mdi1a Årsboken Metall Design International 2009 har nu funnit att köpa ett tag och boktiteln firar sitt 10: års jubileum. Utgivningen startade alltså 1999 och precis som tidigare årsböcker är Metall Design International 2009 fylld med internationella metalldesigners verk i ett stort antal bilder. De vackra fotona kompletteras med beskrivande artiklar om artistens bakgrund, inspirationskällor och mycket mer. Samtlig text är på både tyska och engelska vilket gör det enkelt att hänga med, men bilderna talar givetvis sitt eget språk. Elva smeder och metalldesigners från olika länder i Europa och Australien fyller årets bok med smide och metallkonst. Peter Elgaß och Verlag Hefaistos har lyckats sammanställa en läsvärd bok om metallkonsthantverk, konstsmide, design och dess skickliga utövare. Här följer min betraktelse över boken.

Designers: Jürgen Steinau, Jadran & Martino Stenico, Walter Schnider,  Werkstatts Stawaritsch, Jens Nettlich, Robert Götzer, Robert Everingham och Yuri Sarkisian!

 

 




Jürgen Steinau

Metall DesignDet man förundras och imponeras mest över är detaljrikedom i bilder och den breda spridningen i uttrycksmedlen som behandlas i boken. Här kan man läsa om och beskåda fantastiska kreationer av Jürgen Steinau, juvelerare och knivmakare från Berlin, Tyskland. Med en otrolig detaljrikedom och precision skapar Jürgen figurativa skulpturer i ädelstål och mässing. Men det som väcker mest uppmärksamhet för betraktaren är Jürgens knivar. Tankarna går StarTrek och Sience Fiction och näst intill arkitektoniska verk visas upp i form av knivar! Inslag av guld, nickel, horn, pärlor och ädelstål ger dock en fingervisning om att detta är juvelerarkonst starkt förbundet i metallhantverk av artistiskt format. Jürgen har ju mycket riktigt deltagit i flera stora Internationella utställningar och nämns även ihop med namn som vår Svenska Kai Embretsen. I ett tjugotal bilder visas Jürgens fantastiska knivar upp som säkert tilltalar en kräsen samlarskara från skilda delar i världen.
 
 


{noreg}

Du behöver vara registrerad medlem och inloggad
för att kunna läsa hela artikeln eller besöka länkarna.


{/noreg}

{reg}

 

Jadran & Martino Stenico

mdi1 Från Italien möter vi bröderna Jadran & Martino Stenico. Inspirerade av sina turer i faderns Alessandro Stenico’s stenhuggarverkstad skapar de idag smide av högsta klass. Fyndet av en ässja och ett städ i faders verkstad ledde sönerna till metallernas värld och kurser hos Alfred Haberman. Deras arbeten har mött stor uppskattning och kan beskrivas som stilistiskt rena. En släng av funkis/jugend och sextiotal i harmonisk förening. En spiraltrappa sammanfogad endast genom kilar är ett klart mästerverk och visar att själva sammanfogningsmetoden uppenbart har betydelse för det slutliga uttrycket i trappan som mer liknar ett konstverk en något man går på. Från Hefaiston och Helfstyns Slott, världen runt till Stia i Italien har bröderna väckt stor uppmärksamhet med sina funktionella skulpturer i form av trappor, figurer, lampor och rena studier i rörelser som möten mellan människor! Till uppdragen som beskrivs i ett femtiotal bilder hör sakrala utsmyckningar i moderna kyrkor samt inredningar i vinkällare. Allt utfört med en skulptural grundkänsla och det är sällan man ser hårt stål få en så plastisk och nästan lerliknande form. En ande från barndomen och leken i faderns verkstad vakar över deras arbeten och återspeglas i deras mest skulpturala figurer och arbeten. Ett trettiotal bilder ger en fantastisk bild av deras arbete.
 

 


 

Walter Schnider

mdi2 Titan, rostfritt och massor av färger framställda genom olika oxideringstekniker skapar en illusion av att det är oljemålningar Walter Schnider presenterar. En stark kontrast till övriga metallartister i boken och man ser tydligt att geometri, sfärer, kuber och att fylla ”tomrummet” är Walter Schniders främsta inspiration och mål. Skulpturerna installeras ofta i större sammanhang som sjukhus och kyrkor eller i parker. Akryl, textil och metall blandas och man kan nästan inte se skillnaden i vilket som är vad. Detta ger ett fantastiskt djup och struktur till verket och platsen det presenteras på. En serie med gravkors fångar absolut min uppmärksamhet då det är sällan eller aldrig man ser ett färgglatt gravkors i djupt blått, lila, rött, orange och blankpolerad rostfritt stål. Hela skala an härdnings och anlöpningsfärger kommer fram genom oxideringar i titan och rostfritt. Plastiska intryck och detaljer avslöjar hur det hårda stålet/titanen ger efter för tryck och hur former skapas i bjärt kontrast. Drygt sextio bilder beskriver och inspirerar till eftertanke och skapande i en strikt men också sinlig miljö.
 

 


 

Werkstatts Stawaritsch

mdi3 Traditionellt och belönat smide från Tjeckien serveras från Werkstatts Stawaritsch. Berömda från Hefstyns smidesfestival och tungt och rustikt karakteristiskt mellaneuropeiskt med östliga inslag får man svar på tal, detta e smide. Här formligen blommar hantverket ut med alla de traditionella sammanfogningstekniker vi känner till inom smidet. Det är svep och nitat i förening med vällning på allt från handtag, grindar och staket. Werkstatts Stawaritsch med fader Alfred och sönerna Ivo & Milan är ett relativt ungt, 17 år, men väl etablerat som ett givet stop vid ett besök på slottet Helfstyn i Tjeckien. I boken är dessa rikligt representerade med en stor variation grindar och räcken varav det vinnande bidraget till konferensen i Hefaiston 2008 utgör höjdpunkten. Ett mästerverk som rättmätigt rönt stor uppmärksamhet.


 


 

Jens Nettlich

mdi6 Inspirerad av Vikingar, meddeltid och flitiga besök på medeltidsmarknader utgör Jen Nettlichs bidrag framförallt av olika vackert utformade vapen. Spjut, yxor och knivar i smide och damast blir lika vackert formade i keltisk eller vikingatida anda som rena riddarfigurer som för tankar till Don Quiote och hans äventyr. Ett stort mått av Nordiskt finns representerad i stora skulpturer i bearbetad plåt. Även i själva formspråket kan antydningar till det ”enkla” nordiska synas och naturen är inte långt borta. Damast och knivar utgör en del av variationen i kunskaperna som serveras i ett stort antal bilder.
 







 


 

Robert Götzer

En frisk fläkt och ett annat sätt att ge sitt arbete en annan finish. Som självlärd har Robert Götzer skapat sig ett eget och i bild speciella avtryck. Det rikt patinerade arbetet och ytbehandlat i flera olika lager ger en speciell känsla av relief. Ofta riktigt flödar de organiska formerna och akvariefiskar med tång, snäckor och allt blir en stilfull kontrast till skrivbord som får mig att tänka på Professor Balthasar och hans underfundiga skeppsliknande skapelser. Temat är till stora delar marint i olika former och det nämnda skeppet är faktiskt återvunnet material från ångbåten ”Savoie” från Genevesjön.
 


 

Robert Everingham

mdi4 Formspråk med utgångspunkt från den Australienska faunan och djurlivet kommer oss till livs med Robert Everingham. Självklart som fisken simmar i havet har Robert skapat en smidd krokodil. Inspirerat och utvecklat utifrån Europeiska förebilder och läromästare är Robert den som nu stiger upp från ”Down Under” och sätter Australien på den Internationella smideskartan. Resor till Europa och arbeten med kyrkor utgör läroämnen. Precis som många andra metallkonstnärer skapar Robert verk utifrån naturen och faunan visas i form av grindar och reptiler. Ett säreget formspråk som han med tiden tillskansat sig och ger omisskännlighet i hans verk. I kollektionen ingår numer ödlor, reptiler, jättesköldpaddor och dagfjärilar.




 


 

Yuri Sarkisian

mdi7 Damastsmide från ett Armeniskt formspråk med detaljrikedom som tittade man i ett elektroniskt mikroskop. Färger och mönster som hämtade från en mikrovärld av kristaller. Allt skapat av Yuri Sarkisian. Fram till konstsmides biennalen i Kolbermor var Yuri mest omtalad genom hörsägen. Sovjettiden höll effektivt konstsmeder utanför all uppmärksamhet. Smeden från födelsestaden Baku 1955 verkar nu i St Petersburg och har fått ett ansett renommé utöver världen för sitt kunnande och hängivenhet till damaststålet, i stort som smått. I boken pressenteras en otrolig bildserie från den okrönta kungen av damastsmidets teknik! {/reg}Ett sjuttiotal bilder ger en inblick i vad man kan åstadkomma i både form och nyans i så rätt behandlat material. Ofta förleds man till att tro att det är något helt annat en hårt kallt skiktat stål man beskådar. Många former blir till synvillor och efter ett tag vet man nästan inte om det är ett stort fat i rostfritt stål med damast i eller en ring i vackra färger och brons. Yuri tycks röra sig obehindrat mellan ”traditionellt” smide, skulpturer, knivmakeri och juvelerarkonsten.
 
 


Helhetsintrycket av årets Metall Design International siktar mot framtiden och försöker fånga strömningarna inom metallhantverk, konst och smide med flera "yngre" metallkonstnärer. En ansatts som jag tycker lyckas och som ger hopp inför det framtida konstsmidet och att det utvecklas på ett internationellt riktigt vis i en föränderlig och mer ”öppen” värld. Färger och skiftningar och strikt design i kombination med organiska former blir den återkommande minnesbilden efter att bokens pärmar slagits igen.

Boka ditt exemplar i butiken här!

Johan Sangberg © 2009