Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Typ av forma!!!

  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 3 veckor sedan #25477 av teacher
Typ av forma!!! skapades av teacher
Nu kommer ett glödhett ämne! Formen på forman! Jag räknar med många viljor och ideer, men jag vill inte ha nån argumentation utan bara era synpunkter så jag kan försöka få nån egen åsikt.

Jag står i uppbyggnadsfasen av en riktigt ässja. Jag hade tänkt mig ett bord med stålben och en ram av vinkeljärn 45*45* eller 50*50 däromkring och sedan T-järn undertill och sedan göra bordsskivan av tegelsten som ligger precis dikt mot varandra och sen kladda på med eldfast bruk för att täta de små springor som ialla fall blir, anledningen till tegel är bara mysfaktorn, plåt är enklare men inte lika snyggt tycker jag. Till detta så bör det ju finnas en forma med inblås å hela kitet..

Jag funderar på att köpa en helt färdig forma från http://www.angele-shop.com .

Min fundering här är, vilka fördelar respektive nackdelar finns med de rektangulära formorna respektive de runda. t ex Esseisen Typ EE-4 respektive Esseisen Typ C 10

Nästa fråga är hur stor ska den vara, är den för stor så drar den ju bara en eländes massa kol i onödan och är den för liten så kan jag inte värma tillräckligt stora material.

Jag pysslar mestadels med kniv och dolksmide, upp till 40-50 cm stora blad ca 10-15 mm tjocka, så småningom svärd (om typ 3 år *ler*) och jag håller på att lära mig mönstervällning. Det blir värmning av plåt för rustningssmide och material upp till 25*25 mm det vanliga typ ljusbärare, trebensställningar för att hänga grytor, gångjärn å sånt där standardsmide.

Den forman jag har kikat på är just EE-4 respektive C-10, tror ni att de kan ligga lagom i storlek???

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Mer
16 år 3 veckor sedan #25479 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Typ av forma!!!
Jag kör utan forma och det går finfint. Jag har ett blästermunstycke i botten som är formad som ett halvklot med ett kryss i mitten. Sen bygger jag upp väggar av kolstybb som jag vattnar så kan jag styra "formans" storlek som jag vill... Men det måste ju då vara extremt mycket kolstybb för att man skall kunna modellera med det på det viset.
Mer
16 år 3 veckor sedan #25484 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Typ av forma!!!

teacher skrev:
Nästa fråga är hur stor ska den vara, är den för stor så drar den ju bara en eländes massa kol i onödan och är den för liten så kan jag inte värma tillräckligt stora material.



Jag svetsade ihop min i 10mm plåt från skroten och en enormt dålig pinnsvets.
Kanske kan vara ett billigare alternativ? Och blir man inte nöjd kan man ju alltid göra en ny. ;D

Ang storleken så såg jag en bild på en (i alla fall i teorin) smart lösning:

En ganska stor fastmonterad forma, plus en mindre utan botten och med krage som passar i den större forman.
En...förminskare helt enkelt.

Vet inte om den inre forman riskerar att slå sig (nån som har prövat?), men jag gillar idén.

Lycka till: Jimi
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 3 veckor sedan #25492 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Jaa, det här med att göra en stor egen forma och sedan göra en förminskare har jag funderat en hel del på. En ide som jag har haft är att göra en jättelång med dubbla eller trippla luftutblås i botten, och sedan så göra hållare på väggarna så det går att skjuta ned en mellanvägg för att kunna dela av i lämplig storlek. Det blir ju naturligtvis en hel del extra pyssel med att få till luftflödet så det går att stänga av de utblås som inte används och så vidare. Men det är en idé som jag har haft..

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Mer
16 år 3 veckor sedan #25495 av Runsilver
Svar från Runsilver i ämnet Typ av forma!!!
Råkade efter att ha läst ditt inlägg fästa ögonen på en gjutjärnsgryta som stod på spisen. De finns ju i ett antal olika former (formor ;D ) och finns ofta på loppisar. Skulle det kunna gå att använda?
Lasse "Runsilver" Larsson

Mvh Lasse "Runsilver" Larsson
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 3 veckor sedan #25525 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Det klart det går att använda, sådana saker finns helt klart på min "går att användalista"

Men nu ville jag ha lite åsikter på vad det finns för fördelar, nackdelar med en rund respektive rektangulär forma.

Jag var i helgen i smedjan till Rosersbergs slott och smidde litegrann, där var forman egentligen bara en rund grop i bordet, ca 35 cm i diameter upptill och 10 cm nedtill och ca 6 djup. Med något som såg ut som ett blästermunstycke i lergods. Väggarna var eldfast lera. Bordet var av tegel. Den värmde väldigt gott ;)

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Mer
16 år 3 veckor sedan #25572 av Myring
Svar från Myring i ämnet Typ av forma!!!
Det har nog ganska liten betydelse om forman är rund eller fyrkantig, man bygger ju ändå upp en hög stybb runt om vad det lider. Den formas sedan av hur man arbetar. ha bara inte för liten, för då kommer du hela tiden vilja ha en större, det är bättre med en stor som du förminskar till det du behöver för stunden med stybb och/eller eldfast tegel.
Att svetsa eget från skroten är ju billigast och funkar som regel riktigt bra om man bara har en plan för sitt bygge.

Tänker du bygga en med lång forma och flera munstycken så kan ett grenrör från skroten vara en idé, sen sätter man i enkla spjäll i dem för att kunna stänga några rör om de blir överflödiga för stunden. De kommer ju dessutom med bulthål och allt redo att bara bultas fast i botten på forman. sen kan du lägga en eldfast tegelsten lös i forman som du kan reglera storleken på gropen med.
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 2 veckor sedan - 16 år 2 veckor sedan #25634 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Sådär nu är den då klar till sist. Jag tog en bromstrumma som jag gjöt in i tegelbordet. Skall proveldas på onsdag.

*edit*
Bilderna bortplockade och ett nytt inlägg med bättre förklaring nedan
*/edit*

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Last edit: 16 år 2 veckor sedan by teacher.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 2 veckor sedan #25636 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Typ av forma!!!
Hej Teacher

Det där blev ju riktigt prydligt!! Skall bli spännande att se resultatet av dina prov! Det kommer säkert att fungera utmärkt (lite djup i mitt tycke dock).

Men du snälla, kan du inte bifoga bilderna i inlägget eller spara dom i ditt galleri på antracit och klistra in här. Det finns alldeles för många bilder i inlägg i forumet som resulterat i Röda Kryss och sk. döda länkar. Det blir så tråkigt för alla som kommer till Antracit och dessutom massa extrarbete (=radera inläggen) för admin..

//Admin

Johan Sangberg
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 2 veckor sedan #25637 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Sådär, jag visste inte att det gick att bifoga. Jag hade helt enkelt inte bläddrat nedåt för att se den där fliken med bifoga.

Vad djupet anbelangar så håller jag med, bilden är tagen innan jag lade ned en 4mm plåt (Lite tunt jag vet, men det var det som fanns hemma och håller tills jag hittat djup osv) med en massa borrhål i ca 1.5 cm ovan botten. Men den är ändå ganska djup och så är det tvära kanter i botten. Jag får se om jag fyller ut med eldfast bruk eller något för att få en mer tydlig kon. Jag ska provelda först för att se hur pass det fungerar och om den är för djup osv. Det är ju bara att höja "blästerplåten" då. Ässjan matas av en gammal dammsugare som jag satt slangen i akterkastellet på. Blåser som tusan. Under forman så är det ett vanligt rör som går rätt ned och avslutas med ett lock. ca 5 cm under forman har jag ett rör som jag ansluter till fläkten. Flödesregleringen är inte klar ännu men jag har en enkel reglering på dammsugarslangen så länge.

Vad ska man använda för bruk egentligen. Jag har nu tagit vanlig eldfast bruk som pallar för 1200 grader, men det blir ju betydligt varmare än så i ässjan antar jag, speciellt om man blåser på med stenkol. Sedan så får jag se om jag måste sätta eldfasta stenar runt forman och sådant, men experimentlustan är det inget fel på.

Jag kommer även att bygga en långforma på samma bord. Den kommer nog att bli en 40 cm lång eller liknande och väldigt smal. Enkom gjord för att värma långa smala saker, så som dolkblad och så småningom svärd.

Nästa steg blir att isolera bakväggen på smedjan, sätta råspont och dubbelt gips. Mura upp en tegelvägg lika bred som ässjebordet som värme och gnistskydd och sedan göra en rökkåpa och ett riktigt rökutsug. Den kåpan jag har idag är inte alls bra, men jag fick den gratis och det ingick en fet fläkt ;)

[attachment=0:11qxu1mm]<!-- ia0 -->bord.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:11qxu1mm]

[attachment=1:11qxu1mm]<!-- ia1 -->forma.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:11qxu1mm]

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Bilagor:
Mer
16 år 2 veckor sedan #25638 av TSmide
Svar från TSmide i ämnet Typ av forma!!!
Hej

Jag har svetsat ihop en mindre kåpa som jag ställer inuti den större och som leder upp röken högre upp i den större kåpan. Den mindre står direkt på bordet runt forman som många fältässjor brukar ha det. Om den är ivägen är det bara att lyfta bort den. Den har en mindre öppning bak så långa ämnen kan man sticka igenom.

MVH

Tony.

TSmide
Mer
16 år 2 veckor sedan #25639 av TSmide
Svar från TSmide i ämnet Typ av forma!!!
Hej Igen,

På bifogad bild går den mindre kåpan att se under den större.

MVH

Tony

[attachment=0:1artw4sj]<!-- ia0 -->Smedjan.gif<!-- ia0 -->[/attachment:1artw4sj]

TSmide
Bilagor:
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 2 veckor sedan #25640 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Smart ide!! Den ska jag förvalta.

Mitt problem är att det är ett fd lödutsug med bara 125 mm spirorör som utsug. Utblåset är rakt bakåt genom ett hål i väggen. Jag ska göra en kåpa med 300 mm rör som går en meter ovan nock, riktigt isolerat osv. Jag har inget som helst självdrag i dagsläget utan jag är helt beroende av fläkt för att suga ut röken.

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
  • teacher
  • teacher Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
16 år 2 veckor sedan #25649 av teacher
Svar från teacher i ämnet Typ av forma!!!
Sådär ja.. nu är ässjan invigd. mycket riktigt så vad forman för djup... jag har minskat djupet till 3 cm och skall gjuta igen kanterna betydligt mer så att det blir en kon ned mot blästerhålen. Den åt ohyggliga mängder kol, det kom åt skogen för mycket luft så lågorna stod en halvmeter höga och det blev minst sagt rejält varmt i hela smedjan... Min rökkåpa blev smällhet, det gick inte att hålla handen på röret ca 40 cm upp, fläkten blev för varm även den.. så det måste byggas om igen... mindre luft, mindre grop... nu svalnar ässjan och sen ska det fyllas ut med mer eldfast bruk.... Påt igen bara.

Mens sana in corpore sano (En sund själ i en sund kropp)
Sidan laddades på: 0.104 sekunder
Powered by Kunena Forum