Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Härda hammare ?

  • joel
  • joel Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
Mer
21 år 10 månader sedan #928 av joel
Härda hammare ? skapades av joel
Hej
Idag köpte jag en smideshammare på ÖB, 1,8 kilo och tillverkad av redtools tror jag. Jag testade den lite och upptäckte att den var ganska mjuk. Det vart mycket lätt märken i den.
Så jag tänkte mig att jag skulle försöka härda den. Har någon något tips på hur jag ska göra detta på bästa sätt?

mvh Joel

(Rubrik redigerad av Admin)

Ändrat av - kenth den 2003/09/16 18:55:16

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
21 år 10 månader sedan #929 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Härda hammare ?
Hej Joel
Det här med härdning är en ren vetenskap,
särskilt om man ite vet vad det är för stål.
Ett litet förslag är att du värmer slagytan på hammaren lite körsbärsröd och låter den svalna i luften, och för att testa om ytan blev hård så tar du en ritspenna och repar lite på den värmda ytan när det har kallnat och jämför på ett ohärdat ställe på hammaren.
Ett annat tips är att värma hela hammaren till ca 850 C, och kyla den i lite frityrolja förslagsvis, och sedan gå ut till frugan i köket och ställ ugnen på 275-300 grader och stoppa in hammare i ca 2 timmar, då borde du få en hammare som är lite hårdare,och samtidigt lite seg så att det inte flyger flisor från hammaren, men samtidigt kan det vara så att det är ett material som inte går att få upp i hårdhet hur mycket man laborerar med härdning,
tyvärr är det så om man inte vet vad det är för stål, men lycka till i alla fall.
Kallsme´n
  • keld
  • keld Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
21 år 10 månader sedan #930 av keld
Svar från keld i ämnet Härda hammare ?
Hej joel!
Jeg hærder en del hammere for stenhuggere som er lavet af stål med o,50%karbon.
Du varmer op til ca 780 grader eller magneten slipper og køler af i vand som er ca.40-50 grader.På grund af det store emne behøves du ikke at anløbe hammeren bagefter for di den store masse først afkøles udvendig og varmen indenfra kan varme ydersiden lidt op.Er der mere karbon i stålet kan du risikere at der springer nogle enkle stykker af ,men prøv dig lidt frem.
hilsen keld.
  • Geo_Johan
  • Geo_Johan Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
21 år 10 månader sedan #931 av Geo_Johan
Svar från Geo_Johan i ämnet Härda hammare ?
Hej!

I en gammal engelskspråkig smidesbok rekomenderade de att man värmer hammaren till körsbärsrött och sedan kyler under en kran med rinnande vatten. Vattenstrålen skall träffa banen på hammaren och kyla ämnet tills dess det är helt kallt. Hammaren skall sedna anlöpas tills dess banen är mörkt violett. Uppvärmningen göres lämplligen genom att ett varmt järn förs in i hammarens öga.

Mvh Johan
  • ante
  • ante Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
21 år 10 månader sedan #932 av ante
Svar från ante i ämnet Härda hammare ?
Hej joel!

Kolla in "Kunsten å smi " av Håvard Bergland så hittar du hur du ska göra.
Du hittar under det materiallära och värmebehandling.
Kunsten å smi är den bästa smidesboken som finns anser i allafall jag. Den är mycket lätt att förstå och lämnar nästan inget att önska.

Msh ante.
  • keld
  • keld Profilbild
  • Besökare
  • Besökare
21 år 10 månader sedan #933 av keld
Svar från keld i ämnet Härda hammare ?
Hej igen.
Frågan fra Joe var hvorfor der blev mærker i hammeren,og hvordan han undgik det.
I mit første svar fortalte jeg hvordan jeg hærdede hammerhoveder til stenhuggere.Ved at varme op til magneten slipper,ca.770-780 grader og holde hammerhovedet i opvarmet vand til det er koldt.Hvis hammeren løftes fri af vandet inden det er koldt risikere man at der springer skaller af.Jeg bruger den samme teknik til duks hammerhoveder som bruges til at slå granit flader over med efter at de er savet og poleret.
Hvis man anløber tilgul eller blå vil der blive mærker i hammerbanen.Denne teknik er blevet brugt både på bornholm og i roskilde siden 1912.
Selv mejsler til granit i lavt legeret stål skal hærdes på en special måde,man varmer op til magneten slipper kører spidsen op og ned i temperet vand og begynder anløbningen med bagvarmen,men sørger for at spidsen 3 til 4 m/m forbliver grå ellers kan den ikke holde,til almindelige mejsler lader man anløbningen løbe til lidt mere en gul,men ikke blå.
En del brostens hammere hærder jeg på samme måde,en hammer som der var blevet slået ca 200.000 slag med kunde man ikke se det på banen.
hilsen keld

Ändrat av - keld on 2002/05/16 01:13:55
Sidan laddades på: 0.097 sekunder
Powered by Kunena Forum