Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Söderfors-städ

  • sixt
  • sixt Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
20 år 2 månader sedan #3674 av sixt
Söderfors-städ skapades av sixt
Hej,

Jag har ett städ som kommer från Söderfors. Jag tänkte höra om någon har en aning om hur gammalt det kan vara, eller vet mer om det (allt är av intresse!).

Städet har ett kantigt horn i ena änden, och ett runt horn i andra änden. Vid det runda hornet finns ett fyrkantigt hål i banan (till avskrot och dylikt). Vid det kantiga hornet finns ett runt hål som går rakt igenom städet. (Vad kan det vara bra för?).

Texten på framsidan är: "SÖDERFORS SWEDEN" och nåt som möjligtvis är "H8886". På baksidan är det stämplat 162 Kg. Det är inte särskilt slitet. Det har fyra utsvängda ben, och en spets neråt mitt under "magen". Dekoration antar jag.

Jag har förresten hittat Söderfors strax bortom Stockholm, det verkar vara ett järnbruk med en lång historia se tex http://www.tierp.se/kulturfritid/s%C3%B6derfors.htm .

Mvh
Sixten
Mer
20 år 2 månader sedan #3675 av SCB
Svar från SCB i ämnet Söderfors-städ
Söderfors är en av de mer kända (Svenska)tillverkarna och gjorde städ under väldigt lång tid, jag har själv ett 166Kg Söderforsstäd från 1904.
Tillverkningsår brukar oftast vara instämplat i städet. Ta med dig en stålborste och en ficklampa och leta.
Det runda hålet är bra till mycket. T.ex när man skall driva upp ett hål eller böja ämnen.

Jag jobbade på Söderfors bruk ett tag, ett trevligt företag i en trevlig gammal bruksort som är en viktig del av Sveriges industrihistoria. Väl värt ett besök då de har många gamla fina byggnader! (Synd bara att det är så fö¤#¤$%&T mycket mygg!!)
Bruket tillverkade ankare som ansågs vara de finaste i världen, för detta adlades ägarfamiljen till Ankarström (även om de hade ett ganska underligt sätt att visa sin uppskattning för denna titel, den 16 Mars 1792 hade en viss Ankarström en träff med Gustav III på en maskerad..)

//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Sidan laddades på: 0.096 sekunder
Powered by Kunena Forum