Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hur blir man smed??

  • BUBBA
  • BUBBA Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
17 år 5 dagar sedan #19501 av BUBBA
Hur blir man smed?? skapades av BUBBA
Hallå där!! Jag är en kille på 24 år som arbetar med varmförzinkning vilket har gett mig tillfälle att få komma i kontakt med diverse konssmide, mest grindar och räcken och sånt. Min farfar var konstsmed och jag har hela mitt liv studerat de saker som han gjorde under sitt yrkesliv, mest dekorativa saker till hemmet. Men jag känner att det hade varit jätteroligt att prova på lite grann o se om det är något för mig. Jag har försökt söka lite på internet efter folkhögskolor, men jag undrar om det finns något annat sätt att komma i kontakt med någon smedja, om man kan prova på att att arbeta som lärling om man behöver ha licens eller något sånt. Jag vet ingenting om vad som krävs, så jag är jätte tacksam om någon vill komma med något bra tips!! Tack på förhand!!
Mer
17 år 5 dagar sedan #19503 av Ludvig.Ö
Svar från Ludvig.Ö i ämnet Hur blir man smed??
Tjenare
För att få "titeln" smed krävs några års erfarenhet och ett godkänt gesällprov antar jag. Annars är väl alla som sysslar med plastisk deformation av järn och stål smeder.
Själv byggde jag en liten smedja och startade den vägen, gick senare en ettårig utbildning i smide på smedja volund i skärhamn, där jag nu jobbar för mäster. Men lärling ska väl inte vara något problem att bli, borde ju finnas smeder som söker lärlingar nu under sommaren?

Förresten, det är kanske du som tar hand om mitt trappräcke då ^^

ha det
/LÖ
Mer
17 år 3 dagar sedan #19516 av gustav_metal
Svar från gustav_metal i ämnet Hur blir man smed??
Tjenna hej

Jag skulle säga att man bör studera åtminstånne tre år för att bli duktig nog för att försörja sig. (undantag finns givetvis)

Om du vill hålla på med konst/konstsmide kan du studera på stenebyskolan i två till sju år. Om du vill ha en mer traditionell inriktning kan du gå två år på Sätergläntan och sedan något års praktik hos en smed. Om du vill ha det som arkeologisk specialitet kan du gå på Bäckedal Fhsk, som sades ovan fins även Volund men mycket fler utbildningar fins det inte i sverige.

Om du vill pröva på smidet på ett seriöst vis kan du gå lärling en kortare tid eller gå på någon kurs. Jag har en lärlingsplats ledig över sommaren i min smedja. Det är redan en kille som sökt seriöst och en tjej som är osäker men sök platsen du också så får vi se vem som får den. Läs mer om den i "Annonser" på "Marknadsplatsen" den tillsätts förmodligen inom någon vecka.

Annars har jag enveckaskurser på mullsjö folkhögskola som kanske passar bättre. Sådana fins lite här och var i landet.
Mer
17 år 3 dagar sedan #19519 av Jimi
Svar från Jimi i ämnet Hur blir man smed??
Om du vill gå en kortare utbildning och är tillräckligt diciplinerad för att utnyttja smedjan även på fritiden, så finns Utbildning NORD´s smidesutbildning på strax över året. Focus ligger på traditionella smidestekniker.

Jag tror att reglerna för intag kan ha ändrats sedan årsskiftet, men är inte säker. Tidigare har enda vägen in varit genom arbetsförmedlingen, du får själv kolla vad som gäller nu.


http://www.utbnord.se/ (inte mycket info tyvärr)

Vxl: 0927 751 00
Smedjan: 0927 751 86


Utb NORD´s egen beskrivning:

Metall/smide
Sedan urminnestider har smeden och smidet varit den centrala och sammanhållande länken med en stark kulturell anknytning till bygdens folk. Smidet ger ett robust och livskraftigt intryck och har alltid tillhört varje ort där människor har verkat. Ofta hör man talas om gamla skickliga smeder. Mot denna bakgrund är det helt oacceptabelt att ett sådant traditionsrikt yrke skulle förfalla i glömska.

Utbildningstid
Rikttid 56 veckor

Målgrupp
Restaurerare, hemslöjdare, möbelrenoverare, svetsare, metallarbetare

Antagningskrav
God färgsyn
Intresse och vilja att skapa produkter

Antagningsform
Kontinuerlig antagning

Utbildningsmål
Efter genomgånget kursinnehåll skall eleven kunna grundläggande- och dekorativt smide samt tillhörande bänk-arbeten. Vidare skall eleven kunna arbeta själv-ständigt via ritningar och skisser till måttriktighet, samt tillverka egna hjälpverktyg för olika arbets-moment. Svetsteknik inom gas-, mag- och båg-svetsning ingår i utbildningen.

Kursinnehåll
Produktionsteknik och –ekonomi
Smideteknik
Svetsteknik
Bänkarbete
Värmebehandlingsteknik
Ritningslära
Materiallära
Maskinkunskap
Verktygslära
Formlära
Sandgjutning
Studieform

Utbildningen är praktiskt inriktad, vilket innebär att en del teori utförs i samband med praktiska övningar. Utbildningen är till sin uppläggning styrd och självstudieform tillämpas.

Hjälpmedel
I utbildningssituationen används bänkarbetarens, smedens och svetsarens utrustning, såsom ässjor, svetsgaser, svetsmaskiner, borrmaskiner, handverktyg etc.

Intyg/betyg
Efter genomgången utbildning erhåller eleven betyg.

Lycka till: Jimi
Mer
17 år 2 dagar sedan #19534 av Sofia
Svar från Sofia i ämnet Hur blir man smed??
http://www.hantverksakademin.se/

En tvåårig eftergymnasial modern lärlingsutbildning som drivs av Stockholms Hantverksförening på uppdrag av regeringen för att säkra återväxten av mer eller mindre ovanliga hantverksyrken. Du är ute på din lärlingplats fyra dagar i veckan och en dag i veckan har du gemensam teori med de andra i din klass. I klassen får du ett bra kontaktnät med andra hantverkare, exempelvis kakelugnsmakare, riggare, förgyllare, snickare etc. Du har dessutom en studieplan så att du och din mäster/handledare kan hålla koll på att du får tillfälle att lära dig de tekniker du är intresserad av. Handledaren får dessutom ett arvode på 40kr/tim för att ha dig där, detta för att se till att han har råd att låta dig göra misstag och att skolan kan ställa vissa krav. Om det behövs kan du under en tid få din utbildning förlagd till andra verkstäder med andra specialiteter. Syftet med utbildningen är att du som elev ska ut på arbetsmarknaden i det aktuella yrket, en sk. KY-utbildning.

Jag går nu andra året som silversmedslärling och tycker upplägget är mycket bra.
Det bygger till stor del på att jag hittat en lärlingsplats där jag utvecklas i den riktning och i den takt jag vill.

"Annars är väl alla som sysslar med plastisk deformation av järn och stål smeder."
Nja. Alla som sysslar med plastisk deformation av metall kan betecknas som smeder. Men visst, i dagligt tal är det man syftar på när man talar om en smed en person som varmsmider järn, en klassisk järnsmed. Det är det plastiska som är centralt.

Lycka till! :)

/s

(Som kallsmider silver, järn, guld, platina, koppar och mässing och varmsmider titan, järn och koppar. Med varierande framgång.)
Sidan laddades på: 0.075 sekunder
Powered by Kunena Forum