Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Bilder på hemmabyggd fjäderhammare och forma.

 • joel
 • joel Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
19 år 6 månader sedan #4924 av joel
På länken nedan finns bilder på fjäderhammaren och forman.

http://www.smedjor.com/gallery/index.php?cat=10012

Fjäderhammaren är byggd av material från skroten vilket får vara min bortförklaring till varför den ser förjävlig ut. Målet var att den skulle bli billig och funka. Ståldetaljerna blev också ganska billiga, de kostnader som är något att tala om ligger i motorn, kilremmen, och förståss främst i frekvensomriktaren som den ska styras med.

När jag började bygga hade ajg ingen som helst aning om vad som var viktigt för att det skulle funka bra så jag har fått experimentera mycket och ta bort och lägga till saker hit och dit. Jag har utgått ifrån de amerikanska Junk yard hammers som finns på anvilfire.com
Dessa hammare är små och lätta och däför gjorde jag på samma sätt och vis. Om jag däremot skulle bygga en ny hammare så skulle jag nog göra den större och tyngre och med fler finesser. Jag ser dock den hammare jag byggt nu mest som en prototyp för framtida byggen. Nu vet jag hur man ska göra och vad man ska tänka på redan från början. Det har varit lärorikt och mycket kul.

Hammarhuvudets vikt är ynka 12 kilo. Därav de få fjädrarna. Från början hade jag ganska många fjädrar. Det jag märkte då var att slagen inte blev hårda alls eftersom hammaren blev mest som en vippbräda. När jag tog bort några fjädrar så började den slå mycket hårdare eftersom att fjädrarna nu tilläts Fjädra och ge en större slaglängd= högre fart på hammarhuvudet= hårdare slag. Hammaren fick liksom en bra snärt i slagen nu.

Nu behöver den nog piffas upp med lite färg för att se lite mer tilltalande ut.


FORMAN:
Forman är en Junk yard firepot (jyf)[:)] som jag alltså hittade på skroten och svetsade på några rundstänger i. Jag har förstås inte testat den eftersom rördelarna inte sitter där dem ska men jag tycker den ser lovande ut. Och en lång livslängd på den kan man nog räkna med, med tanke på tjockleken på gjutjärnsgodset i den.

Men nu har jag en fråga till er: vad kommer den där forman ursprungligen från???? Alltså vad har den varit?


metalburg

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
19 år 6 månader sedan #4925 av Ludwig
Hörrödu Joel, du har ju fått till den där saken! Inte illa.

Om jag inte hade haft så förbaskat svårt att få ändan ur vagnen så borde min stå klar vid det här laget. Jag har ju en uppskö av ritningar och lösningar på alla tänkbara problem.. Men det börjar bli lite mycket snack och lite verkstad.. inte bra.

Du kanske kan hjälpa mig lite på traven..
-Var fick du tag på frekvensomriktaren och hur mycket gav du för den?
-Vad har du för tjocklek på fjädrarna?
-Var fick du tag på fjädrarna och hur mycket fick du pynta för dem?

Mvh/Ludwig

Klurgubbe i unga år
Mer
19 år 5 månader sedan #4926 av rocker
Bra jobbat Joel.
Den fjäderhammare som jag håller på att bygga är ganska snarlik. Skillnaden är väl att min hammare får lite annorlunda "finesser".
Veven som åstadkommer slagrörelsen blir en avkapad vevaxel till en bilmotor och "vagnen" som hammarhuvudet är fäst i kommer att vara upplagrad med kullager. Jag fick tipset att att inte ha så många svetsförband på utsatta ställen då svetsarna tenderar att spricka med tiden. Vet inte om mina teorier stämmer. Det får väl visa sig.

Ludwig.
Jag köpte ett fjäderpaket till en mindre lastbil på skroten. 300 kr. Jag kommer att laborera med antalet fjädrar så det passar.
 • joel
 • joel Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
19 år 5 månader sedan #4927 av joel
Ludvig: Frekvensomriktaren är inte min. Jag lånade den bara för att se hur allt funkade. Jag är som sagt inte säker på vad jag ska göra med hammaren. Om jag inte ska ha kvar den känns det lite onödigt att köpa en omriktare men jag får se. 1300-1500 kr får verkar många ta när de säljer omriktare.

fjädrarna är på 5-7 mm ungefär. Dem hittade jag på skroten och betalade nog inget för dem[:)]

Men annars kan du ju köpa fjäderstål på tibnor istället. Så får du dessutom raka blad.

annars skulle det kanske gå att använda ett packe sparkmedar?

metalburg

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
18 år 9 månader sedan #6754 av Ludwig
Tänkte jag skulle titta en gång till på hammaren.. Men bilderna finns inte kvar.. Du kan inte lägga upp dom på antracit?

Ludwig

Klurgubbe i unga år
 • joel
 • joel Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
18 år 9 månader sedan #6763 av joel
nja, jag har flyttat så jag har inte kvar bilderna och jag har íngen privat dator numer. JAg har svårt att ta nya bilder då det är ca 120 mils avstånd mellan mig och hammaren och zoomen på kameran klarar inte sådana avstånd. Men den är väl inte så mycket att se på. Var det något särskilt du undrade om den?

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Mer
18 år 9 månader sedan #6770 av Ludwig
Nej. inte direkt.. Jag håller bara på att bygga upp en fjäderhammar-bank, där jag sparar bilder på alla tänkbara fjäderhammare för att se vilka varianter någon annan har tänkt ska funka=)

/Ludwig

Klurgubbe i unga år
Sidan laddades på: 0.099 sekunder
Powered by Kunena Forum