Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Knivslipning

  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
16 år 10 månader sedan #20204 av Greven
Knivslipning skapades av Greven
Hej på er!
Jag blir mer och mer sugen på att ge mig på eggverktyg och tänkte försöka ge mig på en kvinnokniv i nästa vecka. Jag har dock en lite fråga angående slipningen. Alla verkar rekomendera en bandslip för att slipa eggen, men jag undrar om det finns några allternativ som är vettiga. I dagsläget har jag inte råd att investera i en bandslip eftersom jag är utan jobb över sommaren. Det jag har är en vinkelslip, en Dremel och en vanlig fil. Vinkelslipen gissar jag är för grov för att ta fram eggen den sista biten, men finns det något till Dremeln man skulle kunna använda? Jag har kollat på tex http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=386874 men jag tänkte kolla här först om någon har några erfarenheter.

Annars är det filen som få jobba hårt ;)

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
16 år 10 månader sedan #20205 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Knivslipning
Hej!

Jag skulle nog rekomendera något i den här stilen: http://www.biltema.se/products/product.asp?iSecId=424&iItemId=90185 till att börja med. Jag köpte en liknande Biltema bänkslip som jag är väldigt nöjd med.
Med den grova slipskivan går det snabbt att slipa upp eggfasen, samtidigt som det finns en reglerbar annsats att hålla kniven mot så är det lättare att få fasen jämn. Tog dock en tid för mig att lära mig slipa faserna bra.
På en mindre kniv går det också att slipa sidorna blanka om man vill med en sådan här maskin.

Lammelslipstift har jag ingen erfarenhet av men det borde ju fungera.

Lycka till!

Björn
Mer
16 år 10 månader sedan #20206 av marberg
Svar från marberg i ämnet Knivslipning
Dremeln kan du nog glömma om du vill ha den kvar vid liv.
Om du inte vill investera för tillfället så börja med vinkelslipen och kör på tills du fått en jämn och fin fas. Ta sedan din fil (engradig hoppas jag) och snygga till. Det kommer inte att vara perfekt men en bra bit på väg. En liten tur över brynet för skärpa är nog inte fel efter en dylik lågbudjetslipning

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
16 år 10 månader sedan #20207 av SCB
Svar från SCB i ämnet Knivslipning
Börja med filen! Eller filarna kanske man skall säga, en grov och en fin fil är allt som behövs. Det går lagon snabbt och du får dessutom nyttig övning i filandets konst. Och det är lättare att hålla linjerna snygga med fil än med en elslip om man är nybörjare, i alla fall enligt min åsikt.

//Olof Nilsson
  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
16 år 10 månader sedan #20209 av Greven
Svar från Greven i ämnet Knivslipning

SCB skrev: Naturligtvis väljer du (dyra) vassa och oskadade filar av bra märke framför billiga lågprisbutiksfilar för 10:- st.


Jag har en Bacho-fil som inte är mycket använd så den ska väll va OK? ;)

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
16 år 10 månader sedan #20210 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Knivslipning
Se till att du har ett skruvstycke som sitter fast ordentligt när du filar, så du får ett ordentligt svar i kniven.

Se till att köpa STORA filar. Ju större desto bättre. En liten vanlig bachofil fungerar men det är bättre med en stor fil som avverkar bra.
Sedan kan du avsluta med en fin engradig fil för finliret.

Vill du ha spegelfinish på bladet så får du nog ta och köpa lite fint sandpapper, ett 120, 250, 800. Om du har en borrmaskin kan du köpa lösa lumptrissor och använda slipmedelpasta på. Så får du en väldigt bra finish för små pengar.

MVH
Emil

Emil Schönning
  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
16 år 3 veckor sedan #25104 av Greven
Svar från Greven i ämnet Knivslipning
Jag återupplivar denna tråd lite.

Jag hittade denna http://www.verktygsboden.se/?id=66928 bandslip för ett tag sedan och priset är tilltalande. Vad tror ni? Skulle den kunna fungera till att slipa eggar?

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
16 år 3 veckor sedan #25107 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Knivslipning
Jag har en sådan. Den funkar bra tycker jag. Framför allt är det bra kräm i den så man kan trycka på bra och med 60-80 papper avverkar den fin fint.

Riktiga finlirare skulle väl säga att hjulet (200mm) är aningens litet för det ger en för kraftig radie (böj på eggen) men det märks inte om man slipar kort egg som på en morakniv och liknande. Det finns en plandel uppepå men den sitter illa till för att slipa knivar på.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
16 år 3 veckor sedan #25108 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Knivslipning
Något jag kan rekomendera är också att använda någon list av hårdträ som är av filstorlek, kanske lite grövre, och sedan tejpa på slippapper för att få till slutfinnishen.
Samma teknik som filandet och kan köra till spegelblankt där också!

Liknar lite tekniken som används för samurajsvärd fast tvärtom... Där sitter slipstenen fast och klingan flyttas.

Lycka till!

/Patrik
Mer
16 år 3 veckor sedan #25124 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Knivslipning
Tjäna!

Ett mycket vettigt alternativ i den här fallen lär vara att smida ut eggen - den ska nämligen inte slipas! Ändast skärpas lite med ett bryne när du väl er ferdig med smidandet .. Ett eksempel här, Dark Jester's alster:
http://www.antracit.se/phpbb3/viewtopic.php?f=88&t=2922&p=12496&hilit=kvinnokniv#p12496
Man gjorde kniven med en liten öppning mellan skaft och egg, så att kvinnan skola kunna hänga kniven i beltet så ..
Det har också sagts att én variant va gjord så att skaftet täcker hela eggen (svängd framåt), därför att på så sätt skola inte kvinnan kunde sticka ihjel mannen ..
Häng er på vikinga smedar, och supplera ..
:-) jens-erik
Mer
16 år 1 vecka sedan #25305 av Dicken
Svar från Dicken i ämnet Knivslipning
Ser lite väl ambitiöst ut med en bandslip för flera tusenlappar, bara för att prova att göra knivar. Biltema har en bänkslip med smärgelskiva på ena sidan och bandslip på den andra. Kostar 400:- Jag har en ståendes i garaget för "diverseanvändning" och jag tycker den är riktigt bra med tanke på det låga priset (går den sönder behöver man inte laga och krångla - köp en ny!)
Om man sedan skall börja producera knivar, då kan det väl vara idé att köpa rejäla doningar.

Men det är heller inte helt fel att ha gjort det helt "manuellt" några gånger...

Flygande kråka får nå'
...sittande får assint.
/Mormor
  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
16 år 1 vecka sedan #25316 av Greven
Svar från Greven i ämnet Knivslipning
Jag har visserligen tänkt att gå längre än att bara pröva att göra knivar. Mitt mål med mitt smide har hela tiden varit att kunna tillverka bra eggverktyg som knivar, yxor, bandknivar osv. Och mina erfarenheter från verktyg i andra sammanhang är att det absolut kan fungera med billiga grejer, men det är roligt om man har riktiga verktyg (och man spar in på svordommarna).

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
  • Greven
  • Greven Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
15 år 11 månader sedan #25511 av Greven
Svar från Greven i ämnet Knivslipning
När vi ändå diskuterar knivslipning, Åt vilket håll slipar ni på olika maskiner? Jag har sett tre varianter:
Mot eggen. Verkar livsfarligt på annat än våtslip eftersom eggen borde kunna hugga tag och flyga eller hugga av ett finger.
Med eggen. Svårare att kontrolera eggfasen och vinkeln?
Längs eggen. Måste vara svårt att få en snygg eggfas, tycker jag.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
15 år 11 månader sedan #25535 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Knivslipning
Jag slipar nästan alltid mot eggen, är som du säger lättast att få till vinkeln... Man får ju hålla koll dock...

/Patrik
Mer
15 år 11 månader sedan #25556 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Knivslipning
Mot eller medslipning...

Mot går fortare då trycket blir högre, och det gäller i alla fall om man slipar på en vattenkyld sten som roterar långsamt. Mot ger kortare råegg, och lite mindre bryning. Med känns varsammare och är lättare att kontrollera om man ska bryna en getfot eller något annat svårslipat verktyg.

Slipar jag knivar helt utan jiggar brukar jag grovslipa på bänkslipen och sen slipa med på min tormek. Men glöm för guds skull inte att bryna ordentligt, nackhåren reser sig på mig när folk bara kör på bänkslipen och tycker att det ger ett fint resultat... Men då är jag ju andra sidan lite störd när det kommer till skarpa eggar.

/Ludde- en blivande trähittler

Klurgubbe i unga år
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum