Nya inlägg

    • Leiden Profilbild
    • § 2 Medlemskap
    • Hej. Jag beställde en ritning på lufthammaren. men har inte fått någon ritning. hur kommer jag i...

Fler ämnen »

emo Stenkol/koksrester

  • LarsWestlund
  • LarsWestlund Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Fresh Boarder
Mer
5 år 3 veckor sedan #36728

Vad gör man av stenkol och koksrester som blir kvar efter förbränning i ässjan? eller är för smått för att använda till nåt?

Räknas detta som farligt avfall?

Mer
5 år 3 veckor sedan #36729

Det beror på hur ordningsam man ska vara.

Man får inte slänga det ute på återvinningscentralen i någon container. Utan de hänvisar till den svarta tunnan för hushållssopor där hemma. Dessa går till förbränning så det skulle vara sak samma att slänga det där eller i brännbart ute på tippen. Men det handlar nog om att det ska betalas. Samma sak gäller för vanlig aska från trä som eldats i panna eller kamin. Så det har inte med stenkol eller koks att göra.

Jag öser ut resterna och lägger det på sidan av ässjan och sen under dagen/kvällen som man smider slänger jag i de bitar som går att elda igen. Därefter öser jag ut slagg och skit i en tunna utanför så att det blir blött och inte ryker.

Sen slänger jag det ute på tippen i containern för jord och sten och om det är någon som gnäller eller frågar så är det fyllnadsmassor från en gammal källare som håller på att renoveras. Blir ju en del kilo av det under året så är inte aktuellt och slänga det i den svarta tunnan, har dessutom ingen tunna vid smedjan.

Alternativt får man väl gräva ner det i något hål...


/M
Mer
5 år 2 veckor sedan #36730

När jag pluggade arkeologi i lund var jag på en föreläsning om smedjor i Skåne. Vid en smedja fanns det en jättefin grusgång, som vid närmre inspektion hade visat sig vara slagg från smedjan. Om man gör så, och även lägger ut stenkolsdammet, så borde den vara ganska ogräsfri utan större arbete.

Jag vet dock inte om det är något man ska rekommendera.

Greven


Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
5 år 5 dagar sedan #36746

Spännande!
Nä det är nog inte att rekommendera med dagens miljötänk :P

Var gör alla andra sin slagg och rester från ässjan? Kunde vara lite kul o får reda på, eller så har alla sina små hemlig knep för att bli av med skiten utan att någon har med det att göra! ;)


/M
Sidan laddades på: 0.131 sekunder
Powered by Kunena Forum