Nya inlägg

Topic-icon Kemikalier

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
16 år 6 månader sedan #18660 av Johan Sangberg
Kemikalier skapades av Johan Sangberg
Syror

Syror är giftiga och frätande och måste förvaras oåtkomligt för barn. Vid blandning syra vatten , häll alltid syra med en fin jämn stråle i vattnet.

Svavelsyra H2SO4

Svavelsyra är en tung tjockflytande färg och luktlös vätska. Den används i betbad för guld, silver, koppar och mässing och har då en sammansättning av 1 del syra i 9 delar vatten. Betbadet har till uppgift att fräta bort de oxider som bildas vid lödning och glödgning av metallerna.

Saltsyra HCL

Syran har en svagt gul färg och är i luften "rykande" beroende på att en del klorvätegas går bort och drar till sig fukt ur luften. Tre delar saltsyra blandat med en del salpetersyra ger kungsvatten som löser guld och platina och används vid etsning av järn och stål.

Salpetersyra HNO3

Salpetersyra har en svag gulröd färg och är rykande. Den är starkt frätande och färgar organiska ämnen som hud och naglar gula. I olika koncentrationer används den vid etsning av metaller. Vid etsning bildas giftiga gaser så man bör vid sådana arbeten se till att ventilationen är god.

Fluorvätesyra HF

Fluorvätesyra är mycket starkt frätande, minsta droppe på huden fräter hål och frätningen är mycket svår att hejda. Syran används bl.a. till att etsa glas, och kan inte heller förvaras i glasflaskor. En blandning mellan fluorvätesyra och salpetersyra används som betbad till titan. Vid arbete med fluorvätesyra måste man ovillkorligen använda skyddsglasögon och gummihandskar.


Baser

Baser kan i likhet med syror vara frätande och ska hanteras som dessa

Ammoniak NA3

Ammoniak är en gas som löst i vatten bildar den färglösa vätskan med den karakteristiska stickande lukten. Om man tillsätter lite ammoniak till en tvållösning får man ett utmärkt rengöringsmedel för metallarbeten som polerats med slip- eller polervaxer.

Kaustiksoda NaOH (Natriumhydroxid)

Kallas även natronlut, används bl.a. för rengöring av metaller som ska emaljeras. Används också vid neutralisering av syror. Var mycket försiktig vid blandning mellan baser och syror, eftersom reaktionen mellan dessa utvecklar stark värme

Johan Sangberg
Ämnet är låst.
Sidan laddades på: 0.070 sekunder
Powered by Kunena Forum