Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Är det fullt dugligt att gjuta ett städ?

  • therookie
  • therookie Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
17 år 7 månader sedan #14291 av therookie
Eller blir det ingen bra konsistens på det ?, menar fattigmans valsen så är 3000 kr och uippåt ganska mycket ^^
Mer
17 år 7 månader sedan - 17 år 7 månader sedan #14293 av SCB
Visst kan man det. Kohlswa gjuter alla sina städ, i princip alla städ som tillverkas idag är gjutna.

Det är dock inte helt enkelt då stål inte alls flyter ut i en form lika lätt som t.ex gjutjärn.
Jag hade planer på att gjuta lite städ av stål för ett par år sedan och fick fram en del formar och liknande. Det blev visserligen aldrig av men det var ett lärorikt och kul projekt ändå.

Skall du gjuta egna städ så är det ett par saker man skall tänka på.
Ju större desto bättre, stålet flyter ut dåligt och stelnar snabbt. Större massa ger längre tid för stålet att fylla formen ordentligt. Mina gjutningar var tänkta att hamna runt 80-100 Kg styck.

Jag tänkte gjuta två städ i varje form med banen mot varandra. d.v.s ett städ stådende och det andra uppochner ovanpå detta. Större massa i formen och mindre risk att gjutningen misslyckas i ändarna på hornen. dessutom hinner slagg och lösta gaser i stålet flyta upp och samlas i det översta städets fot. Då slipper man slagg och porer i banen på städen.
Sen efter gjutning är det "bara" att såga itu städen och snygga till dem lite, dessutom skall de ju härdas så det gäller att man gjuter av något bra stål. Gjutjärn är tyvärr inget alternativ för ett bra städ.

//Olof Nilsson
Last edit: 17 år 7 månader sedan by SCB.
  • therookie
  • therookie Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
17 år 7 månader sedan #14305 av therookie
Svar från therookie i ämnet Är det fullt dugligt att gjuta ett städ?
Tack så hemskt mycket för detta underbara svar ^^. Detta bokstavligen gjorde min dag ^^
Mer
17 år 7 månader sedan #14307 av SCB
;D

Tänk dock på att det är ett ganska stort projekt att gjuta i stål.
Jag diskuterade val av form med en som jobbade på gjuteriet(gjutgärn) innen det lades ner och han hade en del intressant att komma med.
För att ge stålet lite extra tid att flyta ut skulle man behöva förvärma formen till ett par hundra grader genom att lägga i träkol och ett rör för luft eller syrgas,men då passar inte en vanlig sandform så bra. Risken är stor att den skulle falla sönder när man börjar värma den.
Jag hade då funderingar på att göra mallen av frigolit och baka in den i ett tunnt lager armerat eldfast bruk, ca 1 cm eller så, och därefter packa in alltsammans i en sandform. Sen är det bara att bränna ur mallen och formen borde kunna förvärmas ganska rejält.

En annan sak man kan tänka på.. Om man gjuter med verktygshålen, runt och fyrkantigt hål, i formen så kan detta hindra att stålet flyter ut ordentligt. Då ökar risken att hornen blir misslyckade.
Det runda hålet är ju rätt lätt att fixa i efterhand men det fyrkantiga är dock lite svårare. Jag hade funderingar på att fixa det med en gnist.

Men eftersom jag aldrig kom så långt som att gjuta så är detta mest teoretiskt babel..

//Olof Nilsson
Mer
17 år 7 månader sedan #14308 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Är det fullt dugligt att gjuta ett städ?
Det är verkligen ett mäktigt projekt, men jag måste fråga om man kan för ett rimligt pris göra en sådan här gjutning. Med tanke på hur man ska få upp stålet i flytande form, går det åt ganska mycket värme. Hur skall denna värme alstras?

Jag tror nog det är svårt att fixa ett städ eller två för under det begagnatpriser som finns idag. Leta som tusan på auktioner och gårdhandlare. Kämpa med alla kontakter som går.

Vill inte vara skeptisk till projektet men bara ge er mer input och ideer för att inte misslyckas med en eventuell gjutning.

MVH
Emil

Emil Schönning
Mer
17 år 7 månader sedan - 17 år 7 månader sedan #14309 av SCB
Jo. Som sagt. Det är ett ganska stort projekt som skulle kunna kosta mycket mer än ett nytt Kohlswastäd beroende på hur man går till väga..
Jag tänkte gjuta mitt på jobbet av "överjärn" det som blir kvar i gjutskänken efter den ordinarie kokillgjutningen. Istället för att bara hälla det i en slaskbytta så skulle de få hälla det i min form istället.

Att smälta stål hemma borde nog gå om man är lite påhittig. En stor kokseldad kupolugn t.ex. Men det blir en stor och svårhanterlig degel även om man bara skall gjuta ett städ på 40 Kg. Och det kommer att gå åt stora mängder koks!
Annars får man bygga sig en form av gasol eller acetyleneldad Martinugn, dessa eldades ju ursprungligen med generatorgas och förvärmd blästerluft och klarade av att smälta stål.
Ett annat alternativ är ju att använda en rejält stor elsvets, en kolelektrod och en isolerad degel till en enkel ljusbågsugn. Men med tanke på elpriset så kanske den inte blir så billig i drift.

Det billigaste och enklaste alternativet är nog "tyvärr" att köpa ett begagnat städ, de kostar ju allt från 0 kronor och uppåt.
Men ett egentillverkat städ vore ju rätt häftigt.. Man kanske skulle .. ...

//Olof Nilsson
Last edit: 17 år 7 månader sedan by SCB.
  • therookie
  • therookie Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
17 år 7 månader sedan #14310 av therookie
Svar från therookie i ämnet Är det fullt dugligt att gjuta ett städ?
Tackar än en gång för allas synpunkter och därefter tror jag får köpa ett städ till att börja med ^^ eftersom att gjuta ett städ som första grej är nog inte så där smart :P
satt och funderade att om man skulle gjuta ett 40 kgs städ skulle det vara väldigt tungt att försöka lyfta degeln .. och samt att man skulle behöva en ganska stor degel och ugn för att smälta det
men men tack ändå för era synpunkter ^^
Sidan laddades på: 0.080 sekunder
Powered by Kunena Forum