Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Vitkokning, hur går jag till väga?

  • JessicaK
  • JessicaK Profilbild Författare till inlägg
  • Besökare
  • Besökare
16 år 3 veckor sedan #25655 av JessicaK
Hej hej. Jag har precis köpt material osv att börja göra
silversmycken hemma. Gick tidigare kurs på folkuniversitetet. Jag har köpt vitrex för att
använda för vitkokning (på kursen hade vi svavelsyra) och undrar nu hur det fungerar... vill inte sabba grejerna jag gjort.
125 g per liter och sedan ska det kokas upp men hur varmt ska det vara när man lägger i
silvret? Hur känge bör det ligga? Vad ska man ha för kärl att vitkoka i? Har en del kastruller hemma men vet inte om de skulel missfärga silvret eller så? Någon som har några tips? Skulle vara
superglad för svar! MVH Jessica
Mer
16 år 3 veckor sedan #25658 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Jag har visserligen bara använt syror men jag skulle säga att det inte är så himla kinkigt.

Du kommer nog inte förstöra någonting på grund av att du har fel temperatur iallafall. De hade ju proportionerna där, testa med fingervarm vätska (typ 40 grader) och låt grejerna ligga i en 20 minuter.

Skillnaden i temperatur förstör sällan, det har mer att göra med hur länge grejerna måste ligga men det ska till en hel del för att de skall ligga för länge.

Gustav
Mer
16 år 3 veckor sedan #25659 av Izi
Svar från Izi i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Hej!
Jag håller med Gustav när det gäller värme och tid. Jag skulle undvika att använda en kastrull :) ... Jag har min Vitrex lösning i en glasbehållare (typ marmalad) så jag kan återanvända den tills den är för förorenad.
Isabelle
Mer
16 år 3 veckor sedan #25660 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Hej JessicaK och välkommen till antracit!

Kul att du köpt grejer och ska komma igång!

Själv har jag inte så mycket erfarenhet av vitrex, men det är säkert efektivare än citronsyran jag brukar använda på sommarhalvåret. Men ett tips är att köpa citronsyra istället. citronsyra finns att köpa i vilken matvarubutik som helst på kryddhyllorna, du slipper beställa, och det är bra mycket billigare. Brukar ha en halv påse i en halvfylld kaffekanna och den brukar hålla i 1-2 veckor under sommaren och då använder vi den väldigt mycket.

Ett tips är att gå till en loppis eller secondhand affär och köpa en gammal kaffebryggare för nästan inga pengar alls, så slipper du använda kastruller som kan vara bra att ha till annat och som antagligen, som du misstänker, skulle det färga silvret rosa och om du tycker att det blir lite förvarmt med bryggaren så slänger du bara ett par mynt under kannan så "sjunker" tempen lite, själv har jag plockat bort mynten.
och tycker du att bakstycket på kaffebryggaren är ivägen, så ta fram sågen och såga bort den... Är själv väldigt nöjd med min syrabadsbehållare för 15 kr ;)

Nu vet jag inte hur snabbt vitrex dunstar, så det kan kanske vara en bra idé att sätta gladpack eller något över kannan när du inte använder den.

Angående tiden, så kan du prova dig fram, när kopparoxiden är borta så är det klart, tycker 20 min låter som en ganska lång tid, men som gustav skriver att de ska nog till att du glömer dem länge för att de ska bli märkbart förstörda, skulle gissa på att du måste glöma dem i ett par dagar eller mer, har själv glömt saker i betbadet i många timmar utan bekymmer.

hoppas inlägget inte blev för rörigt, har sovit aldeles förlite och varit i verkstan på tok förmycket... ;)

mer corpus till folket!!!
Mer
16 år 3 veckor sedan #25661 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Jag vill bara peta in en kort fråga för att kunna hänga med i diskussionen;

Vitkokning, är det ett slags betbad för silver?

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
16 år 3 veckor sedan #25662 av fredrik lundberg
Svar från fredrik lundberg i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Helt korekt Ludwig.

Betbadet har man för att syra bort kopparoxiden som bildas på ytan av silvret efter att man på något sätt värmt upp silvret.
Även en process man brukar göra allra sist på smycken och corpus, för att få en mer motståndskraftig yta mot oxidering.

Vad som händer om du upprepar processen värma, beta, kratsa, är att kopparen i ytan oxiderar och syras bort så att du får ett tunt lager av finsilver. Och finsilverytan oxiderar inte lika lätt som koppar/silver legeringen som sterlingsilvret består av.

mer corpus till folket!!!
Mer
16 år 2 veckor sedan #25663 av Runsilver
Svar från Runsilver i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
Hej..
Använd en emaljerad kastrull eller ett kärl av glas , ex vis en gammal kaffebryggare. Kolla noga om du använder en emaljerad kastrull att emaljen är hel. De består nästan alltid av järn vilket färgar silvret rött om det är hål eller skador på emaljen. Förvarar själv vitrexen i en gammal syltburk med en sån där gummiflärp som packning i locket.
Lasse "Runsilver" Larsson

Mvh Lasse "Runsilver" Larsson
Mer
14 år 2 månader sedan #30975 av Aberit
Svar från Aberit i ämnet Vitkokning, hur går jag till väga?
har egentligen en fråga ...om man använt en felaktig kastrull och silvret blivit rosa..går det att rädda och hur gör man då?
Sidan laddades på: 0.084 sekunder
Powered by Kunena Forum