Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Värmevärdet för frityr/mat-olja (raps).??

  • rocker
  • rocker Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 4 månader sedan #23311 av rocker
Vet inte om detta är en ny tråd, men eftersom det pratas om olika brännmediers värmevärde i tråden så undrar jag om någon vet värmevärdet för frityr/mat-olja (raps). Har nämligen tänkt undersöka möjligheten att elda med uttjänt frityrolja från restauranger i oljebrännaren. Det borde funka.
Mer
16 år 4 månader sedan #23320 av SCB
Alla oljor har i stort sett samma energivärde oavsett om det är matolja, motorolja, barnängens barnolja eller diesel. De brukar ligga runt 11-12 KWh / Kg Pellets brukar ligga runt 5 KWh/Kg och stenkol har ca 8 KWh/Kg
Matolja/frityrolja brukar dock kunna innehålla mer eller mindre vatten som sänker energivärdet en smula om man inte kokar bort det först.

//Olof Nilsson
Mer
16 år 4 månader sedan #23379 av AuntyJack
Svar från AuntyJack i ämnet Värmevärdet för frityr/mat-olja (raps).??

rocker skrev: Vet inte om detta är en ny tråd, men eftersom det pratas om olika brännmediers värmevärde i tråden så undrar jag om någon vet värmevärdet för frityr/mat-olja (raps). Har nämligen tänkt undersöka möjligheten att elda med uttjänt frityrolja från restauranger i oljebrännaren. Det borde funka.


Engelsk killen som kallar sig skälv för "The Artful Bodger" gjuter stål med hjälp av ett smältung med uttjänt frityrolja som bränsle.
kolla har http://www.artfulbodgermetalcasting.com/

Har skälv undersökt det närmare och det verkar rätt enkelt i grunden, men han anvander 10 till 12 litre per timme. Jag tycker att det är rätt mycket.

Jag tycker skälv att en vanlig oljebrännare skulle inte klara av vanlig frityrolja. Helt annan konsistens än vad den var byggt för från början. Med en modifierad lösning basrade på TAB's ide ska jag bygga innan jag dör

Flytta dom j**la molekuler f* f**.
Mer
16 år 4 månader sedan #23382 av sjur
heisann
vet ikke om det er helt på emne men
dyse til avfallsolje finner man her
http://www.hagonozzles.com/products-oil-nozzles.shtml
har sett noen videoer fra stoker forge hvor han bruker
en sånn siphon nozzel.
en annen lenke fra dem er
http://www.hed.com/blueflame/description.html
skulle gjerne bygget noe selv. men har ikke hatt tid.
men det kommer.
jeg tenkte på en kombi på artfullbodger og dette her.
det hadde vært fett.
fortell hvordan det går.
sjur

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
Mer
16 år 4 månader sedan #23392 av Richard
Svar från Richard i ämnet Värmevärdet för frityr/mat-olja (raps).??
Storköksfett
Fett från stekbord ex när man steker hamburgere eller fläsk karre eller annan mat som innehåller lättsmälta fetter innehåller det man skrapar ner i lådan i bordet vatten köttsafter detta stänker när vattnet hastigt förångas.
Fett från varmzon-fritöser innehåller aldrig något vatten, kallzon-fritöser kan innehålla lite vatten på botten
häll oljan i en stålhink låt kallna till ljummet häll sedan över i plasthink eller bättre i en plastmurbalja och sedan kallna helt då stelnar fettet och vattnet är på botten.
Fettet går bra att tända med ex milan. Energivärdet är ca 10000kkal/kg.
Mvh Richard
  • rocker
  • rocker Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 4 månader sedan #23397 av rocker
Tack för tipsen. Verkar finnas ett special munstycke från HagoNozzles som är gjort för användande av "waste oil and other variable waste oil products". Ska undersöka det närmare.
  • rocker
  • rocker Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 3 månader sedan #23938 av rocker
Har haft ett långt samtal med en mycket kunnig man på oljebrännare i Nybro, småland. Han sa såhär: Det där med att köra med uttjänt frityrolja i oljebrännaren går bra utan att byta till speciellt munstycke. Man måste dock ta bort sinterfiltret i munstycket, förvärma oljan till ca 70 grader och filtrera den från föroreningar som kan sätta igen munstycket. Sen är det bara att köra som vanligt. Efter avslutad körning måste man köra igenom brännaren med dieselolja några minuter. Annars går det inte att starta brännaren igen då rapsoljan har en tendens att vilja sätta igen slangar och munstyckken då allt svalnar.
Funkar detta är det ju massor av tusenlappar att tjäna. Dessutom är man ju lite miljövänlig. Jag kommer att testa detta i min brännare och meddela resultatet.
Sidan laddades på: 0.074 sekunder
Powered by Kunena Forum