Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Stanskapacitet för excenterpressar?

 • Uffe
 • Uffe Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
17 år 1 vecka sedan #16177 av Uffe
Hej!

Under allhelgonahelgen var jag förbi Wira bruk och tittade både på den gamla smedjan, butiken och fick mig även en gigantisk räkmacka till livs. Ett trevligt utflyktsmål!

Med viss insikt i smideskonsten så tittar man nog lite annorlunda på smidesalstren kanske, och det finns mycket fint att studera på Wira. Men jag funderade på hur man gått till väga för att få fram vissa grejor på ett rationellt sätt, och i mina ögon såg det ut som man använt en excenterpress för att få fram råämnen här och var. Jag tyckte mig se en relativt liten press på ett foto från produktionssmedjan (kanske drygt 2m hög, gissar att presskraften kunde vara 20-30ton eller så).

Inte för att jag har plats för en press för tillfället, men av ren nyfikenhet vore det kul att veta om det finns några tumregler för presskraft i förhållande till materialtjocklek osv. Vad kan det t.ex. krävas för presskraft för att hantera 8-10mm järnplåt, tro? Lär väl bero på vilken yta råämnet skall ha, men säg ca 10x10cm för exemplets skull.

Finns ju både små och billiga excenterpressar på blocket från och till...

Mvh Uffe
Mer
17 år 1 vecka sedan - 17 år 1 vecka sedan #16223 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Stanskapacitet för excenterpressar?
Tror, en vanlig 50 tonnare klarar 10mm om det är frågan om mjukt stål.
Skall du varmstansa (ex vis: 800 grader/1312) klarar den förtås mer.

Tyverr har jag inte tabellerna i skallen för stunden, men det är _rellativt lätt att räkna ut presskraft i förhållande till stålets hårdhet, mm :)

Om vi skall börja med (de rellativa)nackdelarna,

Även om det kan gå att tillfälligt överbelasta de mer robusta typerna är det inte bra i längden, då det frestar hårt på lager och annat. (De går visserligen att byta, men är inget lätt företag då bla axeln då måste demonteras) Belastar man för mycket riskerar man dock att axeln kör fast (=två veckors jobb, om de vill sig illa...)

Välj altså inte för klen modell om du inte endast avser använda den till saker som arbete i tunnplåt, och liknande.

Nackdelen är att större modeller väger en del, och att större delen av tyngden här ligger i toppen (till skillnad mot en hammare där tyngdpunkten brukar ligga längre ned)


VARNING fallande maskiner kan utan vidare krossa en personbil!
Säkra ordentligt om maskinen måste flyttas, oavsett maskintyp (Gäller även mindre maskinhammare och liknande)


En annan sak att tänka på är att du förmodligen kommer att behöva en uppsättning specifika verktyg för de saker du avser tillverka och de är fruktansvärt dyra att köpa, men till vanligt smide kan det fungera utmärkt med hemtillverkade saker gjorda med bandslip och pelarborr.
Använd gärna någon form av styrtappar, styrskenor eller liknande så att verktygen inte hugger.

Om det är frågan om mindre saker kan det vara god ide att leta fixturer, (fråga tex någon mekanisk verkstad om de har några slitna du kan få köpa loss) Visserligen kan de kosta en del, men med litet planering av borrhål och annat går de ju utmärkt att återanvända, låt tillverka en utbytbar skyddplatta i botten/topp av fixturen för infästning av verktygen, om sådan inte redan finns, verktygen skall altså normalt inte fästas direkt i fixturen.

En god ide, här är att tillverka några universalverktyg, för tex gångjärnsprofiler, plåtvinklar, ljusmanchetter, etc som man använder ofta i olika sammanhang, eller lätt kan modifieras om.

VARNING!
Kontrollera alltid inställning av verktygens höjd i nedre slagläge, etc innan du kör igång, annars kan det hända saker. (går dock lätt att göra med en skiftnyckel)


Gör gärna också ett par rejäla skyddsplåtar (gärna tex 20mm), en övre och en undre att skydda maskinen, i dessa kan du sedan enkelt borra fästhål för dina egentillverkade verktyg och annat (tips, fäst verktygen på mindre fyrkant, eller rektangulär stålplatta, borra tex fyra fästhål i denna platta, samt motsvarande i skydds/fästplattan, gänga hålen i skyddsplattan för tex m16 bult, så får du ett enkelt universalfäste, när det är dags att byta verktyg skruvar du bara ur dessa bultar och skiftar enkelt pressverktyg med en vanlig u, eller skiftnyckel utan att behöva plocka ned hela arrangemanget. Glöm inte att justera in maskinen igen så att slaglängden blir den rätta!

:)

Annars mest gott att säga och precicionen (åtminstone på de bättre fabrikaten) är totalt överlägsen det mesta annat (inklusive fina lufthammare) man kan finna i en smedja om lager och gejdrar, etc är ok.


De flesta begagnade maskiner är mycket prisvärda, kom dock i håg att särskillda säkerhetsbestämmelser gäller om andra också använder den. (bland annat får maskinen ej vara kilkopplad, och den måste ha godkänd, besiktigad elektrisk manövrering, ljusramper med automatikst stopp, etc)

Om man jobbar själv kan man nog med gott samvete använda gamla kilkopplade maskiner, mekanisk spakmanövrering, etc

Fingra inte i verktygen, eller använd tång om du måste om maskinen ej är godkänd, så skall det inte vara någon nämnvärt större fara.

Koppla aldrig ur tvåhands manövreringen om du inte använder tång!


admin raderat flera tomrader
Last edit: 17 år 1 vecka sedan by Johan Sangberg.
 • Uffe
 • Uffe Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
Mer
17 år 1 vecka sedan #16234 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Stanskapacitet för excenterpressar?
Hej!

Tack för ett bra och utförligt svar!

Trevlig helg önskar

Uffe
Mer
17 år 1 vecka sedan #16236 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Stanskapacitet för excenterpressar?
Kolla in denna länk

http://www.anvilfire.com/iForge/

Sedan klickar du fram "Mass 3J ( calculation )
Sedan klickar du fram " Punching force" i rutan, där det står "shape selection".
Den borde hjälpa dej, det finns mycket annat åxå under den fliken.

Kallsme´n
Mer
17 år 1 vecka sedan - 17 år 1 vecka sedan #16257 av EeWe
Svar från EeWe i ämnet Stanskapacitet för excenterpressar?
Tänkte passa på att tipsa om att det också finns små fina bänkmonterade maskiner som lätt får plats även i en liten smedja.

Tror de skulle fungera fint att stansa tex ljusmanchetter, kakformar, mindre dekorationer och liknande i tunnplåt.


(beklagar tomraderna)
Last edit: 17 år 1 vecka sedan by EeWe.
Sidan laddades på: 0.071 sekunder
Powered by Kunena Forum