Nya inlägg

Fler ämnen »

emo nybörjar stål

  • butter
  • butter Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 9 månader sedan #35832

har hållit på med knivslöjd några år och har funderat på egna knivblad,vilket stål tycker ni jag skall börja smida i,vill härda själv ???

Mer
4 år 9 månader sedan #35834

Först kan du väl ta vad du råkar ha för att prova momenten. Bättre köra några gånger utan att förvänta sig ett bra resultat utan mer öva och då kan du smida om vad som helst (t ex en gammal yxa eller delar från jordbruksredskap eller ett spett eller en kofot eller bilfjäder etc.)

Inte helt ovanligt att man eldar upp arbetsstycket första gångerna så lika bra å elda upp något billigt...

Sen vad du ska ha till dina riktiga knivar är ju en fråga inte bara vad du VILL ha utan vad du FÅR TAG I. Inte helt lätt att få tag i små mängder. Plåt finns hos Nordell knives men vad jag vet inte dimensioner som man smider.

Ska det vara kolstål eller rostfritt ?


Har du slagit din lärling idag ??
Mer
4 år 9 månader sedan #35835

Kul att du tänkt att börja smida lite.
Jag rekommenderar fjäderstål till att börja med. Om du har råd och vill satsa på en gång så tycker jag du ska köpa några bitar UHB15LM från Nordells. https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&cPath=156_164&products_id=2723&language=se

Det är så mycket lättare att få ett gott resultat från ett känt stål.

Men om du vill ha lite ekonomi och lära dig mer så kör på en bilfjäder. Kanske en bit från en lastbilsfjäder. Då får du smida mycket och träna.

Sedan kör du en normaliseringsrunda, låt svalna i kolstybb sakta.

Värm upp till omagnetiskt och släck i varm olja. Ta och testa med en fil om stålet är härdat ordentligt. Filen glider då över kniven och biter inte. Ytan brukar bli lite gråflammig.
Värm upp till ca 225 grader i en vanlig ugn. Eller värm genom att lägga kniven på en större bit glödgat stål. Du ser då anlöpningsfärger och du skall sikta på halmstråfärg ungefär. Mörkt blått är för mjukt för knivar.

Lycka till!

Det finns mycket fjäderstål i gamla harvar, medar från en spark mm.

/E


Emil Schönning
  • butter
  • butter Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 9 månader sedan #35837

hej,har anv gamla filar mm och fått riktigt fina resultat,måste dock bygga mig en gasolässja så jag får upp temp,anv en kamin idag med jävla drag och blandar björkved med kol,går bra att få härdningen att släppa i filar mm men blir ej nog varmt för att tex välla,går bra att härda men inget mera,gjorde bort mig idag med ett gammalt moraknivsblad,gillar när man ser hammarmärken på bladet som man sen polerar,värmde,slog med kulhammaren,härdade,ingen termometer,härdar när det inte är magnetiskt,bladet blev nån 10del krokigt på mitten,går ej att rikta innan man anlöpt,ja,man lär så länge man lever :P

Mer
4 år 9 månader sedan #35844

Kullager. Inner och ytterbarnorna på de lite större lagren är perfekta att göra knivblad av.
Jobbar du eller känner någon på någon verkstad så brukar det finnas gott om skrotade lager, bästa tiden är under och
efter semesterstoppen då det är mycket service och underhåll inom industrin.
Bara och in med lagret i ässjan och räta ut lagerbarnorna och lägga på hyllan.

Mer
4 år 9 månader sedan #35860

Hej


Under mitt sökande efter data på olika stålsorter kom jag över denna detaljerade tabell som kan vara användbar vid val av stålsorter för knivar: http://67.222.19.70/knives/steels/steelchart.php

Finns även smartphone appar för olika platformar för databasen.

MVH

Peter

Mer
4 år 9 månader sedan #35863

Skulle kanske skrivit vad kullagerstålet hette, men de kommer här 2258. Den finns med i lewisites länk om du vill kolla vad stålet innehåller.

Sidan laddades på: 0.178 sekunder
Powered by Kunena Forum