Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Var hitta bra verktyg till silversmide?

 • lovelinn3
 • lovelinn3 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
17 år 4 månader sedan #16459 av lovelinn3
Tack för tipset. Nu återstår bara att hitta bra verktyg. Någon som vet ställen som säljer bra och inte allt för dyra verktyg? Bor i göteborg. Letar efter en lite billigare trumla också.
Mer
17 år 4 månader sedan #16461 av kerk
Svar från kerk i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
Humm om jag inte missat något, hur mycket hade du tänkt ta för dessa kedjor? Tror det mesta beror på priset om man springer å köper tråd, snurrar den själv och knipplar ihop själv. Personligen finner jag det krångligt med mina fingrar.

Billiga verktyg kan vara svårt att få tag på om du ska köpa dem i butik. Om inte typ clas ohlson har några tångset eller något sånt som man kan köpa av lägre kvalite, köper man sånt styckevis kan man räkna med flera hundra per tång.

Kolla jula och classes eller om ni har någon typ ta tillvara verkstad där du bor, ibland kan de ha lådor med verktyg å grejjer man kan rota igenom, då brukar de ju vara rostigt å grejjer men sånt går de
Mer
17 år 4 månader sedan #16462 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
håll dig för guds skull borta från co, jula et.c. när du köper handverktyg! :o hur billiga de än är så är det inte värt det. de tänger et.c. som jag i början köpte på co höll inte länge. de rostade (!), bettet var snett eller ojämnt, och de var ofta tröga eller slappa i gången. för att inte nämna det faktum att de ofta inte är härdade vilket innebär att det lätt blir märken och gropar i dem (och därmed också på silvret). det går inte att ha sådana saker när man jobbar med silver eller guld. köpa tänger och fixa till dem ger jag heller inte mycket för, det tar tid och det är inte säkert det blir bra ändå.
du behöver presicionstänger, men de behöver inte kosta skjortan. dhä i borås är nog den närmaste fackhandeln om du vill se på sakerna före du köper dem, de har ingen hemsida men har massor av verktyg et.c. de säljer ibland set et.c. jättebra är de också. så har du ju konrad och sargenta, men då får du ju beställa grejorna.
något som du säkert skulle ha nytta av om du ska göra kedjor är en sådan ring som bilden visar. suddig bild, men det är en ring med en skruv på, där du kan hålla emot när du stänger och öppnar. verkar ju smart.
det finns också en del pärlbutiker i göteborg, där de kan ha en del hyfsade saker. sådana där pärltanter klipper ju wire och sån´t så det borde ju vara okej kvalitet på sådana tänger.
den billigaste trumlan finns nog att få på slöjddetaljer. co har den också. ca 1500 kostar den, tror jag. så tillkommer ju media. men varför behöver du en trumlare om du ska göra kedjor?

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
Bilagor:
Mer
17 år 4 månader sedan #16463 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?

ewoc skrev: bettet var snett eller ojämnt, och de var ofta tröga eller slappa i gången. för att inte nämna det faktum att de ofta inte är härdade vilket innebär att det lätt blir märken och gropar i dem (och därmed också på silvret).


Låter lite märkligt i mitt öra att tängerna gör märken i silvret.
För att få märken i tängerna till att börja med så är det väl handhavandefel från början, eller.
Att bettet kan vara snett är väl en lätt match att fixa.

Hur ser tängerna ut som ni silversmeder använder, för det kan jag ingeting alls om.

Rätta mej om jag har fel.

Kallsme´n
Mer
17 år 4 månader sedan #16464 av Jimpla
Svar från Jimpla i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
Kolla på Tradera kompiz har man tur kan man hitta bra verktyg där köpte min fältässja där skitbilligt :P och verktyg kan man hitta som är gamla och av riktigt bra kvalite :)
Mer
17 år 4 månader sedan #16473 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
kallsme´n - "silversmedstänger" ser likadana ut som andra, men det finns ju olika specialtänger, förstås. det jag menar med märken et.c. är att om tängerna får märken av normal användning så är de inte bra. om man klipper tråd så ska tången se likadan ut efter du klippt som före, enligt min mening. konrad m.fl. säljer lindströmstänger som kostar ca 450;- st., jämför man dessa med co:s så inser man att det är skillnad på tång och tång. dyrare är inte alltid bättre, men när det gäller tänger föredrar jag att köpa bra saker som jag slipper slipa om och fixa till. tiden det tar kostar också pengar, då köper jag hellre kvalitet direkt. de tänger jag fortfarande har från co använder jag numera till "skrot"bruk. sedan är det ju skillnad mellan verktyg och verktyg, hittar man hammare, olika järn et.c second hand så kan man ju oftast göra något av dem. men små handverktyg är nog "mycket skrik för lite ull".

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
 • lovelinn3
 • lovelinn3 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
17 år 4 månader sedan - 17 år 4 månader sedan #16477 av lovelinn3
Svar från lovelinn3 i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?

kerk skrev: Humm om jag inte missat något, hur mycket hade du tänkt ta för dessa kedjor? Tror det mesta beror på priset om man springer å köper tråd, snurrar den själv och knipplar ihop själv. Personligen finner jag det krångligt med mina fingrar.


Priset på kedjorna beror ju på priset och tiden man lägger på dom. Har gjort ett armband som väger 22 gram och det skulle kosta runt 350 ungefär. Ringar kommer jag att göra själv eftersom jag tycker det är roligt så det lär inte bli några problem.
Last edit: 17 år 4 månader sedan by ewoc.
Mer
17 år 4 månader sedan #16495 av ewoc
Svar från ewoc i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
350 spänn ger ett grampris på 22 spänn. vet inte om jag tycker det är rimligt för ett hobbyarbete, den är väl inte lödd, eller? har du företag är det ju en annan sak. detta med att beräkna pris efter hur lång tid något tar att göra är inte riktigt så enkelt. är man nybörjare, håller på att lära sig eller gör misstag ska ju inte kunden behöva betala för det. är man snabb och duktig tar ju saker kortare tid. när jag schabblar till det lägger jag ju inte på extra för det. jag får helt enkelt skylla mig själv och lära av det.
men detta med prissättning är ju en knivig sak. testa och se.
kolla här till exempel hur denna tjej prissätter. hon har dock eget företag. http://www.silverhantverk.se/

Ever tried. Ever failed. No matter.
Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)
 • lovelinn3
 • lovelinn3 Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
Mer
17 år 4 månader sedan #16496 av lovelinn3
Svar från lovelinn3 i ämnet Var hitta bra verktyg till silversmide?
Har inte riktigt bestämt än vad dom ska kosta. Ska höra med min lärare först vad han tycker är rimligt.
Sidan laddades på: 0.085 sekunder
Powered by Kunena Forum