Nya inlägg

Fler ämnen »

emo Kombinerad smedja/bagarstuga

  • Reglar
  • Reglar Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
Mer
4 år 4 månader sedan #36420

Har en timmerstuga på 4m*6m som står på plintar med golvplank och drömmer om att ordna en kombinerad smedja/bagarstuga. Någon som har byggt en kombinerad smedja/bagarstuga och kan dela med sig av sina erfarenheter och då speciellt inredningsmässigt, hur stor yta för respektive ändamål? Placering av ässja respektive ugn? hur göra med golvet (inser att golvplank inte är så lämpligt för smedjan)? vilken typ av vägg är lämpligast att bygga upp för att avdela? osv

Tacksam för alla erfarenheter och kloka funderingar runt detta.

Mer
4 år 4 månader sedan #36425

Hej !
Min smedja är en gammal bagarstuga. Till skillnad från din hade den cementgolv när jag flyttade in. Men bakugnen rev jag försiktigt och förstärkte från baksidan (skorstenen stod mitt på bakugnen) så murade jag in ässjan i den gamla bakugnen och behövde inte göra ny skorsten :-)
Storleken räcker gott för normalt konstsmide, men du kan inte ha trägolvet kvar, det får du riva bort och ersätta med en isolerad platta, annars blir det ingenting. Och planera noga var maskinhammaren skall stå så du kan gjuta ett skapligt fundament till den med en gång.
Undvik att avdela utrymmet om du kan. På ett så litet utrymme blir mellanväggar mest i vägen. Varför vill du avdela ?
Mvh, Peter


The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese
  • Reglar
  • Reglar Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
Mer
4 år 4 månader sedan #36427

Tack för svaret. Var lite otydlig då jag skrev, jag menar att jag vill in inreda en del som smedja och en del för tunnbrödsbakning. Som det är nu är det en timmerstomme med ett rum och trägolv i hela och ingen eldstad i någon form.

Mer
4 år 4 månader sedan #36430

Jaså. :ohmy:
Ta inte illa upp, men jag tycker inte det är en bra ide' att ha livsmedelshantering i samma lilla stuga som en skitig smedja med koldamm och annat man inte vill ha i maten.
Hoppas du kommer på en bättre lösning. Som smedja är ytan nog tillräcklig. Satsa på det som ger lättare pengar ;)
mvh Peter


The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese
  • Reglar
  • Reglar Profilbild Författare ämne
  • Offline
  • Senior Boarder
Mer
4 år 3 månader sedan #36474

Peter, har tänkt om, det blir en smedja!

Blir ju till att riva ut trägolvet. Är det någon som har en idé kring alternativ till isolerad gjuten platta?

Mer
4 år 3 månader sedan #36475

Det låter som ett bra beslut ;) Det kan inte finnas för många smedjor i ett land B)
Gör såhär med golvet : Riv bort trägolvet och om du har lös jord och skräp så ska det också skyfflas bort. Kör in ett 5 - 10 cm tjockt lager med grovt grus, och med en lång bräda och vattenpass gör du grusytan plan. Sen lägger du ett tjockt lager byggplast, och ovanpå det 5cm tjock hård frigolit. Ovanpå frigoliten lägger du armeringsjärn, 10mm stadigt armeringsnät torde räcka till. Ställ in ett lasermått och spika ett bräde längsmed linjen på varje vägg, så du vet hur högt du ska gjuta. Betongplattan behöver inte vara tjockare än 5 - 8 cm, så du får anpassa grusbädden i bottnen så du får den höjd du vill ha. Om du ska ha golvvärme så lägg ned slingorna och fäst dem i armeringsnätet. Så är det bara att gjuta. Lycka till och skicka nån bild så vi får se hur smedjan blir att se ut.
En sak som lönar sej att göra är att gjuta in några rörstumpar och ett 75mm avloppsrör, ifall du nångång i framtiden vill ha vatten och ett avlopp i smedjan, eller vill dra in telefonkabel eller någon annan kabel, el, kanske ;)
Åhå, nu kom jag ihåg att bygggnaden står på plintar - du får göra en gjutform på utsidan så inte betongen rinner iväg - du måste ju ha ganska lös betong när du gör golvet, så du kan slipa det slätt och fint innan det torkat helt.
mvh Peter
bifogar en bild av min lilla smedja, f.d. bagarstuga och 80 år gammal

Bilagor:

The early bird may get the worm, but the second mouse gets the cheese
Sidan laddades på: 0.493 sekunder
Powered by Kunena Forum