Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Vilken typ av "skrothammare"?

 • Jörgensen
 • Jörgensen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Expert Boarder
Mer
15 år 10 månader sedan #26123 av Jörgensen
Vilken typ av "skrothammare"? skapades av Jörgensen
Under hösten kommer jag nog bygga en "skrothammmare". Tänkte försöka få lite bättre insikt i de olika varianterna. Jag har material till både fjäderhammare och lufthammare, dvs en luftcylinder och fjäderpaket. Samt en del rör till stommen. Lite städ och hammarmaterial finns också.

Vad är fördelarna med respektive variant, när det gäller "rusty" eller "kinyon-style" som de brukar kallas på utrikiska forum. Vilket är enklast att få bra? Jag känner spontant att jag inte har nån vidare koll på pneumatik... Samt att där tillkommer en kompressor och en del ventiler till styrningen. Känslan är att jag får ihopp en fjäderhammare billigare men är lufthammaren så mycket bättre att det kanske är värt att satsa på.

Jag har läst en del om båda varianterna här på forumet, ni som byggt vad säger ni??? Vilka missar bör man undvika?

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 10 månader sedan #26124 av Lidskjalf
Svar från Lidskjalf i ämnet Vilken typ av "skrothammare"?
Det kan väl bero på, många anser att lufthammare är väldigt mycket bättre. Dom har ju en helt annan takt, bättre för mer exakta arbeten. En fjäderhammare kan man ju beroende på konstruktionen få att arbeta lite olika, vad jag förstått skall t.ex. Bacho hammare arbeta mer som en luftahammare. Medans de vanliga "ABNO" varianten, slår lite mer som en "hackspett". Men det är ju både för och nackdelar, tror du blir nöjd i villket fall. Har ju också att göra med hammarhuvudets vikt hur den slår, villken vikt hade du täkt dig?
Själv hade jag nog byggt en fjäderhammare, lufthammare känns lite komplicerade med all tryckluft och ventiler, kompressor och grejer.
 • Jörgensen
 • Jörgensen Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Expert Boarder
Mer
15 år 10 månader sedan #26125 av Jörgensen
Svar från Jörgensen i ämnet Vilken typ av "skrothammare"?
Jag är också mer inne på fjäderhammere i nuläget, som sagt mycket ventiler och kopplingar blir det. Det blir nog en ganska lätt hammare, kanske kommer upp i 20-30 kg.

jag tänker mig en design ganska lik den som har frekvensstyrning här på forumet, men med en rem med slirkoppling istället.

*Janne Jörgensen*
Mer
15 år 10 månader sedan #26126 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Vilken typ av "skrothammare"?
Jag skulle börja med en fjäderhammare, känns den sedan otillräcklig så lär du vid det laget ha kommit på en långt mycket bättre lufthammare än du skulle byggt från början. Man lär sig mycket av att hålla på kort och gott.

Skulle fjäderhammaren bli för bra så kan du ju alltid kränga den på blocket för några tusen och få ett bidrag till lufthammaren.

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
15 år 10 månader sedan #26129 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Vilken typ av "skrothammare"?
Jag tror att folk kanske tror att det är mycket ventiler och grejor i en lufthammare. Jag har ett långsamt projekt med en lufthammare, typ den kallsmen har gjort. Det är slangar och EN ventil, det är en 5/2-ventil som styrs med el. Sedan är det bara slangar, en luftcylinder och en kompressor. Jag har istället några mer elgrejor, nämnligen så ska jag ha lägesbrytare (som ska vara flyttbara med pedal...) som är mekaniska och egentligen bara är en vanlig strömbrytare kopplad som en trappströmbrytare (har jag för mig att det heter.).

Så det blir som vanligt som man gör det till...

/Patrik
Mer
15 år 10 månader sedan #26135 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Vilken typ av "skrothammare"?

Patrik skrev: Jag tror att folk kanske tror att det är mycket ventiler och grejor i en lufthammare. Jag har ett långsamt projekt med en lufthammare, typ den kallsmen har gjort. Det är slangar och EN ventil, det är en 5/2-ventil som styrs med el. Sedan är det bara slangar, en luftcylinder och en kompressor. Jag har istället några mer elgrejor, nämnligen så ska jag ha lägesbrytare (som ska vara flyttbara med pedal...) som är mekaniska och egentligen bara är en vanlig strömbrytare kopplad som en trappströmbrytare (har jag för mig att det heter.).

Så det blir som vanligt som man gör det till...

/Patrik


Samma typ av hammarstyrning är precis vad jag har funderat på och kommit fram till att det blir enklast om man ska bygga en lufthammare. Bäst vet jag inte, men enklast och mycket exakt.

/Ludde

Klurgubbe i unga år
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum