Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Verktygsvård

  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
17 år 4 månader sedan #5627 av Johan Sangberg
Verktygsvård skapades av Johan Sangberg
Verktygsvård

Verktygsvård är ett omfattande ämne. Jag kommer först och främst att gå in på hur man sköter smidesverktygen.
Hammare, släggor och andra slagverktyg skall ha släta ytor. Om ytorna har repor och hack kommer de att göra likadana märken i det material man bearbetar.

Luft och fjäderhammare kräver en del omsorg de med. Först och främst handlar det om att smörja leder och axlar. Fjäderpaketet i en fjäderhammare behöver också bytas emellanåt, då den kan gå av. Det gäller att vara lite av en mekaniker i en smedja, om man ska laga allt själv.

Det bildas lätt grader på verktyg som man slår med, t ex dornar och liknande. Det är viktigt att man slipar bort dessa med jämna mellanrum. Om de får sitta kvar kommer de förr eller senare att lossna och flyga iväg, vilket uppenbarligen inte är speciellt lämpligt. Slipa gärna ner kanter också, så att de får en fasettering vilken motverkar nybildningen av grader. Undvik härdning av en yta som kommer att träffas av en annan härdad yta. En slagyta på ett verktyg bör vara rundkullrig, för att undvika skäggbildningen.

Avskrot behöver slipas till. Det är bra att ha många avskrot. Dessa bör vara olikformade för att ge de effekter man vill ha. Ett avskrot vars ena yta sluttar mer än den andra komer att ge en fasetterad avhuggningsyta. Om man ska hugga av ett rundjärn kommer den att på ena sidan få en spets och den andra ytan kommer att vara rakt avhuggen. Vinklarna på avskrotet ger med andra ord samma vinklar i materialet.

Om man lockar upp ett hål eller liknande så är det viktigt att man inte låter verktyget bli så varmt att det härdar ur, böjer sig eller stukar sig (vilket leder till att man nitar fast verktyget. Kyl därför verktyget efter vart andra till vart tredje slag, så att temperaturen hålls ner. Ett varmt verktyg gör att det ger med sig lika mycket som materialet man hugger med, åtminstone om de båda är av stål. För att göra det lättare att lossa t ex en lockmejsel från ett arbetsstycke kan man smula ner lite kol i hålet med jämna mellanrum. Det gör att verktyget lossar lättare. Ett annat bra sätt att lossa ett verktyg är att lägga arbetsstycket på sidan, om möjligt, och slå på de bulor som bildas vid lockningen. När de trycks ihop pressas nämligen verktyget ut, eftersom det är koniskt. Förr i tiden doppade man gärna verktygen vid sådana här moment i sillake. Sillaken är fet och ger ett lager runt verktyget. Tyvärr ska detta enligt uppgift lukta väldigt illa, vilket kanske inte är så konstigt. Det viktigaste man måste se till för att förebygga att verktyg fastnar är att det inte stukar sig inuti materialet; kyl ofta.

Vid filning är det lätt hänt att järnspån fastnar i filen. För att få bort dessa använder man sig av en filkarda. För att förebygga att järnspånen fastnar kan man stryka med en krita över filen. Om man låter spånen sitta kvar kommer dessa troligtvis att orsaka repor i det man filar på.

TESTAR

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.065 sekunder
Powered by Kunena Forum