Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Armeringsjärn

  • ping9829
  • ping9829 Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Junior Boarder
Mer
20 år 5 månader sedan #3086 av ping9829
Armeringsjärn skapades av ping9829
Jag undrar om det går att smida någonting av armeringsjärn ? Jag har jobbat lite som armerare så jag kan få tag på ganska bra bitar som inte går att använda till armering.
Vad är det för sorts järn ? är det bra järn eller kasst ?

Är glad för svar [:)]
Mer
20 år 5 månader sedan #3087 av SCB
Svar från SCB i ämnet Armeringsjärn
Visst kan man smida av armeringsjärn. Jag använder det väldigt ofta som ett billigt(gratis) ämne till krokar, ljusstakar, haspar och diverse annat krism-krams som man kan sälja dyrt till turister. [:D]
Det finns armeringsjärn som är härdbara, i USA är det ganska vanligt att man gör knivar av en sort som heter "60 Grade rebar" eftersom många tror att 60 betyder .6% kol. I själva verket är det hållfastheten på stålet (60 ksi).
När man tillverkar armeringsjärn så är det enbart hållfastheten som är viktig, därför kan man aldrig vara säker på vad stålet innehåller.
Man börjar med en smälta av skrot, tar ett prov och kollar hållfastheten. Är den för låg så legerar man upp den med kol, är den för hög så färskar man bort lite kol ur smältan. Övriga legeringsämnen som kan finnas i skrotet bryr man sig inte om såvida dom inte påverkar hållfastheten negativt.


//SCB - Proffessionell amatör samt evig sökare av onödig kunskap.

//Olof Nilsson
Mer
18 år 10 månader sedan #5748 av jenlangs
Svar från jenlangs i ämnet Armeringsjärn
Er det virkelig ingen "datablad" på armeringsjern ut over strekkfasthet? Jeg har herdet 10mm armeringsjern og fått det "helsprøtt" (bindhaker til lafting) ... og har nå prøvd å smi meisler til kald-kapping av den groveste dimensjonen - det ble relativt hardt, men altfor mykt etter anløping, så det måtte jeg stå over ...
pfff .......
Mer
17 år 10 månader sedan #12814 av Heppen
Svar från Heppen i ämnet Armeringsjärn
Använder själv armeringsjärn till det mesta jag gör, framför allt med tanke på priset, ca 5:-/m beroende på grovlek är fullt överkommligt. enda nackdelen är att man får smida till formen på det, men det get ju iaf övning. ;)
Går dessutom att få tag på från 6-16mm ( lokalt där jag bor ).

Personligen har jag inte lyckats välla armeringsjärn, varken mot sig själv eller någon annan metall, någon annan som har liknande erfarenhet av det?
Sidan laddades på: 0.080 sekunder
Powered by Kunena Forum