Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härda smideshammare

  • marberg
  • marberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #3638 av marberg
Härda smideshammare skapades av marberg
Hej
Hade hoppats att Tomten skulle ha med sig en 1200grams smideshammare men han sa "vill Du ha en hammare får du smida en själv". Så vad göra? det var bara att låta Herman (Bechen) dansa en liten juldagsdans.
Men hur härdar man? Både banen och penen skall ju härdas och anlöpas, men hur lyckas man med det utan att sabba den sidan man redan härdat när man värmer den andra? (Matr. 2541)
Härdar man banen först (störst volym) och hoppas att den kommer upp till anlöpningstemp när man härdar penen??? Eller....
Någon som har ett tips.
God fortsättning.
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
20 år 3 månader sedan #3639 av Pinge
Svar från Pinge i ämnet Härda smideshammare
Hej!
På den skissen som jag har, är hammaren smidd av vanligt 1312 stål och sedan har man vällt på pen & ban i annat stål. Därefter rödvärmer man hela hammarhuvudet och härdar i olja. Anlöper gör man sedan från mitten tills slagytorna är ljustviolett.

Jag vet inte om det funkar men det kan ju vara ett tips i alla fall.

MVH// Pinge
Mer
20 år 3 månader sedan #3640 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härda smideshammare
Hej

Jag brukar oftast inte härda en hammare som är gjord av 2541
den blir tillräckligt seg och hård ändå efter smide.
Men om man vill härda upp ytorna, så ta gassvetsen och värm
ytan rödvarm och låt det svalna i luten bara så sköts anlöpningen
av sej själv.
Det funkar för mej i alla fall.

Annars härdar du hela ämnet,830-860 grader och släckning
i olja.
Anlöpning i 200 grader ett par timmar efter full genomvärmning
ger en hårdhet på ca 550hb, men bara på ytan.
Högre anlöpningstemp är att föradra,ger lägre hårdhet men blir samtidigt inte lika sprött.

Kallsme´n
  • marberg
  • marberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 3 månader sedan #3641 av marberg
Svar från marberg i ämnet Härda smideshammare
Hej

Så här blev det

den får leva sitt liv ohärdad. Det skulle se ut att släcka i olja och sedan lägga den i flera timmar i frugans nya ugn i 200grader. Då hade det nog blivit kärleksstrejk i många år.
Den blev i alla fall för lätt 1052gr. Minns inte riktigt hur stort ämne jag började med, vill minnas 1300gr men det kan ha varit mindre. Skrev naturligtvis inte upp det. Den vägde i alla fall 1094 efter otaliga uppvärmningar. Sen lite slipning av pene och bane. Men nu vet jag att jag ska ändra arbetssordningen lite så jag prövar på en ny 1300gr bit.
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
20 år 3 månader sedan #3642 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Härda smideshammare
Marberg, du kan ju dom där grejjorna! Den blev ju riktigt tjusig. Det ger en känsla av finsmakare när man ska tillverka sina egna hammare och inte nöjjer sig med fabriksgjorda[:D]

God fortsättning allesammans!/Ludwig.

Klurgubbe i unga år
  • Geo_Johan
  • Geo_Johan Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
19 år 1 månad sedan #5397 av Geo_Johan
Svar från Geo_Johan i ämnet Härda smideshammare
Tjena!

Snygg hammare! Jag läste ett tips i en gammal smidesbok och där tyckte de att man skulle ge hammaren en god rödvärme och kyla den under rinnande vatten. Som jag minns det så skulle man låta vattnet rinna rakt ner på banen så att den fick störst hårdhet. Tar man sen ut ämnet i rätt tid så anlöps den av eftervärmen... Ska ta och kolla upp detaljerna kring det där.

Tjing! Johan
Mer
19 år 1 månad sedan #5399 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härda smideshammare
Hej

Jo det är sant att man kan anlöpa på eftervärmen men det gäller inte alla material,
sen får man ju tänka på att hålltiden vid anlöpningen skall vara minst en timma vid anlöpningstemeraturen.

Man kan använda värmekritor vid uppskattning av anlöpningstemperatur,(vet inte om det går att få tag på numera)
och sedan för att göra en så kallad "bonnanlöpning" kan man stoppa ner den i en hink med kolsot eller
väldigt fin å torr sand, eller bädda in den i keramisk fiber om man har tillgång till det.

Kallsme´n
Mer
19 år 1 månad sedan - 19 år 1 månad sedan #5402 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet Härda smideshammare
Hej
Härda hammardelen först sen pen vi härdar hammare på följande sätt, hammardel 900 grader 7min pen 900 grader
4,5 min det här är ett exempel det varierar beroende på vikt och storlek vill du ha tider på olika storlekar får du återkomma ska jag kolla vårat härd schema har inte alla tider i huvet
M,V,H
Cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Last edit: 19 år 1 månad sedan by Cegga.
Mer
19 år 2 veckor sedan #5437 av Dark_Jester
Svar från Dark_Jester i ämnet Härda smideshammare
Det var en jävla snygg slägga det där! Nästan så man är sugen på att ge sig ut och hamra ihop en tvärpenad slägga direkt! Men det får väl vänta, har en del annat som måste göras klart först!

Of all the elements; Earth, air, fire and water, man stole only one from the gods: Fire. And with it, man forged his will upon the world!

http://www.nordanvinds.se
Mer
19 år 2 veckor sedan #5438 av helje
Svar från helje i ämnet Härda smideshammare
Hej!

Brukar härda hammare på det viset att jag värmer hela hammarn till härdtemp.
Därefter kyls banen först i vattnet och när inte vattnet fäster på ytan så vänder jag den
och kyler penen, då är det bra om tången vilar på hink kanten så man slipper stå o hålla hammarn.
Medan penen kyls suddar jag av banen med smergelduk o löper till gult o så ner med banen igen, samma procedur
med penen medan banen kyls.
Primitivt o bra metod!
Funkar på 1672,2090 o yxstål, vet ej beteckning men bra är det.


hälsn. helje
Bilagor:
Sidan laddades på: 0.100 sekunder
Powered by Kunena Forum