Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Induktionsvärmare for dummies, induktionshäll --> värmare?

  • Bushido
  • Bushido Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
Mer
9 år 8 månader sedan #36880 av Bushido
Hej alla!

Har intresserat mig så smått för det här med induktionsvärmare och tanken på en enkel induktionsvärmare för smide lockar något enormt.
Den här verkar ju potent så det räcker och blir över för smide, och jag vet att ett par forummedlemmar använder kinaköpta smidesvärmare så själva grundprincipen är det ju bevisligen inget fel på.


Vad som inte lockar lika enormt är den enorma prislappen de dras med, och därför började jag fundera i andra banor... Kan man inte ta och bygga en själv?
Efter en hel del google-fu och läsning snubblade jag över denna youtube video:


Det fick mig att börja tänka: Ifall en så liten platta räcker för att åstadkomma resultat liknande videon så kanske en platta med lite mer pulver kan uträtta ännu mer? En riktig kökshäll bör ju rimligtvis vara något mer kraftfull än en sån här liten kokplatta, och de flesta induktionshällar har ju dessutom flera plattor. Kan man kanske på något sätt kombinera kraften från de fyra till en värmare? Antingen fyra korta coils efter varandra, eller så kanske man rentav kan göra en samlindad coil med fyra separata kraftkällor? Eller kommer frekvenserna interferera och störa ut varandra? Hur är det med coilsen i sig, är de strömförande och måste varje lindat varv ha mellanrum till nästa varv eller kan man linda tätare och rentav låta varven nudda varandra? Förlåt om det är många dumma frågor på en gång, hoppas ni har tålamod med en glad amatör som försöker lära sig mer. All input jag kan få vore mycket uppskattat! Tack på förhand!

Mvh Anton.
Mer
9 år 8 månader sedan #36881 av rocker
Coilen är lätt strömförande så tråden runt varvet får inte nudda varandra . Det måste vara ett litet isolerskikt (luft) emellan. Järnbiten som värms inuti får helst inte nudda coilen. Då sprakar det och lever illa och i värsta fall löser överströmsskyddet ut (om det finns sådant). Hur yttre coilen (där järnet sticks in) ska vara konstruerad på bästa vis går inte att säga. Det beror på hur inre coilen i generatordelen är gjord. Dessa ska helst samverka. Gör de inte det blir det ingen induktion (uppvärmning) av järnet. Strömmen måste hela tiden gå åt samma håll i coilen, annars tar magnetfälten ut varandra. Ett ökat antal varav på coilen kan mycket väl resultera i ingen uppvärmning. Det måste vara i närheten av balans, yttre och inre coil.
Det är ett helt nytt tänk med induktionsvärmning så man bör läsa på en hel del teori och så blir det mycket experimenterande. Framför allt om det gäller DIY prylar.
Sidan laddades på: 0.083 sekunder
Powered by Kunena Forum