clip_image002[4]Ramnäs Hantverksby inbjuder alla smeder och hantverkare till en oförglömlig helg 24-26 juli 2009 i och kring Ramnäs Lancashiresmedja. Ramnäs Smides- och Hantverksdag sker 25 juli 2009!

Ramnäs Hantverksby är ett projekt med målet att åter väcka liv i området kring Lancashiresmedjan i Ramnäs där man tillverkade stångjärn och gjorde stålet smidbart med Lancashire metoden ända fram till 1964. Förädling av järn har pågått här ända sedan 1590 då Katarina Stenbock, Gustav Vasa's änka anlade den första stångjärnshammaren i området.

{joomp3}p4vastmanland0909.mp3{/joomp3}
Nytt!! Årets Näck utses i Ramnäs !! Radioninslag

 

 

 

I området finns förutom Lancashiresmedjan även flera byggnader som är tänkt skall inrymma flera hantverkare som utöver tillverkning och försäljning av hantverksprodukter  kunna erbjuda besökarna att få prova på de olika hantverksyrkena.

 


clip_image002[6]I området finns redan idag Ramnäs Glashytta samt Schenströmska Herrgården. Till sommaren räknar vi med att även en smedja med anor från mitten av 1800-talet skall ha fått liv igen. Här finns även en mycket lång magasinsbyggnad i trä , järnboden, samt en liten gästhamn med 5 båtplatser, toaletter och en grillplats. Vi räknar med att området skall bli mycket attraktivt i turisthänseende.

I detta natursköna område skall vår smidesfest väcka liv i Lancashiresmedjan. Festen börjar redan den 24 juli med studiebesök på Ramnäs bruk (www.ramnas.com) med sin unika tillverkning av kedjor. Dessutom kommer en smed och en glasblåsare att visa hur dessa två hantverkare kan jobba ihop.

Senare på kvällen kommer det att bli fest (mat, dryck och trubadur) för alla smeder m.fl. i järnboden.

 

 


clip_image002[8]

Under den stora besöksdagen, 25 juli, 2009, då allmänheten bjuds in, kommer det att visas smide endera inuti Lancashiresmedjan eller utanför på styckebacken beroende på vädret och humör samt en hantverksmarknad för inbjudna hantverkare. Alla Antracitare bjuds in att vara med som smed eller som besökare och delta på festen under fredagen men även på festen under lördagen. Guidade visningar kommer att ske av Lancashiresmedjan samt att ett antal andra händelser under dagen, näckentävling, ponnyridning, lekar för barn, hästdroska mm mm. Under dagen kommer vi att göra om att en smed och en glasblåsare visar hur dessa två hantverkare kan jobba ihop. Dessutom kommer det att serveras mat och dryck under hela dagen av lokala restauranger på plats runt evenemanget. På kvällen tar den stora festen vid när ässjorna slutat brinna och städen tystnat där alla är välkomna att delta.

 


Evenemanget fortsätter även under söndagen då det ges möjlighet till studiebesök på Ramnäs Bruk samt guidad visning av Lancashiresmedjan och lite smide på förmiddagen.

När smidesträffen i Granbergsdal var slut förra året blev Antracit kontaktad av Ramnäs Hantverksby som önskade att Antracit skulle delta i ett möte i början på februari 2009 för att diskutera ett smidesevenemang i och omkring Ramnäs Lancashiresmedjan sommaren 2009. Undertecknad och Johan (admin) deltog i mötet.

Detta har nu utvecklats till ett evenemang i tre dagar (24-26 juli 2009) för de smeder som vill vara med om denna händelse. Antracit kommer att stödja Hantverksbyn direkt och indirekt.

Planeringen är i full gång och vi kommer att återkomma till detta framöver då mer underlag finns. En så är det ganska "öppet" och man kan vara med och påverka innehåll och deltagande!

Ramnäs Hantverksby och Antracit hälsar alla smeder som besökare mycket välkomna till dessa oförglömliga dagar. www.ramnashantverksby.se

 

 

 

Lite vinterbilder

Höstvinter 08-09 022Höstvinter 08-09 027

Höstvinter 08-09 015 Höstvinter 08-09 028

Foto "Ramnäshasse"

 

 

 

Lite från sommaren

smedjan omradet0805_09

omradet0805_11 omradet0805_04

Foto Robert Rollert

 

 

 

Lite från förr

018 011

020 017

Foto Hembygdsföreningen Ramnäs

 

 

 

Anmäl dig som smed och hantverkare till Ramnäs Smides- och Hantverksdagar, 25 juli 2009. Anmäl dig för att delta i fest på fredagen i Järnboden, 25 juli 2009. Kontakta Kenth eller admin.

Läs mer och anmäl dig i kalendern.

Läs mer i forumet.

Kenth Dagerus
 


{jfusion_discuss 5326#}