Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Ett skandinaviskt Iforge

  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
18 år 2 dagar sedan #11641 av Ludwig
Ett skandinaviskt Iforge skapades av Ludwig
Hej allihopa.

Nu har jag tänkt lite och snackad en del med admin. Jag har en fundering, Anvilfire har ju byggt upp ett stort instruktions-arkiv (Iforge) på följande länk:
http://www.anvilfire.com/iForge/

Dock har det inte fyllts på sen 2003, med undantag för säkerhets-instruktioner efter Jim Wilsons tragiska bortgång. Därför har tanken väckts att göra ett skandinaviskt "how-to"-arkiv där instruktioner med bilder och förklaringar, skisser och idéer publiceras.

Det kan bli ganska mycket jobb med ett sånt arkiv och jag har tagit på mig att redigera och strukturera upp det, dock är det ingen idé att lägga ner jobb om det inte finns något understöd från er alla att skicka in demos och instruktioner på allt mellan himmel och jord.

Vad tror ni, finns det behov och vilja för ett sånt här akriv?

Ludwig

Klurgubbe i unga år
Mer
18 år 2 dagar sedan #11642 av Ungsmed
Svar från Ungsmed i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Låter som kanske VÄRLDENS BÄSTA IDE!!!! :o :o 8) 8) :-* :-*

/ Danne "Ungsmed" Borgström
Mer
18 år 2 dagar sedan #11644 av Psmen
Svar från Psmen i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Jag tycker också att det låter som en bra ide.
Mer
18 år 2 dagar sedan #11645 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Et supert tiltak - og jeg lover å komme med bidrag som takk for å kunne få nyte godt av teknikkbeskrivelser på et slikt "skandinavisk iforge", det jeg kan.

Først ville jeg gjerne hatt noe om klyvning av arbetsstycke, og utbøying/tynning av samma, (grovt materiale), framgangsmåte for ikke å få spricker i alstret ....

Jeg skal legge inn bilde på det jeg forsøker å smi - en medelålders lysestake for kyrkor ...


:-) jens-erik
Mer
18 år 2 dagar sedan #11646 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Naaah - endrat mej!

"Kruttet er jo allerede oppfunnet - det var visst ikke en norrbagg som gjorde det - men han stod nära när det small, förståss ....."

Det ville vel bli en trøstesløs oppgave å samle all den beskrivelse av ortodokse metoder som finnes allerede, og som er vel beskrevet i bøker som stort sett er tilgjengelig? Og bortkastet tid og arbeide?

Jeg mener at det ville være bedre å legge støtet i å bygge ut listen over smideslitteratur, som jo allerede har en tråd .. men man kunne godt ha et eget bibliotek med fritt tilgjengelige bøker (med tillstånd från den som har upphavsretten, förstås ...)

Ludwig skulle nog iallafall få at klura med å underhålla et sånt arkiv, eller hur?

:-) jens-erik
Mer
18 år 1 dag sedan #11656 av JiBe
Svar från JiBe i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Jag tycker inte det är fel, iforge är ju ganska jobbigt om man ska hitta nått, så ett lite mer uppdelat arkiv skulle vara välkommet, dessutom har ju många tillgång till videokameror av olika slag tex mobil, digitalkamera, så man kan lägga upp filmsnuttar.

För nybörjare skulle ju små filmsnuttar med klyvning stukning, hålning mm, som alla kräver viss finess för att få bra resultat vara en guldgruva.

Så JA TACK :)
  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
18 år 1 dag sedan #11661 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Jag är inne på precis samma spår. Tanken är att det ska vara en liknande lista med länkar till beskrivningar. Dock skulle det finnas flera kategorier, som "smidesbeskrivningar" "maskinella ritningar" "skisser på smide" "säkerhetsinstruktioner" osv.

Mycket information finns ju redan på forumet, men all fakta är inte så koncentrerad alla gånger eftersom det naturligtvis blir en del snack innan man kommer fram till svar på en fråga tex. därför skulle man kunna göra en kopia på särskilda trådar och sen redigera dom så att faktan blir kocentrerad och tydlig. Och givetvis kan man lägga in en länk till tråden i forumet i slutet på

Klurgubbe i unga år
  • bergvall
  • bergvall Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
18 år 1 dag sedan #11664 av bergvall
Svar från bergvall i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Kanske en "PAINT" avdelning Ludwig :D :D :D


Skämt åsido, Iforge börjar kännas lite ouppdaterat.


/Olle
Mer
18 år 17 timmar sedan #11681 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Hej
Om jag inte missminner mig hade vi nog tänkt att avdelningen
Bilder & skisser - Pictures & Sketsches
Regelbunden publicering på bilder av smide och relaterat. Foton, skisser och ideer. Medlemmsakap och sponsor är nödvändigt. Regurlarely based, there will be wrought iron pictures published here, photos, sketches and ideas. Membership & sponsors only

var tänkt för det ni diskuterar. Den är dock inte tillräcklig om vi skall försöka hitta en struktur som finns på Iforge. Innan vi är där kan vi väl publicera under rubriken jag nämnde. Ett väl valt rubriknamn och därefter scannade bilder eller hur man nu vill presentera momentgången för smide av en detalj eller ett helt alster.

kenth
Mer
17 år 11 månader sedan #11703 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Jaaa - nog bra ock bra nog - men det blir väl lite fel om man måsta betale (gesellmedlem) om man länkar åt materiale som "upprettshavaren" annars ger ut gratis, eller hur?

:-) jens-erik
Mer
17 år 11 månader sedan - 17 år 11 månader sedan #11704 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Ett skandinaviskt Iforge

jenlangs skrev: Jaaa - nog bra ock bra nog - men det blir väl lite fel om man måsta betale (gesellmedlem) om man länkar åt materiale som "upprettshavaren" annars ger ut gratis, eller hur?

:-) jens-erik

Hej
Det har du rätt i men jag har inte sett det som att vi skall länka från andra sidor utan det är vi själva som skall åstadkomma dessa skisser, bilder mm. Om vi gör så så tycker jag den hamnar helt rätt under Gesäll.
kenth
Last edit: 17 år 11 månader sedan by Kenth.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 11 månader sedan - 17 år 11 månader sedan #11705 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Hej

Detta vore en utmärkt ide. Jag kan ju fylla på lite med.

Länkar handlar det inte om. Alla länkar till andra sidor hör hemma i Länkkatalogen först och främst! Länkar till Gratismaterial på Internet kan vem som helst redan idag lägga in där, Gör det vet ja! Klicka här för att lägga till din länk

I forumet diskuterar vi ämnen och en o annan länk kan ju vara bra i beskrivande sysfte, men bara länkar gör inget Antracit.

En egen avdelning bör det vara med egenproducerat material som det sägs tidigare. Inscannat, skissat, foto, filmat mm. mm. Kenths ide om att använda Visa och berätta - Show and Tell

Johan Sangberg
Last edit: 17 år 11 månader sedan by Johan Sangberg.
  • Ludwig
  • Ludwig Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
17 år 11 månader sedan - 17 år 11 månader sedan #11710 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Nu är jag inte hundra på vad du menar Kenth.. Tycker du att det är bra som det är? Jag ser att problemet ligger i hur lätt det är att hitta något man är ute efter. Visst kan man söka på det, men jag har försökt och det är bökigt även om man själv har varit med och skrivit tråden och vet att den finns och vad som står i den.

Iforge har två styrkor, främst att allt är samlat i en enda lista som är på samma sida. För det andra att bidragen informativa och har kort "mellan informationen", för antracit är ju ett forum och då blir det ju mycket snack och kommentarer, det ska det vara då det är ett forum, men det blir inte särskillt pedagogiskt att leta fakta ur i efterhand.

Jag tycker att om vi ska satsa på något sånt här så ska vi ha en lista som liknar Iforge's, fast med fler rubriker.

Ludwig

Klurgubbe i unga år
Last edit: 17 år 11 månader sedan by Ludwig.
Mer
17 år 11 månader sedan #11714 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
Hej
Forumet kan inte jämföras med Iforge vilket du har rätt i Ludwig. Det jag menar är att vi måste hitta ett sätt att utnyttja det vi har, alltså tavlorna. Om vi skall få det att se ut ungefär som Iforge måste vi nog be om hjälp av admin för att hitta en ny programvara för denna del vilket kanske inte vore helt fel men fram till dess så får vi hålla oss med det vi har.
Det jag menar att under en tavla Bilder & skisser - Pictures & Sketsches publicera det som någon vill visa i form av hur tillverkning av en pryl går till. Att det sedan blir en diskussion om det som visas tycker jag bara är berikande. Principen kan ju då vara densamma som Iforge har gjort, bild med förklarande text följt av en bild med förklarande text följt av en bild med förklarande text osv.
Admin förordar att vi skall utnyttja Visa och Berätta, för mig lägger jag en viss skillnad dem emellan och det är att i visa och berätta visar man sina färdiga alster och i Bilder & Skisser visar man hur man gör för att smida fram en pryl. Jag vet att det finns både och i Visa och Berätta. Admin får avgöra hur det skall vara.

kenth
Mer
17 år 11 månader sedan #11715 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Ett skandinaviskt Iforge
En annan fördel om man lägger det på Bilder & Skisser är att det hamnar under Gesällen vilket kan innebära att fler söker medlemskap vilket på sikt kan säkerställa fortlevnaden av forumet.

kenth
Sidan laddades på: 0.114 sekunder
Powered by Kunena Forum