Nya inlägg

  • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Avmagnetisera järn

  • marberg
  • marberg Profilbild Författare till inlägg
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
Mer
20 år 7 månader sedan #2954 av marberg
Avmagnetisera järn skapades av marberg
Hej
Jag har använt diverse magneter i smedjan/verkstan att hålla småskaer med. Väldigt praktiskt med en magnetisk skål, tillexempel för skru & mutter när man mekar med crossen. Men magnetismen verkar smitta av sig. Att skruvmejseln e lite magnetisk gör ju inte så mycket, det kan ju till och med vara önskvärt. Men jag märkte igår kväll att ett borr som är magnetiskt är j-ligt opraktisk. Försök hitta ett körnslag med ett 10 mm borr där borrspån från tidigare bornning hänger som druvklasar runt spettsen, omöjligt. Och småbitar som inte vill släppa från borret kilar sig nere i hålet. Det blev till att göra väldigt ren efter varje hål. Inge bra.
Min fråga till den samlade eliten är därför: Kan man avmagnetisera detta på något sätt????
Det kan kanske vara något att tänka på om man använder magneter som ljuddämpare på städet. Kan gissa att det är måttligt kul att ha en massa glödskal och järnspån hängande på hammaren när man smider.
MVh
Roger

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
20 år 7 månader sedan #2955 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Avmagnetisera järn
Hej!

Avmagnetisera kan man göra på flera sätt, men man får improvisera lite på hemmaplan. Om man råkar utsätta järn/stål för ett kraftigt magnetfält så blir en viss magnetisering oftast kvar, remanens kallas det. Inom industrin så finns det utrustningar som avmagnetiserar genom att föremålet utsätts för ett växelfält som man successivt minskar till noll. Ett annat sätt är att upphetta ett magnetiskt material till sin så kallade Curiepunkt då magnetismen försvinner. Det passar ju inte så bra för härdade borrar eller liknande.

Vad man kan pröva att göra är att fixa sig en liten improviserad avmagnetiseringsspole för nätanslutning. (Görs på egen risk, kräver tillräcklig kunskap i hantering av el) Man tar t.ex. en vanlig glödlampsarmatur, och delar upp matningen i en separat tilledning och separat frånledning som möts i en nätkontakt. Glödlampan behövs för att begränsa strömmen till en rimlig nivå. Sen lindar man den ena ledningen som en spole, kanske 10-20 varv med ca 3-4cm diameter. Sen är det bara att, med tänd lampa, föra det föremål man vill avmagnetisera intill spolen. Man får upprepa några gånger, och bäst går det nog om man sakta ökar avståndet mellan föremålet och spolen.

Hoppas detta var till någon hjälp. Och, som sagt, detta görs på egen risk och var noga med att koppla "seriöst". Nätanslutna prylar skall man vara försiktig med!

Hälsningar Uffe
Sidan laddades på: 0.063 sekunder
Powered by Kunena Forum