Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hjälp med restaurer/konservering av Järnkors i silver/järn

  • Järnkors
  • Järnkors Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26888 av Järnkors
Hej, snart landar mitt nya projekt, ett extremt ovanligt Järnkors, (1939 klass 2 'Prinzen') i 800/1000 silver och målat järn som legat begravt i nästan 60 år och är därför i ganska dåligt skick. Finns det någon här, eller vet någon annan, med kunskap om restaurering/konservering av detta vore jag evigt tacksam. Har inte bestämt mig till vilken grad det ska restaureras, dock måste det konserveras så att det inte rostar mer.

Calle

[attachment=1:1b3hxl8s]<!-- ia1 -->1939Prinzen1.jpg<!-- ia1 -->[/attachment:1b3hxl8s]

[attachment=0:1b3hxl8s]<!-- ia0 -->1939Prinzen.jpg<!-- ia0 -->[/attachment:1b3hxl8s]
Bilagor:
Mer
15 år 4 månader sedan #26889 av SCB
Gör ingenting är mitt råd. Tar du bort patinan så sjunker värdet som en sten.
Borsta av lös rost med en mjuk borste och förvara i bra miljö så stannar korrosionen. Mer än så behövs inte enligt mig.
Vill du ha origilanutseendet så är det bättre att göra en replika av medaljen istället för att försöka sig på en restauering..

//Olof Nilsson
  • Järnkors
  • Järnkors Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
Mer
15 år 4 månader sedan #26890 av Järnkors
Hej Olof & tack för svaret! Det finns flera skolor ang. restaurering av utmärkelser, vissa tycker precis som du att man ska lämna dem i orört skick. Håller med till viss del i det, särskilt om den varit "buren i strid". Denna har dock aldrig varit förlänad och kan mest ses som en prototyp eftersom de här små varianterna av Järnkorset inte sågs med blida ögon av Nazistregimen. Flera utmärkelser från samma lot har ökat i värde efter restaureringen, fast de var iofs. i sämre skick än denna.
Hittade de här: http://www.svk.com/index.htm
lutar åt att de får ta sig en titt & avgöra vad som behövs göras för att stanna upp förfallet. För mig är det viktigaste att det bevaras för framtiden, inte hur det ser ut.
Mer
15 år 4 månader sedan #26893 av gustav_metal
Hmm, ja jag håller nog egentligen med om att det snyggaste vore att bara ta bort lite av gravrosten och sedan låta patineringen bestå.

Men om du ändå vill rusta upp så gäller det ju först att ta reda på exakt vilka ytor korset hade innan det började förfalla. Om hu ska bli av med oxiderna måste du nämligen mekansiskt nöta ner dem på något sätt. Silvret räcker ju med vanlig Hexans eller vad det heter. Järnet är lite värre eftersom det oxiderat så djupt men jag skulle råda dig att först borsta med en stålborste eller lite stålull sedan skulle jag ta linolja på en trasa och gnida tills rosten lösts upp. Det fins andra mer sofistikerade rostborttagare (kolla upp hotrodprodukter) men vanlig olja nöter inte ner så mycket. Om det då visade sig att det fins fläckar av färg kvar skulle jag ta bort dem med nått lösningsmedel eller smärgelduk och måla allt igen... jag skulle inte göra det så svårt för mig helt enkelt.

Gustav
Sidan laddades på: 0.078 sekunder
Powered by Kunena Forum