Nya inlägg

  • Leiden Profilbild
  • § 2 Medlemskap
  • Hej. Jag beställde en ritning på lufthammaren. men har inte fått någon ritning. hur kommer jag i...

Fler ämnen »

emo Hammaren i städet

 • kerk
 • kerk Profilbild Författare ämne
 • Offline
 • Platinum Boarder
Mer
12 år 3 månader sedan #15268

Tjenare, sett en hel del filmsnuttar där folk står å smider sen helt plötsligt tar de hammaren åt sidan å klappar den i städet, i mina ögon ser detta ut som ren idioti, kan varken vara bra för städet eller hammaren ... men lär fråga endå, har detta någon funktion eller är det bara något de sett i holywood filmer och tror de ska vara så? .. personligen undviker jag direkt städkontakt med hammaren så gott det går, missar väll lite ibland men vem gör inte det :P (Såg t.o.m hon Therese Johansson gjorde det i tv .. hihi ;P ).

Mer
12 år 3 månader sedan #15269

Ibland slår man ett slag i städet för att "hålla igång" hammaren. Dvs spara kraft genom att låta hammaren studsa medan man tittar på ämnet för att bestämma vad nästa slag ska hamna. Det är ju mycket lättare att låta hammaren studsa på städet än att stanna hammaren helt och sedan bygga in ny rörelseengeri i ett nytt slag.

Om det är bra för städet kan man diskutera...

MVH
Emil


Emil Schönning
 • johan sangberg
 • johan sangberg Profilbild Moderator
 • Offline
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
12 år 3 månader sedan #15275

;D Det e bra att hålla takten liksom. Få upp ryttmen inför slaget. Så gör man då.. 8) Men inte skall man stå o vrålhamra på städet inte, och inte mot kanter och annat...


Johan Sangberg
Mer
12 år 3 månader sedan #15279

-inlägget borttaget-
(Varför vartannat slag på städet i en film)

Senast redigerad: 12 år 3 månader sedan av EeWe.
Mer
12 år 3 månader sedan #15289

Tycker denna metod är ytterst tveksam. Jag har en gång tvingat en praoelev att sluta göra på det viset. Tycker att en massa energi går till spillo. Värmen går ur järnet bra mycket och faktiskt tycker jag mer energi går åt att studsa hammarn mot städet vartannat slag än om du stillar hammarn. Mindre buller blir det också... Men visst händer det att man slår nåt bredvid då och då av olika skäl. Men som smidesmetod att alltid slå vartannat slag på enbart städet tycker jag e helt förkastligt. / Martin smed i Handen


och hå
Mer
12 år 3 månader sedan #15290

Meningen med slaget är ju att spara energi, så förlorar man energi så är det ju ingen ide att göra det. Tror det krävs rätt mycket träning för att få till det. Själv så gör jag inget sådant slag. Använder inte så tunga hammare heller.


Emil Schönning
Mer
12 år 3 månader sedan #15291

Jag använder den tekniken. Det är dock inget fullt slag utan mer som en lätt knackning på städet för att behålla rytmen i smidet.
Och det är absolut inte på vart annat slag. Det händer nån gång iblend när jag behöver lite extra tid på mig för att kolla att linjer och proportioner stämmer. Man hinner se och tänka mycket under det uteblivna slaget, och när man har tänkt klart och vet var nästa slag skall landa har man redan hammaren i rätt position.


//Olof Nilsson
Mer
12 år 3 månader sedan #15307

När man ritade upp linjer på plåtarna på U-A-varvet för skärning markerade man dom alltid med körnslag (varje decimeter). Det var gubbar som gick med hammare och körnare hela dagarna. När dom började på en blåt startade deras hammare och stoppade inte förän dom var klara. Det blev en hel del lätta slag i plåten när dom flyttade körnaren.

Det finns dom som säger att dessa lätta slag löser upp spänningar i musklerna lite och det är nog mer att låta hammaren falla än att slå.

/Marberg


Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
12 år 3 månader sedan #15311

Allts, visst jag låter också släggan landa på städet emellan ett slagset, men nåt vartannatslagsteknik vill jag inte veta av.../ Martin smed i Handen


och hå
 • johan sangberg
 • johan sangberg Profilbild Moderator
 • Offline
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
12 år 3 månader sedan #15313

EW skrev:

-inlägget borttaget-
(Varför vartannat slag på städet i en film)


Johan Sangberg
Mer
12 år 3 månader sedan #15314

Jag har hört att ett slag i städet kan användas för att kommunicera med lärlingarna som släggar. Ett slag i städet klingar helt annorlunda än ett på varmt järn. När man slår ett lätt slag i städet vet alla runtomkring att de ska sluta slägga.

Mer
12 år 3 månader sedan #15328

Vi brukar använda ett slag, ej på, utan på sidan av städet när storsläggerna ska sluta gå. / Martin smed i Handen


och hå
Mer
12 år 3 månader sedan #15329

Efter att ha smidit en så där nio tio timmar, finns det en viss risk att man börjar bli trött i armen, mot slutet kan man behöva hjälp att få upp hammaren, återstudsen från ett "slag" direkt mot städet ger dig ett kort uppehåll och en rejäl lyfthjälp när höjden på hammarslagen börjar dala! Jag antar att de flesta här har försökt orka slå det där sista slaget med musklerna fulla med mjölksyra, vid något tillfälle och förstört arbetet, då kan det vara vettigt att förlora ett par slag under de sista uppvärmningarna för att kroppen skall orka träffa rätt och kontrollerat! Men slå för guds skull inte som du gör när du smider , låt hammaren bara falla rakt ned (håll den knappt) mitt på banan!

Min enkla mening, men akta ditt städ: Jimi

Mer
12 år 3 månader sedan #15360

På sidan av städet? i luften då eller? eller i kubben? eller var menar du?

Mer
12 år 3 månader sedan #15364

Svar till gustav som jag hoppas ska vara lite mer klargörande: Inte uppe på banan, utan nedanför, på sidan./Martin smed i Handen


och hå
Sidan laddades på: 0.433 sekunder
Powered by Kunena Forum