Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Tidningen Konstsmide

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 4 månader sedan - 14 år 2 månader sedan #30240 av Johan Sangberg
Tidningen Konstsmide skapades av Johan Sangberg
Jag blir väl först att kommentera/recensera en helt ”ny” tidning om Konstsmide. Ja för idag damp den ned i brevlådan. Det såg riktigt trevligt ut må jag säga!

Från att ha varit ett medlemsblad som häftats ihop kommer här en fullfjädrad tidning i fyrfärg dessutom! Ett gediget intryck och bra texter. Här kan man bli inspirerad och jag gillar både inslagen och bilderna. Av deltagarna att döma ser man att de flesta är Antracitare vilket glädjer mig. Vi får några intressanta intervjuer och tidsspeglingar till oss och får läsa om Conrads besök i Granbergsdal. Det är intressant att läsa Conrads svar på Lundvig frågor, Ludvig är gästskribent.

På bildfronten presenterar JaHan några läckra bilder från Granbergsdal och Jon fyller på med en fler. Ett helt uppslag bilder från Antracits träff i Granbergsdal och insprängt finner vi två bilder från Blacksmith Marathon. Dem redan invigda har redan beskådat Gustavs inkrusteringsteknik ”live” i Granbergsdal tidigare och här får man sig allt till livs i en trevlig artikel sgnerad Gustav Thane. Bra!

Det är alltid lika roligt att läsa och höra Nikos funderingar kring smide och beskriva sina kollegor. Här får du dessutom bilder på Nikos underbara figurer i smide!

Sammantaget en läcker produkt med vacker layout och snygga bilder kompletterat med utmärkta reportage. Formatet är A4 och tidningen trycks på matt papper. Det vill vi se mer av….

Grattis

Johan Sangberg
Antracit smidesfourm

Johan Sangberg
Last edit: 14 år 2 månader sedan by Johan Sangberg. Orsak: Felstavningar rättade
Mer
14 år 4 månader sedan #30247 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Tidningen Konstsmide
Håller med, det var en fin publikation och ett lovvärt intiativ. Vissa barnsjukdomar finns väl, men det är ju första numret så de försvinner säkert.
Mer
14 år 4 månader sedan #30264 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Tidningen Konstsmide
Jodå, oj vad vi har kämpat för att få till den här tidningen. Och det är kul att ni gillar den. Om ni har lovprd eller kritik att ge är ni hjärtligt välkomna att skriva en kort insändare som vi sedan kan publicera i tidningen. Både ris och ros är kul... framför allt ris för det fins ju inte i övriga tidningen.

Nästa nummer kommer i början av januari men för att få det måste man antingen höra av sig till mig och be om att få köpa ett lösnummer för 68 kr eller bli medlem i sveriges konstsmidesförening 2010. Vi hoppas givetvis ni gör det senare eftersom vi behöver varje röst till årsmötet 2010 då det skall beslutas ifall redaktionen får mandat över tidningen i ett år till.
Mer
14 år 4 månader sedan #30269 av Kindbo
Svar från Kindbo i ämnet Tidningen Konstsmide
Ett mycket bra sätt att få tidningen spridd även till allmänheten är att vi frågar efter den på våra bibliotek.
Min erfarenhet är att man behöver bara vara två som frågar så finns tidskriften nästa nummer i tidskriftshyllan.
Jag hittade själv tidskriften Hemslöjden från Sätergläntan en gång på biblioteket i Mariestad och den var så inspirerande att jag sen 5 år prenumerar.
Mer
14 år 4 månader sedan #30270 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Tidningen Konstsmide
Ja hemslöjden är min personliga favorit, långt bättre än alla designtidsskrifter och konstmagasin. Lite av en förebild faktiskt för vår tidning.

Vi har som plan att en dag göra tidningen tillgänglig via en bibliotekstjäns som ger alla bibliotek i sverige tillgång till tidningen. Men just nu lider vi av problemet att det förra årsmötet beslutade att prenumeration utan medlemsskap inte skulle vara möjligt 2009 så vi får nog vänta med det där till efter årsmötet... jag hoppas ni alla kommer.

//Gustav Thane
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 4 månader sedan #30271 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Tidningen Konstsmide
Hej

Jag tycker det är aldeles utmärkt att Tidningen är så väl avskiljd från föreningen så den som inte vill eller har råd att bli medlem kan köpa ett lösnummer. Extra viktigt är det att tidningen är Oberoende och står på egna ben och inte låter sig Censureras eller Påverkas utifrån personliga tyckanden från andra. Precis som Antracit bör tidningen vara Oberoende. Man skall kunna få tag in Tidningen utan att bli betalande medlem precis som man kan läsa "gratis" på Antracit.

Fast ett frivilligt bidrag till Antracit är alltid uppskattat... O0 Gesällmedlemmar vill vi ha fler av på Antracit.

<!-- l --><a class="postlink-local" href=" www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=20&t=1891 ">viewtopic.php?f=20&t=1891<!-- l -->

;D

//johan

Johan Sangberg
Mer
14 år 2 månader sedan #30682 av Stefan
Svar från Stefan i ämnet Tidningen Konstsmide
Hej.
Alla som har åsikter kring huruvida tidningen ska var medlemsförmån eller inte, om den ska finnas i tidningshyllorna i en kiosk nära dig eller på bibliotek är välkommna att närvara på Konstsmidesföreningens årsmötet där riktlinjerna för året dras upp. Det redaktionen har att förhålla sig till fram till nästa årsmöte är ju det som blev bestämt på årsmötet förra året.
MVH Stefan

Ps. Tyckte också att det var en trevlig tidning ni fått ihop, måste väl få tummen ur och betala avgiften nu så att jag får nästa nummer. Tycker själv att tidningen är en kul medlemsförmån. Ds

Varma smideshälsningar Stefan
svartsmide.se
smideskurs.se
Mer
14 år 2 månader sedan #30685 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Tidningen Konstsmide
Det ryktas att tidning nr 2 skulle tryckas idag och komma i brevlådan om ca en vecka, ser verkligen fram mot det.

Jag tycker som du Stefan att tidningen skall vara en del av medlemskapet men det hindrar inte att den skall gå att köpa som kiosklitteratur vilket bara skulle sprida informationen om smide, alla har inte råd med 400 kr för medlemskap men de önskar nog en smidestidning att bläddra i så en prenumeration på säg 100-200 kr/år vore önskvärt tycker jag. Borde inbringa mer klöver till Konstsmidesföreningen för jag tror att de som har gått med i föreningen har gått med för de känner en gemenskap som duktiga/konstnärliga smeder eller har ett brinnande intresse för att vara med i föreningen och inte enbart för att få tidningen.

Tidningen behöver ju inte bara komma ut i analog form utan skulle också kunna prenumereras i digital form säg för 100 kr/år och den analoga för 200 kr/år, låter inte det bra.
Mer
14 år 2 månader sedan #30689 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Tidningen Konstsmide
Detta är just sådanna ämnen som jag tycker kan och bör diskuteras både här på antracit och i stugorna... På sveriges konstsmidesförenings årsmöte skall en sissta diskussion hållas varpå alla beslut gällande tidningen skall tas, OCH BESLUTET TAS AV DIG SOM MEDLEM, inte av styrelsen eller någon okänd långt borta.

Det var just det, inte så många har betalt in den där fakturan ni fick med första tidningen och det är väl okej om man inte tänker gå med i föreningen... men om du ändå tänker gå med till svenska mästerskapen i april eller nått sånt så det blir extremt dyrt för oss att skicka ut en ny tidning varje gång ytterligare en betalat in. Om alla kunde betala in sin medlemsavgift innan onsdag så kan vi göra ett riktigt utskick till alla för i nuläget är det bara en handfull som kommer att få tidning nr. 2

//Gustav Thane
Redaktör på Konstsmide
Mer
14 år 2 månader sedan #30693 av SCB
Svar från SCB i ämnet Tidningen Konstsmide
Jag tycker att tidningen även kan säljas utanför konstsmidesföreningen.
Jag är väldigt intresserad av tidningen man jag har för tillfället inget intresse av att vara med i föreningen.

//Olof Nilsson
Mer
14 år 2 månader sedan #30697 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Tidningen Konstsmide
tidningen var väl trevlig men inte så trevlig så att den motiverar medlemskap i konstsmidesföreningen. Om den gick att prenumerera på utan att medlemskap krävdes så skulle det vara väldigt bra.
Mer
14 år 2 månader sedan #30698 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Tidningen Konstsmide
Kom också att tänka på att det via Antracit skulle kunna fås tillgång till tidningen t.ex. genom att man är gesällmedlem så får man tillgång till den tavlan på forumet där tidningen presenteras, naturligtvis skall då en viss del av gesällmedlemsavgiften då gå till Konstsmidesföreningen. På detta sätt skulle också Antracit och föreningen komma närmare varandra vilket vore bra tror jag. Visst försvinner en del pengar då ur Antracit men kanske kan det locka fler att bli gesäller så att det lönar sig i alla fall.

Det finns mycket som skulle kunna göras t.ex. så ger ju Metalmagaren ut en tidning i Danmark som heter Ferrit (tror det var så), visst samarbete sker med Antracit, här kan det ju finnas möjligheter till samordning och att Konstsmidesföreningens tidning även kommer ut i Danmark. Det finns kanske också tidningar i både Norge och Finland som en viss samordning skulle ske. Till slut kan den också ges ut på Engelska för jag tror att denna tidning är ganska ensam i världen med den inriktning som den har.

Oj, det vart mycket broderande det men det finns ju många möjligheter.

mvh/kenth
Mer
14 år 2 månader sedan #30708 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Tidningen Konstsmide
I England ger föreningen BABA ut tidsskriften Artist blacksmith. Som medlem får man tidningen och rättigheter att medverka gratis på föreningens arrangemang. Men man kan också vara stödmedlem och endast få tidningen. Då betalar man ca: 80-90 % av medlemsavgiften vilket motsvarar ungefär den andel av medlemmarnas avgift som går till tidningen. Detta stödmedlemsskap är vanligt bland läsare utanför landet men även för dem som av personliga anledningar vägrar bli medlemmar i BABA. Det kostar ca 750 kr/år.

//Gustav Thane
Mer
14 år 1 månad sedan #30858 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Tidningen Konstsmide
Då har jag fått nummer två. Mycket rolig läsning, kul att ni har ett sådant engagemang att ta fram tidningen Gustav, fortsätt med det.

Om jag tycker att tidningen är en bra representant för föreningen behöver jag då inte göra något för föreningen då??? ;D Ja frågan är vad man kan göra Gustav för att föreningen skall gå den väg som jag tycker den skall ta vägen. Man kan ju gå på årsmötet för att göra sin röst hörd.
Jag önskar att Antracit - Konstsmidesföreningen - Smidesutbildningsskolorna - ??? kom närmare varandra än de står nu, skulle nog gynna smidet i Sverige.

Jag skulle också vilja att tidningen inte bara kan fås genom medlemskap i föreningen, utan att man skulle kunna köpa en prenumeration.

Du säger också Gustav att tidningen inte är samma sak som föreningen, menar du att tidningen skulle vara mer självständig? Stå utanför föreningen? Det skulle den kunna bli om man kunde prenumerera och köpa lösnummer, då skulle den kunna finansiera sig själv men är det dit vi vill?

mvh/kenth
Mer
14 år 1 månad sedan #30867 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Tidningen Konstsmide
på vilket sätt skulle det gynna smidet i sverige? Eller smederna för den delen?
Sidan laddades på: 0.108 sekunder
Powered by Kunena Forum