur stor skall drivmotorn vara i kilowatt?...

Fler ämnen »

emo Material

 • johan sangberg
 • johan sangberg Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
13 år 5 månader sedan #5629

Material
Materialen man använder benämns efter SIS (Standardiseringen I Sverige). Det betyder att de har sifferkombinationer efter sina respektive innehåll. Den första siffran betyder vid en etta att det rör sig om kolstål, en tvåa att det är ett legerat material o s v. Vid smide kan nämnas att den andra siffran avgör järnets kolhalt; 3 betyder 0,3 % kol (ej härdbart) 6 betyder upp till 0,6% kolhalt (d v s härdbart). Detta gäller som princip men stämmer inte helt, systemet är gammalt och överensstämmer inte helt med den moderna tillverkningen. Man kan säga att de viktigaste arbetsmaterialen vid tillverkningen av smidesverktyg är SIS 1312 för ohärdade verktyg och SIS 1672 för härdbara verktyg. Regin innehåller mycket volfram och är framförallt lämpligt vid tillverkning av kattögon. Lancashire är ett gammalt fint vällningsjärn som är svårt att få tag på idag. Det hittas för det mesta i gamla hus och rörsystem.
Ett kolstål är en blandning av järn och kol, utan andra legeringar. Om ett stål innehåller andra material, såsom volfram, nickel, kisel, molybden, kallas det legeringsstål.
Skillnaden mellan ett stål och ett järn är att stålet är härdbart. Idag kallas alla järn för stål, oavsett härdbarhet. Detta har jag frångått i detta arbete för att en tydligare skillnad skall framgå mellan härdbara och icke härdbara material.


Johan Sangberg
Följande användare (n) sa tack: Järre
 • Anonymous
 • Anonymous Profilbild
 • Besökare
9 år 11 månader sedan #26727

Hej
Jag arbetar med metall och vill nu bygga anordningar som låter. Då jag provar att slå på olika metaller har jag svårt att få fram ljud som liknar gjutna klockors. Vad är det som gör att ett metalliskt material ger god och intensiv klang?
Hälsning från Harriet

Mer
9 år 9 månader sedan #27548

Jag har letat jättemycket,bland annat på SIS men kan inte hitta info om vad de sista två betyder.
Finns det någonstans medordentliga tabeller och inte bara "1345 betyder det och det etc"?

Det kan tyckas som en tafflig grej att bry sig om men jag är verkligen sjukt intresserad av det här siffersystemet.

Mer
9 år 9 månader sedan #27555

Jag har förstått det som att den sista sifran iallafall står för vilken i ordningen av ungefär samma typ av stål det är... det blir tydligare om jag tar ett exempel. Jag tar vanligt "bruksjärn som exempel"

Man ville ta fram ett så låglegerat stål som möjligt utan att det blev för dyrt, det skulle optimeras för idustriellt bruk. Det fick heta 1310.

Sen kom man på hur man kunde förändra det så att det blev ännu bättre, detta nta förbättrade fick heta 1311

Sen var smide nästan helt försvunnet ur industrin och materialets svetsbarhet blev högre prioriterad. Då blev man tvungna att homogenisera järnet för att det skulle bli jämnare. Man la i lite kisel i smältan och fick på så vis ett "modernare järn. Det fick heta 1312 och är det vanligaste "bruksjärnet idag. Detta järn är hårdare och skörare än de tidigare i 13-serien men funkar bra till vad det är gjort för.

Gustav

Mer
9 år 9 månader sedan #27556

Jo jag har förstått det som att den sista sifran står för vilket legering av liknande variant det är. Alltså typ det första "bruksjärnet" som man hade i SiS-systemet hette 1310 men sen lärde man sig att göra ett annat bruksjärn som visade sig bättre som vardagsjärn, 1311 kallades det och varade inte så jättelänge för efter ett tag upptäckte man att man kunde hiva i lite kisel i smältan så att ojämnheter och inneslutningar försvan. Det kallas för att homogenisera och är anledningen att 1312 är hårdare och mer svårvällt än de tidigare versionerna. Eftersom ett bruksjärn idag främst är avsett att svetsas i är homogenesisingen dock en stor vinst även om vi smeder blir lite sura på det.

Så samma användningsområde, samma ambition men olika tider. Först 1310, sedan 1311 och idag 1312

Gustav

Mer
8 år 8 månader sedan #30883

Hej jag tänkte smida bestick och liknande vad skall man ha för stål då ?
Har sett att det ofta står 18/10 eller 18/8 rostfritt stål på fabrikstillverkade bestick vispar m.m. kan man man använda detta vid vanligt smide ?

Hälsn Lars K

Sidan laddades på: 0.231 sekunder
Powered by Kunena Forum