Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon kol vs. koks

  • Jörgensen
  • Jörgensen Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
15 år 11 månader sedan #25803 av Jörgensen
kol vs. koks skapades av Jörgensen
Är träkol "kallare" än koks, jag gick en smideskurs för några veckor sedan och då fick jag till hyffsadde vällningar, men när jag kör hemma så verkar det inte bli tillräckligt varmt. På kursen eldade vi koks och hemma har jag träkol (grillkol). Annars måste jag leta felet i min ässja.....

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 11 månader sedan #25807 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet kol vs. koks
Det skall gå att välla alldeles prima i träkol också. Om du har träkol i en ässja med blår underifrån är chansen stor att luften blåser runt kolen i ässjan så att kolen inte ligger tätt nog , luften kyler också järnet då. Träkolsässjor är nästan alltid men luftinblås från sidan.

Jag tycker att du skall köpa koks eller stenkol, inte för att det är så mycket bättre men för att du inte kommer att ha råd att smida så mycket om du använder grillkol, det är jättemycket dyrare i förhållande till energimängd.

Om du ändå vill välla i grillkol och har tänkt att bygga om ässjan så kan du testa med att bygga upp som väggar eller ett tak i ässjan som gör att du får som en ugn, det kan va bra.
Mer
15 år 11 månader sedan #25808 av Greven
Svar från Greven i ämnet kol vs. koks
Jag håller just nu att träna på vällningar och eftersom jag står på skolans bakgård där det finns kinkiga typer som inte uppskattar doften av stenkol eller koks måste jag köra på grillkol. Jag använder min Bachofältässja.

Det jag har kommit fram till för att få bästa resultatet är dels att använda mycket kol, verkligen slösa med det så att det fyller upp ordentligt, jag snålade ett tag eftersom min lärare tyckte att det kostade för mycket men då lyckades jag inte med en enda vällning (nu har jag köpt eget). Jag bränner upp ca 15-20 kg på en sextimmarsdag. Tända mycket och låta den ligga lite så att det blir en fin grillglödsyta på all kol som ska vara över eftersom det då blir varmare och man slipper de gnister som ibland kommer vilket gör det svårt att hålla koll på järnet. Och det sista är att vara noga med vilket kol man använder, jag använder Landmans kol som finns i 10 kilossäckar. Detta kol har, tycker jag, en lagom storlek och gnistrar mindre än tex Baker. Skogens grillkol är bra kvallitet men jag tycker det är för stora flack för att passa i ässjan (det är dock perfekt för de som håller på med bronsjutning).

Hoppas att det kan vara till någon hjälp. Jag vill bara påpeka att jag inte är någon hejare på att välla, men det går bättre nu.

Greven

Fungerar det inte första gången så prövar jag igen.
Mer
15 år 11 månader sedan #25809 av sjur
Svar från sjur i ämnet kol vs. koks
heisann sjur her. tenkte jeg skulle bidra litt.
jeg har smidd mye med trekull det siste året. trikset med trekull er å bruke sideblås.
da holder det med små mengder trekull for vanlig smiing. men skal du sveise må det større mengder til.
jeg har akkurat gått over fra trekull til koks igjen. men dette på grunn av støvet som legger seg over alt i smia. ellers var jeg kjempe fornøyd med trekullet. se på patentet på gamle middelalder esser disse ble fyrt med trekull og de sveiset jo før i tiden også ;)
koks gir mer intens varme en trekull og stenkull mer intens varme en koks.
stor grunn til dette er strålevarmen/kontaktvarmen det avgir til stålet.
sideblås er helt perfekt både for trekull og koks,mens underblås er mer ideelt for stenkull.

hei og hopp hilsen
7r

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
  • Jörgensen
  • Jörgensen Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
15 år 11 månader sedan #25813 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet kol vs. koks
Jag kommer i fortsättningen att smida med koks men jag har för tillfället inget hemma.
Kolet jag använder är i ganska stora bitar samt att det är bottenblås det kanske är kombinationen att det blir mycket utrymme mellan kolbitarna samt att luften kyler.

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 11 månader sedan #25816 av Hadar
Svar från Hadar i ämnet kol vs. koks
Koks är ju eneririkare, men också smutsigare. Ska man ha det till vällning är det lättare att det blir beläggningar och slagg på ytorna med koks än med träkol. Kokset är också 'trögare', dvs. behöver mer luft för att komma upp i värme. Ska man köra på träkol måste man köpa kvalitetskol från ex. skogens kol. ( http://www.skogens.net ). Vanlig grillkol duger inte mycket till smide och brinner upp fort.

Vill man lättare få upp värme vid vällning kan man bygga som en liten ugn runt härden. Har även läst beskrivningar om att bygga en liten 'hydda' av lera och kol, samt att vattna på de yttre kolen för att hålla kvar värmen.

Magnus - nybakad sme'halva på Bäckedals folkhögskola
Mer
15 år 11 månader sedan #25826 av sjur
Svar från sjur i ämnet kol vs. koks
sjekket ut "skogens" genialt at det er mulig å få tak i industri trekol.
har lett rundt omkring i månedsvis uten å finne det. takk skal du ha. fungerer det bra skifter jeg tilbake til trekull igjen.når jeg smidde med trekull(fra polen) viste det seg at sideblås sparte veldig mye kull.
brukte sjelden mer en en knytt neves mengde for å smi. smidde jeg mye og tungt gikk det vell med ca 5 kg på en hel arbeidsdag. skal jeg sveise over ø10mm har jeg som regel behov for å bruke en "diger" haug med kull og fukte det masse.
spurte om de kunne sende en sekk så jeg kunne prøve industri kullet.
håper de gidder....
7r

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
Mer
15 år 11 månader sedan #25829 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet kol vs. koks
Hejsan!

Träkol är ju ideallt till ässja med sidoninblåsa i alla fall, i gammla 1700-talssmedjan på Gammelval i Brunskog fick man ju smida med sidoinblås och "riktigt" träkol från milan 10 meter från smedjan (föregånde års mila då). Underbart att arbeta med, samt det är inte svårt att få upp en riktigt stor glödbädd alltså på kanske 60 cm i diameter något sådant, om man så vill, med den principen. Annars var det till att avgränsa härden med sten eller bara att reglera det gammla väl fungerande spjället till tunnbälgen så att luftströmmen minskade. Då behöver man inte tra i bälgen så ofta, den kan ligga fint och pysa ut lagom mycket luft till spik eller kroksmide ett bra tag. En vanlig modern forma är ju ofta mer begränsad egentligen.
Till trampad fältässja är det egentligen också bara träkol som gäller eller i alla fall är idealet anser jag, det går lättare att får en rejäl glödbädd i den lilla forman med träkol än stenkol. Men i alla fall anser jag att det skall vara träkol från mila i lagom stora bitar, min erfarenhet av träkol från affären är att de är i små tunna skivor av något slag så de brinner uppdirekt innan det hinner bli ordentlig värme samt att det gnistrar som tusan om det.
Koks är ju bra om det är färskt och i SMÅ bitar, har kört på gammal koks i alldeles för stora bitar som man måste stå och hacka sönder i en kvart varje gång man lägger på en näve i ässjan. Svåreldats som tusan, speciellt med en liten fältässja med en liten klen biltema motorrumsfläkt inkopplad så att massor av luftläcker ut och dessutom börjar motorn på den gå segare och segare efter att stått på i åtskilliga timmar i nu över ett år åt minna ässjor. Blandar man därimot i lite träkol i koksen blir det bättre tycker jag.
Kommer nog också att köra på det i framtiden nu en hel del träkol utdrygat med koks ungenfär 50/50 av det. Jag och Mats Jonsson kommer ju kola en riktig mila nu till sommarn så då lär det bli en hel del fin kol att tillgå.

Mvh: Björn
Mer
15 år 11 månader sedan #25831 av sjur
Svar från sjur i ämnet kol vs. koks
faktisk er kompressor en genial ting til sideblås og trekull.
jeg har en kule ventil og en luftpistol som er innklemt hele tiden. da kan jeg regulere luft gjennom strømmningen med kuleventilen.
jeg har også to forskjellig versjoner av sideblåsen (burde vell egentlig sette inn et bilde) luftpistolen er et par millimeter fra hullet til munnstykket og hulet er et ø 16 hull (fant ut at dette var den beste diameter,prøvd større og mindre) slik får jeg en dyse effekt med undertrykk slik at ekstra luft blir sugd inn fra sidene(omtrent slik det fungerer på en gass esse men med mindre avstander) dette gjør at det skal utrolig lite luft til for å få god varme i essa.
skal sørge for å legge inn et bilde av det.
fungerer som en drøm.
for trekull har jeg hatt best effekt av å sende luften direkte fra siden på glohaugen. mens for koks ligner det engelsk sideblås. med blesteret lavt inn i glohaugen.
har et kombo system. og bare løse sten og deler. slik at jeg kan forandre essa og posisjon på blåse luften i løpet av et minutt.
det er iallefall slik jeg liker det. :D
sjur

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
Mer
15 år 11 månader sedan #25881 av Myring
Svar från Myring i ämnet kol vs. koks
Hej!
Jag kör nästan bara med träkol, just nu är jag inne på min sista säck från Granbergsdal, sen blir det Landmann från K-rauta. Jag har nästan övergett Skogens för jag tycker bara att det blåser bort. Jag har underblås i min ässja och jag tycker det funkar fint med träkol bara man inte har för tunna bitar som bara blåser omkring. Mina få lyckade vällningar har jag gjort med träkol i den ässjan. Det jag vällde var 16 mm rund 1312. Det fina med träkolen är (förutom miljöaspekterna) att den inte lämnar en massa slagg efter sig och att det är rent. Det blir iofs mycket gnistor när man lägger på nytt, men med stenkol har man ju istället en tjock otäck rök så det går väl på ett ut, gnistorna försvinner ju så fort man fått hyfsad fyr på det. Det blir inte för kallt med träkol, bara man eldar ordentligt. Det trista är dock ekonomin, det brinner ju ut rätt fort.

Jag har ibland turen att få ett par säckar grillkol från jobbet om det gått hål i säckarna, men med den nya buntningen de har på pallarna så är det tyvärr rätt sällan numer. Förut kunde man få nån säck i veckan.
Mer
15 år 11 månader sedan #25882 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet kol vs. koks

Lidskjalf skrev: Koks är ju bra om det är färskt och i SMÅ bitar, har kört på gammal koks i alldeles för stora bitar som man måste stå och hacka sönder i en kvart varje gång man lägger på en näve i ässjan. Svåreldats som tusan,


Mja, jag har lite svårt att tro att koks skulle bli gammalt, det har ju redan ett par tusen år på nacken.. Du har helt rätt i fråga om storleken på bitarna, det är smått som gäller men prova att krossa upp en större mängd åt gången så slipper du det trista avbrottet för att krossa upp nytt. Jag krossar mitt koks (som för övrigt är samma "batch" som ditt) med hjälp av smideshammare, en platt järnbit och en pensionerad smideskubbe. Hur enkelt som helst. Brinner bra gör det också i min handvevade ässja. Tänder med 4-5 bitar träkol, näver och några stenkolsbitar. Sedan är det koks för hela slanten, i bland med lite inblandning av stenkol om jag vill att fyren ska brinna lite själv.

Visst skulle jag också vilja köra träkol av alla anledningar, men då blir det ju det här med pris som kommer in i bilden, nu har jag ju massor med gratiskoks och eldar alltså med koks. Träkol brinner ut fortare, men det är nog den enda praktiska nackdelen jag kan komma på.

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
Mer
15 år 11 månader sedan #25901 av sjur
Svar från sjur i ämnet kol vs. koks
jeg har det stikk motsatt hos meg iforhold til økonomi.
jeg har 10kg sekker med trekull og 20 kg sekker med koks.
visst må jeg legge på kull oftere.men jeg trenger veldig lite trekull for å smi i forhold til koks
da trekull spiser mer syre en koks. en halv sekk om dagen enten det er trekull eller koks.
trekullet kjøper jeg alltid på slutten av grill sesongen. da ligger jeg på ca 3-4 kr kiloen
og koks får jeg aldri under 6-7 kr kiloen.
trekullet føler jeg genererer større mengder varme hvis mann fukter essa ofte,og man sparer store mengder kull på det.
hos meg går det litt på halv tolv mellom trekull,koks og gass.
men helst av alt hadde vært en fet induktions esse :P for industri modell starter de her på 150.000 så sånn var det med den saken
men trekull er fint

de store bitene med koks er fyrings koks. det inneholder mye mer urenheter og sten en smi koks, og er vanskeligere å holde liv i.
koks eller stenkull blir ikke gammelt ,men tørrt har veldig lite å si for varmen.men har av og til hvis det er veldig ,veldig gammelt en tendens til å bake seg litt dårligere. god tørr koks er egentlig bare en fordel. hvis den bare har olje rester i seg. værrre er det hvis den har vært utsatt for mye vann. da kan den ha en tendens til å eksplodere. god ting med vernebriller isåfall

Den som sier han er ferdig utlært,
er ikke utlært ,men ferdig
Mer
15 år 11 månader sedan #25917 av Jimpla
Svar från Jimpla i ämnet kol vs. koks
Träkol har många fördelar det är renare och vid vällning är det bra med en så ren fog som möjligt, har hört att träkol från alträ sägs vara den bästa ;)
Sidan laddades på: 0.108 sekunder
Powered by Kunena Forum