Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon lamdasond till oljeässja

  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 4 månader sedan #30336 av robin
lamdasond till oljeässja skapades av robin
Eftersom en anna oljeässjetråd seglade upp från djupen tänkte jag passa på att fråga om något jag grubblat på till och från.
Kan man använda en lamdason för bil till att hålla koll på förbränningen i sin oljeässja?
Problemet med vilaoljebrännare som jag använder är att den har två rattar, en för luft och en för oljetryck. Pillar man på den ena måste man också justera den andra.
Om man vill gå upp och ned i tempratur är det ganska meckigt med två variabler och desutom har man alltid på känn att det skulle kunna vara bättre.
Alltså, är det samma syrehalt man strävar efter i bil och i ässja? Som jag har förstått det ger en lamdasond 0,45 volt vid rätt blandning i bil och att den har ett ganska snävt arbetsområde där den ger vettig information.
Tankar om detta?
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 4 månader sedan #30337 av robin
Svar från robin i ämnet lamdasond till oljeässja
Sonden i skorstenen förstås. annars blir den nog inte långlivad.
Mer
14 år 4 månader sedan #30340 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet lamdasond till oljeässja
Vet inte hur en lambdasond funkar men det verkar vara finurligt tänkt av dig. Ska bli kul å se vad denna tråd ger. Borde ju fungera även för gasolässja kan man tänka sig (vet ej var man ska placera den dock).

Dock, om vi antar att lambdasonden ger information om förbränningen, hur ska du "återmata" detta så du påverkar blandningen (typ vrida på rattarna till sitt nya läge) ?? Om vi vänder på det, om man vet vilka blandningar (rattlägen) som är bra kombinationer (vilket du väl måste veta även med en lambdasond?) så är väl problemet "löst" iom det (då kan du ha en uppsättning bra kombinationer för olika temp/effekt). Eller är det så att du skall använda lambdasonden för att den skall tala om för dig när du har bra blandning (du s.a.s vrider rattarna tills lambdasonden säger "OK") men du tänker dig ingen automatik i själva vridandet av rattarna.

Lite reglertekniska funderingar från mitt håll å tyvärr inte mycke hjälp vad det gäller lambdasonder...

Skulle inte en tempgivare vara "lika bra" indikering på förbränningen? En kombination av temp och synintryck?

Har du slagit din lärling idag ??
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 4 månader sedan #30342 av robin
Svar från robin i ämnet lamdasond till oljeässja
Jag tänkte ha lamdasonden som facit och skruva själv, tror det skulle vara svårt att ha förinställda värden på brännaren, den är inte så exakt i rattarna.
Man skulle eventuellt kunna använda en termometer på samma sätt.
Jag tänkte nog använda både och, då kan jag ha koll både på temperatur och atmosfär.
Mer
14 år 4 månader sedan #30345 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet lamdasond till oljeässja
Hej!

Bra idé som är värd att prova tycker jag. Det du skulle behöva för att testa är nog bara en 12V-källa, en voltmeter (0-1V) och själva sonden egentligen. Om man skall kalibrera manuellt är det nog lättast med en gammaldags analog voltmätare med visare så slipper man fladdrande siffror på display.

Sen finns det några frågetecken också, t.ex. så behöver lambdasonder upp över ca 300 grader för att fungera, och en del tror jag har förvärmning för att komma igång snabbt så vill man utnyttja den faciliteten behövs det lite extra kräm i 12V-matningen.

En annan grej att tänka på är att olja och lambdasonder inte är bästa vänner, så om inte annat kan sonden behöva rengöras eller bytas rätt ofta skulle jag gissa. Sen är sondens aktiva område anpassat för optimering av bensin/luft-blandningen i syfte att minimera utsläpp, och om dess "aktiva område" matchar en syrenivå som motsvarar en optimal miljö i en ässja vete tusan, Men det är ju bara att testa och se, annars finns det säkert en uppsjö av industrisensorer som kan klara jobbet. Men då kanske prislappen blir lite högre.

Kul idé som sagt, ser fram emot lite rapporter om hur det går. (Har själv en oljebrännare liggande ute i smedjan...)

Hälsningar Uffe
Mer
14 år 4 månader sedan #30346 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet lamdasond till oljeässja
Glömde en grej. Ofta så har givare ett område där utsignalen är någorlunda linjär, dvs direkt proportionell mot det man vill mäta. Sen kan givaren ha ett betydligt större arbetsområde än så, men då med en mer olinjär utsignal. För en givare som en lambdasond där man måste hantera en massa myndighetsgodkännanden osv så blir det linjära området säkert rätt snävt av den orsaken också. Så lambdasonden kan kanske fungera hyggligt bra för det här ändamålet även om syrenivån för ässjan hamnar lite utanför sondens normala arbetsområde.

Mvh Uffe
Mer
14 år 4 månader sedan #30351 av SCB
Svar från SCB i ämnet lamdasond till oljeässja
Intressant projekt!
Det finns vedpannor med lambdastyrning och jag har även läst om folk som själva har konverterat sina vedpannor till lambdastyrning, b.la med sensorer från bilar.
Problemet som jag ser är väl att rökgaserna från en ässja är rejält mycket varmare än från motor eller vedpanna...

//Olof Nilsson
Mer
14 år 4 månader sedan #30377 av Soundhill
Svar från Soundhill i ämnet lamdasond till oljeässja
Väldigt intressant idé! Hade varit både kul, lärorikt och användbart att kunna få sådana data om miljön i ässjan. Tror iofs att det kan bli svårt att få en sond från en bil att fungera som den skall (iaf särskilt länge!) men tycker helt klart det verkar värt att testa.

Googlade lite grand och snubblade in på ett engelskt företag med en intressant produkt avsedd för just sånt här:

http://www.marathonsensors.com/high_oxygen_sensors.htm

Eller vad tycks om ett temperaturområde på 649-1648°C? :) Misstänker väl tyvärr att priset lämnar en del i övrigt att önska...
Sidan laddades på: 0.088 sekunder
Powered by Kunena Forum