Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Slipning innan trumling?

 • Dragonfly
 • Dragonfly Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30853 av Dragonfly
Slipning innan trumling? skapades av Dragonfly
Hej!

Är helt ny här och inom silverarbete. Håller på med silverlera och en del sterling silver.
Jag vill köpa trumlare och väljer mellan två "paket" för ungefär samma pris:

Stengalleriets paket: Trumlare, plastpyramider (för fin förslipning) och trumlingsmedia rostfritt stål (Stift, cylindrar och kulor)(De rekomenderar diskmedel till plastpyramiderna.) Man får köpa till trumlingstvål till stålet.
PMC:s hemsida: Trumlare, trumlingsvätska, trumlingsmedia (rostfritt: kulor, koner, extra tunna stift och svärer med ring.)

Är det smidigt att köra med plastpyramider för att förslipa eller går det lika bra att köra med stålmediat direkt, och måste silvret förbehandlas i så fall?
Hur viktiga är sfärerna med ring, typ saturnusformen?
Blir trumling samma sak som att använda polerstål för hand?
Räcker det med att borsta med mässingsborsten innan?
Kan plastpyramiderna vara bra för att få en matterad yta?

Alltså: PMC:s grejer känns snajsigt, stålet anpassat för findetaljerad silverlera, trumlingsvätska för otrolig glans osv...
Väljer man stengalleriet får man plastpyramiderna på köpet, men jag vet ej om deras stål och tvål är lika bra.

Hjälp! Vad ska jag välja? ???
(Oj det blev många frågor)

Hälsningar Dragonfly
Mer
14 år 2 veckor sedan #31390 av sanne62
Svar från sanne62 i ämnet Slipning innan trumling?
hej...är också rent ny här...googlade idag på trumlingsmedia o läste ditt inlägg...jag har skickat efter trumlarepaket från stengalleriet (Gbg) pyramiderna vet jag inget om...(jag fick gröna istället för vita) och "strösslet", som jag kallar det, är inte samma som vi har på ABF. jag blev inte nöjd med resultatet. på ABF blev allt skinande blankt...jag får det bara gråaktigt hemma...började med att skicka efter pmc´s trumlingsvätska för att se om det var det som fattades...men icke...har nu skickat efter pmc´s "strössel"...(samma som på ABF). om inte det heller blir bra, vet jag inte var felet ligger !!??
så med facit i hand, hade det ändå blivit billigare att köpa allt från pmc meddetsamma...

lycka till/ss
 • Dragonfly
 • Dragonfly Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
14 år 2 veckor sedan #31391 av Dragonfly
Svar från Dragonfly i ämnet Slipning innan trumling?
Hej!

Hittade en begagnad trumlare på blocket så jag slog till på PMC:s trumlingsvätska och trumlingsstål. (Tänkte att man kan ju köpa till pyramiderna senare i så fall.)
Jag tycker det blir väldigt bra. Jag har inget att jämföra med men det blir riktigt blankt, men så kör jag ganska länge också. En eller ett par timmar ibland.
Innan jag trumlar borstar jag ordentligt med en bra stålborste och sen med en mjuk mässingsborste och det blir ganska blankt redan av det.
Vet inte om det är tiden, mängden trumlingsstål eller vilken sort, eller hur man förbehandlar som avgör. Jag har 0,8 kg trumlingsstål i trumman, och har den minsta storleken på trumma. (Maskinen är en sådan med dubbla trummor.)

Lycka till du med!

Dragonfly
Mer
14 år 2 veckor sedan #31392 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Slipning innan trumling?
Så här svarar en silversmedsmästare som är granne med mig,
- - - - - - - -
Ja du , man kan säga så här jag är lite oldschool men det beror lite på vilket resultat man vill ha. Jag kör bara med stift,kulor,tefat och stavar i stål, detta blir blankt som f-n viktigt bara att vitkoka först. Har även provat med att bara smärgla ytan med 400-600 papper utan att slipa först, detta funkar också.Plastpyramiderna verkar lite overkill skit i dom.
- - - - - - - -

Har du slagit din lärling idag ??
 • Dragonfly
 • Dragonfly Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
14 år 2 veckor sedan #31393 av Dragonfly
Svar från Dragonfly i ämnet Slipning innan trumling?
Gött! Då känns det ju som att jag har lyckats pricka in rätt då. Jag har också oftast vitkokat innan trumling och det är ju en riktigt bra grej.
Tack för svaren!
/Dragonfly
Mer
14 år 2 veckor sedan #31396 av sanne62
Svar från sanne62 i ämnet Slipning innan trumling?
hej igen !
jag roar mig med silverlera....vet inte om vitkokning gäller för mig också... ??? silverlera blir ju inte svart utav oxidering, den lär gulna i stället...tror ni jag ska vitkoka ?
jag har trumlat i timmavis...ändå inte nöjd. fick pmc´s strössel idag...hoppas på blanka smycken i helgen....
 • Dragonfly
 • Dragonfly Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
Mer
14 år 2 veckor sedan #31400 av Dragonfly
Svar från Dragonfly i ämnet Slipning innan trumling?
Just det ja! Silverlera behöver man ju inte vitkoka, men däremot kanske man ska borsta den innan med en mjuk mässingsborste. När man vitkokar sterlingsilver lägger sig ett fint lager finsilver utanpå och det blir matt vit. På silverlera är det en matt vit yta från början, efter bränning, samma sak alltså, för att det bara består av finsilver. Att den är matt och vit beror på att det blir struktur i ytan och när man borstar blir ytan utslätad och blank, så man kan ju hjälpa den på traven innan trumling på så sätt. Vet ej om man måste göra det under rinnande vatten. (Något med att kopparn i mässingen kan förorena eller nåt?) Står nog en massa om det om man googlar. Jag trumlar en hel del koppar som jag vitkokar. Även den blir matt fast typ rosa, innan man slätar ut ytan.
Det kommer förmodligen bli kanonbra med PMC:s strössel!
Mer
14 år 2 veckor sedan #31409 av sanne62
Svar från sanne62 i ämnet Slipning innan trumling?
hej igen !
jag borstar den brända silverleran med en stålborste för silver, innan trumlingen. men det ska egentligen inte behövas...trumlingen ska ta det också. det är det slitiga jobbet med polerstålet jag vill slippa...därför inköpet av trumlare...just nu rullar den med det nya pmc-strösslet...håller tummarna för gott resultat...det ska räcka med ett par timmar...men jag lät den rulla i 5-6 timmar innan, och det blev ändå inre bra...
Mer
14 år 2 veckor sedan #31416 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Slipning innan trumling?
Har du med vatten? Inte för att jag provat med silverlera men jag har en Lortone trumlare och har läst deras bruksanvisning mm och i många fall skall man ju ha med vatten. Framgår inte om du har det ???

Här är en länk om polering och trumling av silverlera,

http://www.silverclay.co.uk/fini.htm

Har du slagit din lärling idag ??
Mer
14 år 2 veckor sedan #31417 av sanne62
Svar från sanne62 i ämnet Slipning innan trumling?
hej
naturligtvis har jag vatten i också.... :D ... jag tror att jag kanske har fått svar på varför det inte blir blankt...i första körningen i trumlaren hade jag med citronsyra-flingor(för matlagning)+ en droppe diskmedel. trodde att det skulle funka lika bra som en färdig trumlingsvätska...nu tror jag inte att det var så bra...det var nog det som gav silvret en grå, matt yta...nu har jag borstat upp smyckena igen och trumlar just nu för 5:e ggn...
tack för länken...man kan aldrig få för mycket information...
Mer
14 år 1 vecka sedan #31422 av martin_smed
Svar från martin_smed i ämnet Slipning innan trumling?
Hej o godkväll / natt.
Att silvret blev grått / matt beror säkert på citronsyran och den är ju inte så nyttig för stiften och kukorna heller i längden. Dom vill man ju ha blanka o fina så länge som möjligt. Har man gummitrummor så kan dom kanske lösas upp lite av citronsyran - vet inte, men misstänker det.
Det mesta jag trumlat är smycken som varit färdig-putsade med trissa så långt jag kommit åt, och sedan glödgade/vitkokade, betade och ordentligt sköljda innan trumlingen. Det brukar räcka med en vända i trumlan i ca en timme oftast.
Har använt Rotol som polérmedel, är hur drygt som helst. Det rengör och skyddär även stiften mot korrotion och det räcker med några droppar till en kopp vatten. Har en vibratortrumla så det går inte åt så mycket vatten till den.
Sedan sköljer jag allt i en finmaskig sikt med hett vatten och torkar silver och stifft på en ren diskhandduk så dom inte får ligga fuktiga för länge.

Visst är det så att livet skrynklar ihop oss ibland men som tur är så utvecklas vi ju också.
Mer
14 år 1 vecka sedan #31427 av sanne62
Svar från sanne62 i ämnet Slipning innan trumling?
hej martin !
tack för att du bekräftade min misstanke...citronsyran använde jag bara en gång, så jag hoppas att jag inte förstört trumman o stiften för evigt... :-\ ska aaaalrdriiiig göra det mer....

tack alla, för visat intresse för mitt problem....
ss
Sidan laddades på: 0.085 sekunder
Powered by Kunena Forum