Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Rökhuv

  • larsa
  • larsa Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
11 år 4 veckor sedan #35895 av larsa
Rökhuv skapades av larsa
Hej!

Jag håller på att inreda en liten smedja. Håller på att planera hur jag ska bygga huven till ässjan. Kollat en del på nätet angående detta. I USA verkar det som rekommenderas vara så kallad "side draft hood", alltså ingen huv ovanför forman utan en "låda" bredvid med en liten öppning som sen rökröret utgår från. Ska enligt det jag läst bli bättre drag i dessa. Någon som har erfarenhet av detta? Verkar ju tilltalande att ha forman ganska fri utan någon huv som skymmer.
Mer
11 år 4 veckor sedan #35899 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Rökhuv
Jag kör en "side draft" huv... har iof. inte så mycket att jämföra med, men jag tycker det funkar riktigt bra. Har påtalat detta i flera trådar, men viktigt är att ha en fet kanal. Jag kör 315mm spiro, och rekommenderar inget mindre faktiskt.

[attachment=0:2ybqn3mt]<!-- ia0 -->assja_20101008.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:2ybqn3mt]
Såhär såg det ut när den var "ny"

Enda nackdelen som jag ser det är att forman hamnar ganska tätt inpå "huven" så den kan vara i vägen ibland om du skall värma knepiga former. Men i 98% av fallen, inga problem. En annan bra variant som jag även sett är att bara låta kanalen gå ner precis ovanför forman, typ 40cm eller så, helt utan huv, blir ett jäkla drag. Kanske lite knep o knåp att fästa in en sådan kanal dock.
Bilagor:
Mer
11 år 3 veckor sedan #35907 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Rökhuv
Blir det inte varmt uta helv... när man drar in "lågan" direkt i röret? Tycker tom att man är lite skraj att elda upp fläkten (sitter ca 3m från huven) när man kör stor huv som blandar in en massa kall-luft. Fast du kör inte med fläkt utan självdrag förmodar jag ?

När man (som ofta) kör med en rejäl hög kol så brukar kolen åka längre och längre bak (bakom forman) när man skjuter in ämnet gång efter annan. Händer det inte att kolet åker in i huven ? Eller är det bara raka ut det?

Verkar vara en superduper-lösning oxså.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
11 år 3 veckor sedan #35908 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Rökhuv
Varmt!? :) Nu eldar jag iof. med koks så det blir inte så gigantiska lågor, men jag brukar utan problem kunna lägga handen på röret ~50cm upp. Självdrag japp. Grejen är väl den att ju mer du eldar på ju mer suger den och när kanalen ändå är så pass stor som den är så kommer det med mycket "kall" luft upp också. Skulle vara intressant att mäta flödet....

Jo, eldar man med en större hög så hamnar en del kol inne i huven, men det är inga problem, bara att raka ut. Kunde kanske satt den någon cm högre iof. Du ser kanske att jag jobbar från "sidan" så jag kör oftast inte in ämnet framifrån mot huven heller.
Mer
11 år 3 veckor sedan #35913 av Independent
Svar från Independent i ämnet Rökhuv
TobbeÅh , hur långt är spiroröret totalt och är det oisolerat även på utsidan av taket?
Mvh.
Mer
11 år 3 veckor sedan #35914 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Rökhuv
Independent, ca 3,5m, helt oisolerat, ja.
Sidan laddades på: 0.073 sekunder
Powered by Kunena Forum