Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bygge av ugn

  • Soundhill
  • Soundhill Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
14 år 5 månader sedan #30298 av Soundhill
Bygge av ugn skapades av Soundhill
Skriver ju i en annan tråd om brännaren jag bygger, tänkte jag kunde starta en ny om ugnen/ässjan som jag också sätter ihop. (Vilket ord är rätt egentligen, någon som vet det? Känns som om det lite grand är användingsområdet som styr det, vid smide så är det en ässja, vid värmebehandling en ugn).

Blir en liten kammare på knappt 5 liter som jag tror kommer räcka för mina behov. Inre måtten är en diameter på 15 cm och en längd på 27 cm. Jag ser det hela lite som ett experiment och räknar halvt om halvt med att jag kommer bygga en annan i framtiden när jag provat lite olika idéer och vet bättre vad som fungerar och vad jag vill ha.

Bygger den med två lager isolering åtskilda av ett rör. Isoleringen är 2,5 cm tjock Durablanket S. Yttersta skiktet är två varv, och det ligger inkapslat mellan ytterplåten och innerröret. Inuti är det sedan ytterligare ett varv Durablanket S som jag stryker med Rigidizer som ger ökad hållfasthet mot mekanisk påverkan och flammor. Tanken bakom detta är att nu kan jag enklare experimentera med olika beklädnader innerst. Vill jag prova en annan ytbehandling av Durablanket:en så är det enkelt att riva ut och lägga in ett nytt lager, likaså om jag vill prova en mantel av eldfast lera eller liknande.

När det gäller placeringen av brännaren så tycker jag man ser tre återkommande varianter. Placerad ovanpå, på kammarens lodräta centrumlinje. Placerad 15-20 grader vid sidan om föregående variant, riktad mot centrum. Vid sidan, vågrätt, så flammorna följer kurvaturen på kammaren. Tycker det sista alternativet verkar mest logiskt vid en cirkulär kammare då det rimligtvis borde ge en bättre cirkulation av värmen, och kanske även skona brännaren från en del hetta. Men om det är bättre borde det ju vara vanligast och det verkar det inte vara... Alltså vill jag själv prova om det är någon skillnad på varianterna. :) Gör därför ugnen så brännaren är lite vinklingsbar, och dessutom är det bara att lyfta hela ugnen och vrida den 90 grader så skiftar brännarplaceringen från ovan till sidan.

Tänker testköra lite med öppningarna blockerade med tegel tills jag kommit fram till hur stora de behöver vara för att brännaren skall fungera bra, sedan skall det bli riktiga luckor också. Behöver bara fixa till munstycket på brännaren så är det dags att börja testa. Skall bli kul. :D
Mer
14 år 5 månader sedan #30303 av Spiroux
Svar från Spiroux i ämnet Bygge av ugn
Varför ett innerör? På bilderna ser det ut att vara galvad plåt i inneröret, det är det väl inte?
Har precis gjort en ässja färdig i storlek med din, men jag har en 2´´ brännare med fläkt, har bara provkört den ännu men det verkar som det funkar bra. placerade brännaren förskjuten ur brännkammarens centrum för att få cirkulation på värmen.
Har provat med eldfast lera i andra ässjor men jag tycker att den absorberar för mycket värme enegi, så det tar lite extra tid att komma upp i värme. Beställde ett pulver att blanda med vatten för att smeta direkt på ullen från Larry Zoeller, Plistix 900 eller vad det nu hette, och det verkar fungera riktigt bra. Vad som det verkar vara noga med vad det gäller atmosfäriska brännare är mottrycket i ässjan och storleken på brännkammaren per brännare än själva utformningen.
  • Soundhill
  • Soundhill Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
14 år 5 månader sedan #30304 av Soundhill
Svar från Soundhill i ämnet Bygge av ugn
Jo, det är tyvärr galvat. Men bara temporärt. En kompis hade en bit rör i rätt dimension. Tog med en bit till mig men han glömde nämna att det var galvat. Fast jag kunde inte vänta med att sätta ihop den så jag provade det hela iaf, lite testkörning skall det väl duga till. :) Men det är väldigt enkelt att byta så det är inga problem.

Som jag skrev så är det ett innerrör för att nu blir det enklare (i mitt tycke) att byta innersta lagret isolering om jag vill testa olika varianter (eller om det helt enkelt blir slitet eller jag lyckas förstöra det). Plistix 900 är ett exempel, Zoeller säljer även ett annat som är populärt, ITC 100.

Jag har förstått det är en debatt det där med eldfast lera och andra fasta infodringsmaterial. Ja, det går ju åt mycket energi att värma upp själva manteln men samtidigt fungerar ju den som en värmereservoar efteråt. Tvivlar väl lite på att det är en fördel som uppväger den ökade uppvärmningskostnaden, men jag gillar som sagt att prova saker själv så det är möjligt att jag gör det ändå. :)
Sidan laddades på: 0.089 sekunder
Powered by Kunena Forum