Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Handbok i silversmide [Förord]

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 1 månad sedan #18640 av Johan Sangberg
Handbok i silversmide [Förord] skapades av Johan Sangberg
Handbok i silversmide

Förord

Den här skriften gör inte anspråk på att vara någon uttömmande beskrivning av silversmidet och alla dess olika arbetsmetoder. Tanken är att istället att samla de viktigaste grundkunskaperna på några få blad, så de lätt finns tillhands för den läsare som är ny inom området.

Silver är en fantastisk metall, med många goda egenskaper. Silverpriset ligger idag lägre än någonsin tidigare, vilket gör att nybörjaren kan börja arbeta med silver direkt, och inte som tidigare, börja med någon billigare metall för att först så småningom övergå till silver.Silvret är lätt att forma, det är inte giftigt , rostar inte och är billigt att köpa som råmaterial. Detta tillsammans gör att det är ett utmärkt material till de mest skiftande föremål. Gränserna för vad man kan tillverka sätts endast av ens egen fantasi.

Nybörjaren startar kanske inte med korpus ( av lat, corpus : kropp d.v.s. skålar , kannor eller liknande rymdomslutande arbeten). Istället börjar hon eller han vanligen med något arbete som innefattar så många olika arbetsmoment som möjligt. Mestadels tänker man då på smycken, men så behöver nödvändigtvis inte vara fallet. Vore det inte roligt att ha ett silverspänne till livremmen, eller en kulspetspenna i silver.

Som sagt, endast fantasin sätter gränser. Viktigt är dock att man tänker ut alla lösningar i förväg, så att man inte, när man nästan är färdig, stöter på hinder som gör att man måste förkasta hela arbetet. Helst bör man ha en ritning eller åtminstone en skiss att utgå ifrån. Många säger här att: -“Jag kan inte rita!” Var inte orolig för det, tag hjälp av linjal, kopiera, använd en dator! Du ska inte göra ett konstverk som ska hänga på väggen! Huvudsaken är att man har klart för sig; Hur de olika delarna i ett arbete ska se ut; Hur de ska bearbetas var för sig, När och hur de ska lödas samman, o.s.v.

När man sen “är varm i kläderna“ ger man sig i kast med större arbeten. Eller så gör man det rakt motsatta, arbetar med allt mindre föremål, kanske i guld. Guldsmeden arbetar med samma metoder och verktyg som silversmeden. Skillnaden är att han mera sällan gör kannor och andra större föremål.

Alf Gustavsson.

Johan Sangberg
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.066 sekunder
Powered by Kunena Forum