Nya inlägg

Fler ämnen »

emo Värmebehandling, SS2258, Bildhuggarjärn

  • LudwigZ
  • LudwigZ Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 9 månader sedan #35869

Hej!

Jag behöver lite hjälp och tips. Just nu håller på att smida bildhuggarjärn i SS2258. Jag vill inte påstå att jag är bra på att smida, men jag har lite koll. Däremot har jag inte rikitgt koll på värmebehandling.
Bildhuggarjärnen är smidda på relativt låga temperaturer, så jag behöver inte normalisera...eller?

Jag behöver alltså veta temperaturerna för avspänningsglödgning, härdning och anlöpning.

Detta har jag hittat, men vet inte säkert. Någon som kan bekräfta eller har egna erfarenheter?

avspänningsglödgning: 550-650 c
härdning: 840 c
Anlöpning: 180-220 c (1+1h)

Tacksam för hjälp och tips.


/Ludwig Zackrisson
Mer
4 år 9 månader sedan #35871

Vill du ha bildhuggarjärn av hög/högsta kvalitet så måste du alltid normalisera.

Efter vanligt handsmide på t.ex en kniv är kornstrukturen alltid ojämn, oavsett hur försiktig man än är vid smidet. Det viktigaste för att få en bra värmebehandling som utnyttjar stålet till fullo är en jämn och fin kornstruktur och att man har karbiderna på rätt plats, i rätt form och storlek, det kan man bara åstadkomma med omsorgsfull normalisering.

Så. Börja med avspänningsglödgning/sfäroidisering. 1-2 tim vid 650 grader
Därefter 2-3 normaliseringscykler. Sänk tempen ca 20-25 grader vid varje cykel, den sista cykeln ska ha samma temp som du tänker ha vid härdningen.


//Olof Nilsson
  • LudwigZ
  • LudwigZ Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 9 månader sedan #35896

Tack för råden Olof!

Här är en bild på det första bildhuggarjärnet...lite stolt faktiskt :)
Det var riktigt tungt att smida verktyget. Många uppvärmningar blev det. Blir stålet sämre när man hettar upp det många gånger?

Bilagor:

/Ludwig Zackrisson
Mer
4 år 9 månader sedan #35900

Fint och rejält skölpjärn där!
Generellt skall man väl försöka hålla nere antal värmningar, men har det inte uppstått några sprickor eller kolat ur för mycket bör en ordentlig normalisering rätta till strukturen iallafall. <ingen expert på ämnet>

Nyfiken på hur du gjort ringen innan tången där... är det ursprungsmaterialets diameter där du gjort ansättningar på båda sidor eller är det uppstukat eller rent av påvällt?

  • LudwigZ
  • LudwigZ Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 9 månader sedan #35901

Skönt att höra...för det blev som sagt en del uppvärmningar. Jag har tänkt att använda det till djupa skålar och tråg.

Precis, det är diametern på stålet (SS2258, 15mm), och ansättningen har gjorts med en "gilijotin" (finns säkert ett namn för detta verktyg, även fast det är hemmagjort).


/Ludwig Zackrisson
  • LudwigZ
  • LudwigZ Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 7 månader sedan #36152

Det verkar som om jag fick till det där med värmebehandlingen. Det har nu blivit tre skölpar och de har testats flitigt i verkstaden.

Bilagor:

/Ludwig Zackrisson
Mer
4 år 7 månader sedan #36153

Härliga! O fina skaft/handtag har dom fått också. Har du gjort mässingsringarna också, eller kan man handla dom någonstans?

Mer
4 år 7 månader sedan #36154

Oj vilka fina järn. Och en sån tillfredställelse att arbeta med egentillverkade.


Peter Eklund
Mer
4 år 7 månader sedan #36158

Otroligt fina!

Så tjusigt. Härlig form och snygg finish. Måste vara jättekul att arbeta med.

/E


Emil Schönning
  • LudwigZ
  • LudwigZ Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
4 år 7 månader sedan #36186

Jo det är en riktig fröjd att arbeta med. Det var i samband med att jag skulle renskära lite skålar som jag inte skära med mina raka skölpar, så jag blev tvungen att smida några böjda. Så då hörde jag av mig till Hans Karlsson (verktygssmed i motala) för rådfråga om stål och så vidare.

Just dessa mässingsringar är köpt mässingsrör av lite grövre gods. Annars har jag faktiskt svarvat ringar i mässingsstång (25 mm), men det känns som om det blir mycket spill och tar tid :) . Ja den lilla knölen på skaften är rätt bra, låser liksom handen. Skaften är för övrigt i alm och körsbär.


/Ludwig Zackrisson
Sidan laddades på: 0.214 sekunder
Powered by Kunena Forum