Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Städ till lufthammaren DIY

  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30669 av robin
Städ till lufthammaren DIY skapades av robin
När beställde min Anyang tänkte jag att att kombostäd skulle var det bästa, alltså halva platt - halva lätt rundat. Och visst är det praktiska städ, men det blir lite trångt ibland eftersom städet inte är mer än 50X120mm. När jag till exempel smider ihop en lupp blir det fula märken efter övergången mellan de olika profilerna på städet.
Jag kom alltså fram till att jag behövde nya helt flata städ. Efter att utan framgång försökt nå den svenska importören en längre tid vände jag mig i stället till den väldigt hjälpsamme brittiska försäljaren. Han hade städen hemma och kunde skicka, men 300£ tyckte jag var i mesta laget.

Återstod att göra städen själv. Här tänkte jag berätta hur jag gjorde.
Jag har inte tillgång till någon mekanisk verkstad att tala om, så jag har fuskat på alla sätt som går.
De maskiner jag har använt är pelarborr med kordinatbord och vinkelslip, jag använde en metallbandsåg också, men det hade nästan varit enklare utan den.

Orginalstädens laxstjärtar lutar 7º och kilningen är1:100, materialet är C-45 (ss-1650). Det finns säkert bättre stål att göra städen av men jag är inte ute efter perfektion och duger det i original så duger det till mig. C-45 råkar dessutom finnas tillgängligt i lämpliga dimensioner, i detta fall 50X100x1030mm vilket kommer räcka till 4 par städ. Orginalstädens laxstjärtar har otroligt risig yta, vet inte hur de har fått till det så illa, kipphyvel kanske.

För att få till 7º vinkeln har jag hyvlat till en brädlapp i rätt vinkel ,1:100 får jag genom att ha orginalkilarna som underlägg

Eftersom jag inte har någon fräs byggde jag om min pelarborr en aning (bilder nedan). Borren har en liten hylla på själva pelaren där man skall lägga chucknyckeln och dylikt, på denna hylla monterade jag ett fäste för vinkelslipen. Vinkelslipen kan monteras dels parallellt med kordinatbordet dels i en ganska brant vinkel neråt. Jag använde vanlig kapskiva, tjock slipskiva och den tunna slip/kap komboskivan.
Kordinatbordet modifierade jag genom att ta bort längdmatingsskruven för att snabbt kunna föra städet fram och tillbaka när jag slipade

Första steget var att kapa till stålämnet i bandsågen, det gick sådär, svårt att få min kinessåg att kapa rakt, hade varit lättare med stor vinkelslip.
Fil bilaga:



Nästa steg var att göra det vinkelrätta skäret in från sidan på städet. Vinkelslipen i horisontalläge med kapskiva. Första sidan skall ha ett grunt spår med samma skärdjup hela vägen, då ställer jag städet parallellt med kordinatbordets rörelseriktning. Andra sidans skär är djupare eftersom det skall in en kil sedan, det blir dessutom gradvis ännu djupare (1:100), för att få till rätt vinkel använder jag kilarna jag redan har. Jag lägger helt enkelt kilen mot sidan på städet och fixerar sedan städet i läge där kilens sida är parallell med kordinatbordets rörelsriktning.
Parallelliteten kontrollerar jag genom att dra bordet med städet fram och tillbaks framför den monterade vinkelslipen, det skall vara samma avstånd mellan städ o kapskiva hela tiden.
Fil bilaga:



För att sedan göra 7º skären lägger jag städet på min trämall. Första grunda sidan kan jag gå på direkt med tjocka slipskivan. Vinkelslipen måste vinklas ned mot städytan, annars arbetar den inte bra. Man får ta det gradvis, dra städet fram och tillbaka och mata framåt vartefter. När man kommit in till sidosnittet efter första sliprundan får man backa undan städet igen och sedan höja upp bordet med kuggmatningen någon tiondel och sedan börja om igen. Man kan inte arbeta hela vägen in till spåret med den tjocka slipskivan, för att få till ett snygga hörn får man i stället montera sin kap/slip-kombo skiva (på bilden).
Fil bilaga:


Andra 7º skäret skall vara djupare och därtill fall undan i 1:100. Jag pallar upp trämallen på två 1:100 kilar för att få rätt lutning. Eftersom det är mycket mer material som skall bort på denna sidan börjar jag med med kapskivan (horisontellt) och tar bort det mesta, sen snyggar jag till det med slipskivorna.

Jag tycker jag får till förvånansvärt snygga ytor, särskilt jämför med originalstäden (bild nedan).
Hur jag gjorde urtaget för styrtappen fick jag inte med på bild, men jag borrade helt enkelt först tre små hål från sidan i rad, sedan större borr så att det blev ett avlångt fulhål. Därefter är det bara att kapa ur återstoden och sedan slipa upp sidorna. I bilden nedans bakgrund ser man ena städet med färdigt styrtappsurtag.
Fil bilaga:
Fil bilaga:


Återstår att göra är värmebehandlingen, men den får vänta lite eftersom jag inte har tillgång till ässja för närvarande.
Vad skall jag satsa på för hårdhet? Några förslag?
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30670 av robin
Svar från robin i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Världens längsta text, och ändå helt obegripligt? Jag vet, hoppas bilderna var klargörande.
Den snygga vita backdroppen är förövrigt en brandfilt, mycket praktiskt gnistfång när man jobbar i gammla trähus:)
Mer
14 år 3 månader sedan #30672 av SCB
Svar från SCB i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Wow.
Vilket snyggt arbete! Kul lösning med den hembyggda "fräsen" också. ;D

//Olof Nilsson
Mer
14 år 3 månader sedan #30673 av marberg
Svar från marberg i ämnet Städ till lufthammaren DIY

robin skrev: ... och ändå helt obegripligt? ...

Absolut inte, imponerad. :) Snyggt jobb.

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
14 år 3 månader sedan #30677 av Ludwigo
Svar från Ludwigo i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Snyggt, och helt utfört i min smak med kluriga lösningar med hjälp av befintliga verktyg på lite nya sätt.

Bravo!

: klappar händerna och lyfter på hatten! :

"Men 200 år kunna även gäddan och karpen bli, 40 års ålder kan också paddan uppnå, och lika gammal
som svinet blir kräftan, om den får leva." ur "Biologiska skisser" (1911) :)
Mer
14 år 3 månader sedan #30678 av mr_president
Svar från mr_president i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Tjusigt och imponerande driftigt.

Jag hade för övrigt samma erfarenhet som dig att kombistädet blir trångt. Nu sitter det platta städ i min anyang. Jag slipade ner kanterna något på "insidan" (det håll man normalt sticker in ämnet från) för att man skall få mindre "trappa" när man smider något som skall bli kilformat (typ en yxegg).

Jag köpte mina av Christian (hette han väl) och gav sisådär 1500:- vad jag minns. När jag byter mellan kombi & platta så måste jag lossa kilen i "bordet" (den klumpen som sitter nertill som städet fäster i) och justera även "bordet" för att städen skall komma i linje med varandra. Jag var på vippen att börja slipa på städen när jag kom på att den justeringen finns (i "bordet" altså).

Har du slagit din lärling idag ??
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30680 av robin
Svar från robin i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Man tackar för allt ros.
1500kr lät väldigt mycket bättre än 300£, det hade jag gärna betalt, synd att det inte går att få tag på karln.
Nu blev jag ju o andra sidan en erfarenhet rikare.
  • Johan Sangberg
  • Johan Sangberg Profilbild
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
  • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
14 år 3 månader sedan #30683 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Hej Robin

Jag bara måste fylla på med att det är just sådana här inlägg (och andra med ;) ) som gör Antracit till ett bra forum för smide och smeder. Det är en utmäkt beskrivning och jag har läst den flera gånger nu. Ett riktigt stort tack!!

Hoppas det kommer mer...... :-)

//johan

Johan Sangberg
Mer
14 år 3 månader sedan #30686 av Metalmageren
Svar från Metalmageren i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Hej Robin mfl.
Fan vad glad jag blir nær man læser et sådant her inlæg.
Et experiment och samtidigt et arbete som vissar att smeden er en helvetes inovativ och klurig en, och at alt er møjligt...!
God vinter många hilsen från Metalmageren.
Mer
14 år 3 månader sedan #30700 av Ludwig
Svar från Ludwig i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Det roligaste är att jag natten innan jag såg ditt inlägg kom på den briljanta idén att använda vinkelslipen som planslip, men var skeptisk till om det skulle funka, nu behöver jag inte fundera längre. Har jag förstått det rätt när jag tror att du har lyft av borrdelen på pelarborren och satt fast vinkelslipen där?

Vad är det för kordinatbord du har? Jag har lurat på att köpa ett sånt från Jula, men har hört att de är så dåliga..?

Tack för en prima tråd.
/Ludde

Klurgubbe i unga år
Mer
14 år 3 månader sedan #30703 av TobbeÅh
Svar från TobbeÅh i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Verkligen en innovativ lösning där med vinkelslipen...men lite klurigt, att kompensera för att skivan slits? Eller är det så marginellt så att det inte märks för varje "runda" man kör?
Hoppas städen kommer till mycket nytta.
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30704 av robin
Svar från robin i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Jo precis, jag har lyft bort borrhuvudet, bara en insexa på min maskin. Kordinatbordet är just det från Jula du hört om. Bordet är av ordinär kina kvalitet, man får ta isär det helt och sen sätta ihop det igen för att det ska funka, inga skruvar dragna. Fräsningarna är helt ok, det är inget problem att få det glappfritt, matarvevarna är under all kritik, sitter snett och är jävliga. Tror verktygsboden har ett större o finare för samma pris, men det har jag bara sett i katalogen.
  • robin
  • robin Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Expert Boarder
Mer
14 år 3 månader sedan #30705 av robin
Svar från robin i ämnet Städ till lufthammaren DIY
Skivan slits obetydligt, mycket mindre än när man kör vinkelslipen för hand. Man matar ju upp städet vartefter, sista vändan tar man bara jättelite, mest bara för att få snygg yta, då slitts skivan yterst lite.
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum