Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Starta Företag med Smidesinriktning.

  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
13 år 4 veckor sedan #32951 av Melchior
Hej, jag har funderat lite (igen ;) ), tänkte sätta upp en liten smedja, kanske om det går i farsans oanvända garage. Planen är att jag skall smida enbart på gasol och olja. Inget kol. Jag vill inte behöva skorsten utan bara god ventilation. Planen är att försöka smida lite knivar och mindre föremål. Så nu tänker jag på hur kostnaden skall hållas ner. Givetvis tänker jag Enskild Firma. Detta eftersom jag också vill kunna sälja knivar och dyl och på så sätt betala materialet. Nu har jag förstått att man kan dra av förluster i firman mot Förvärvsinkomsten första fem åren och det öppnar ju verkligen upp möjligheter. För jag vill investera i en maskinhammare och lite verktyg, exempelvis svets mm.

Nu kommer jag bara att driva firman på fritiden, dvs en utökad hobby... och är bara ute efter att "gå runt" med firman.

Har ni någon erfarenhet detta?

/E

Emil Schönning
Mer
13 år 3 veckor sedan #32952 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
Det går bra att "bara gå runt". Saab har gått back i 50 år och det har skattmasen inte fått stopp på :D Regeln är mer eller mindre att det "skall ha för avsikt att gå med vinst", mer att man försöker än att man lyckas....

Det är mer fördelaktigt att skjuta ett underskott framför sig och kvitta detta senare mot riktiga intäkter än att kvitto mot förvärvsinkomst. Kommer inte riktigt ihåg varför men när du kvittar mot intäkter så får du 100% "verkningsgrad" och när du kvittar mot förvärv bara typ 75% (kanske för att du bara får kvitta bruttolön inte sociala avgifter samt missar momsen). Kanske någon annan som är uppdaterad på detaljerna??

Lägg till lite fler SNI koder när du ändå håller på typ personaluthyrning, reparationer, svets och smide och allt vad det kan heta, då har du lite mer lebensraum som tysken säger.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 3 veckor sedan #32955 av Greven
Svar från Greven i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
Jag klurar på samma sak just nu. Det hade varit kul att försöka få det att bli lite mer än bara hobbyförsäljning till kompisar. Jag har funderat på att köra med gasol jag också, kompleterat med min fältässja utomhus, men jag funderar på vad som krävs av mig i form av utbilding på gasol och "heta arbeten". Om det finns tankar om det skulle det motas med värme ;D

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #32957 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
Hm, nu när jag klurar på det så undrar jag hur det fungerar... förlorar man verkligen något? Arbetsgivaravgiften betalas av din arbetsgivare, så den behöver du inte tänka på. Moms betalas vid sidan av, och man får tillbaka skillnaden om man betalt mer moms än man fått in.
När det gäller avdrag på förvärvsinkomsten så verkar det göras innan skatt. Dvs om du betalar 32% skatt så kommer du få tillbaka 32% av underskottet i firman. Om man då betalar 51% skatt så vinner man MASSOR på att göra avdraget. Hur man nu kan säga att underskott är vinst. :)

Så just nu kan jag inte se att man förlorar något. Däremot så kommer man förlora massor om förvärvsinkomsten är skattad... då blir det bajs.

Just nu kan jag inte se några nackdelar med att öppna firman, det stora är väl att man behöver hålla en kassabok med preussisk ordning (du som gillar tyska). Detta för att kunna få in lite cash till material mm.

Dock får man bara göra detta de första fem åren när man har startat upp firman. Det är väl för att det faktiskt är fördelaktigt.

/E

Emil Schönning
Mer
13 år 3 veckor sedan #32958 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
Nu tror jag iofs att dina räkneexempel fick mittt minne att återvända.

När du kvittar mot förvärvsinkomster så får du bara skatten inte hela beloppet så med en marginalskatt på 68% så får man 68% medans med framtida intäkter får du 100% kvittning.

Riktigt bra (lätt) blir det ju om du kan fakturera någon av dina arbetsgivare så du får "lönen" som bruttointäkt. Då kan det vara lämpligt att ha "personaluthyrning" (eller vad man nu gör) som del av verksamheten (SNI). Man skall dock undvika att fakturera och ha lön från samma bolag.

Leta reda på första bästa grävmaskinist och fråga om du får stå med spade i gropen i 2 veckor och hjälpa till mitt i sommaren när hans kompis är ledig. Då kan du fakturera 28.000 + m å har lite startkapital. Bättre än att kvitta mot lön.

Att ha flera kunder (inte 1 och samma i 18 år) är något som visar att man är aktiv. Vidare bör det vara viss dynamik (rörelse) i kundkretsen. Det skall inte likna att man är anställd fast med F-skatt. Finns läkare som försökt fakturera mot landstinget men fått NJET.

Sen bör man hitta någon trevlig farbror som hjälper folk med deklarationer. Bara att lämna en skokartong med kvitton vid årets slut. Kostar väl 2000-3000 men har man lite intäkter så är det värt det. Finns en massa CO2-avdrag och dieselåterbäringar och expansionsfonder å gud vet vad som man som amatör inte kommer få till.

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
13 år 3 veckor sedan #32960 av Cederqvist
Svar från Cederqvist i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
"konsultuppdrag inom alla i yrket förekommande arbeten" har jag i firmabeskrivningen. Funkar väldigt bra. Då kan man fakturera samma uppdragsgivare år ut och år in, för plötsligt är jag ju "konsult".
Däremot kan det vara bra att kolla upp exakt vilka maskiner du får ta in i företaget, det är inte alla gamla, begagnade maskiner som godkänns (enligt tanterna på skatteverket).
Heta arbeten behöver du bara om du ska ut på byggen eller dyl. inte hemma i verkstan.
Lägg in demosmide och kurser också, så kan du få in eventuella jobb på historiska byar, skolor och om du har gubbdagis i smedjan (knivkurs).
Och var inte nojjig för att gå back de första åren, det är inte olagligt att göra dåliga affärer.
Och sist men inte minst, det viktigaste är att ha en ball skylt (stor) utanför smedjan. Gärna flaggor också.
Mer
13 år 3 veckor sedan #32961 av petersjogren
Svar från petersjogren i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.

mr_president skrev:
Lägg till lite fler SNI koder när du ändå håller på typ personaluthyrning, reparationer, svets och smide och allt vad det kan heta, då har du lite mer lebensraum som tysken säger.


Jag vet inte om man behöver göra en "verksamhetsbeskrivning" fortfarande, men om det är så, så är det bra att som föregående inlägg att lägga till (inom rimliga gränser) så mycket som möjligt som man kan tänkas syssla med och sen som slutkläm -"och därmed förenlig verksamhet".
Då har man s.a.s helgarderat sig. Det var ett tips jag fick från min revisor när jag utökade verksamheten i mitt företag, jag har AB och år 2000 kostade en sån ändring 1000 pix.

Peter Sjögren
  • Melchior
  • Melchior Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
13 år 3 veckor sedan #32966 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Starta Företag med Smidesinriktning.
Riktigt bra tips. Det skall jag göra. För jag har ju ett visst intresse att göra events i smedjan, dvs ett företag kommer och smider med mig som lärare. Då kan man få in några slantar för att kunna köpa materiel för.

Tackar så mycket.

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.098 sekunder
Powered by Kunena Forum