Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Völvestav/ sejdstav

 • Lidskjalf
 • Lidskjalf Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
16 år 2 månader sedan - 16 år 2 månader sedan #24502 av Lidskjalf
Völvestav/ sejdstav skapades av Lidskjalf
Hej!

Jag vet icke om detta är den korrekta kategorin för detta ämne, kanske skulle det finnas en "exprimentell arkeologi" kategori?

I villket fall, igår var jag i Karlstad hos några från vikingaföreningen här och vi spelade musik och de höll på med ullhantverk och så. Tydligen har ett flertal vikingatida fynd av liknande karaktär på senare tid blivit omtolkade när det gäller användnings område. De är gällande en mängd stavar i järn som har hittats, med olika nivå på dekorationen. Många har inlägg av brons och andra metaller också, speciellt de mest pampiga. Dessa har tydligen länge blivit förbisedda och tolkade som "grillspett" eller något. Sedan har man inte funderat så mycket mer på det. Detta kan bero menade igår en av de deltagande i samtalet som är arkeolog att det länge inom den världen har varit lite förbjudet att tolka den religösa/andliga delen av forntidens vardag. Vilket det tydligen på senare tid nu har blivit annorlunda.
Dessa stavar är nu öppet tolkade som völvand/sejdkvinnans magiska vektyg. Detta bland annat för kopplingar till andra föremål i de kvinnogravar som de har hittats i.

Bilder på en av stavarna och en bra kortfattad förklaring om völvan finns här: http://www.historiska.se/historia/manadensforemal/2007/mfmars2007/ Den stav som här tas upp tycks vara en av de pampigare av fynden och ett fantastisk "spira" högst upp, i form av ett långhus. Om det är gjort i järn är det en helt fantastisk bedrifft att med den tidens vektyg smida ett sådant hus. Med fyra djurhuvuden i var hörn av huset.

Ja jag fick i uppdrag av mig själv och andra där att försöka mig på att göra kopior på dessa stavar. Sedan tänker jag själv att jag ska kunna fortsätta på ämnet och utveckla egen disagnade "modärna" stavar. Som kan användas av modärna sejdare, shamaner och häxor
Last edit: 16 år 2 månader sedan by Lidskjalf.
Mer
16 år 2 månader sedan #24507 av robin
Svar från robin i ämnet Völvestav/ sejdstav
Jag har också varit inne på att smida trollstav, tycker de är dödstuffa. Den rekonstuktion som du hade bild på är inte särskillt lyckad, proportionerna är fel. Orginalet till den ligger utställd i historiska museets permanenta vikingautställning, i höstas när de tillfälligt hade utställningen Odens öga, visade de en mycket snyggare rekonstruktion, .
Det finns ett gäng liknande stavar från Birka, som man kan se i Holger Arbmans tyskspråkiga Birkaböcker.
Ska man läsa något om de senaste tolkningarna om deras användning tror jag att det är Neil Price: the viking way, som gäller. avhandlingen har varit omöjlig att få tag på men kommer snart i nytryck.
Robin
Mer
16 år 2 månader sedan #24745 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Völvestav/ sejdstav
Kul att sejdstavarna intresserar fler personer. Jag har faktiskt gjort rekonstruktionsförsök på

MM
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 2 månader sedan #24746 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Völvestav/ sejdstav

Micke M skrev: ....(Ja, Admin, jag vet att jag borde lägga upp bilder på mina jobb påAntracits galleri, vilket också kommer ske när tiden tillåter. Men jag lägger inte ens in nya bilder på min egen hemsida av samma skäl så ha lite förbarmande. ;) )....

Micke M


Hej Micke

No problems, jag har förbarmande. Men när du lägger in bilder (=får tid) på din stiliga hemsida kanske du kan passa på att Bjuda på en Länk därifrån Till Antracit. Det hade känts fint ;D Jag hittade ingen länk, men jag kan ju ha missat den.

Snyggt jobb med sejdstavarna föresten!

//admin

Johan Sangberg
Mer
16 år 2 månader sedan #24757 av Micke M
Svar från Micke M i ämnet Völvestav/ sejdstav
Självklart ska jag länka till Antracit, hade inte tankarna på det när jag fick hjälp att göra hemsidan, men det ska ju såklart åtgärdas ;D .

Rock on!

MM
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 2 månader sedan #24762 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Völvestav/ sejdstav

Micke M skrev: Självklart ska jag länka till Antracit, hade inte tankarna på det när jag fick hjälp att göra hemsidan, men det ska ju såklart åtgärdas ;D .

Rock on!


Tjohoo :-* :-* :P ;D

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.088 sekunder
Powered by Kunena Forum