Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon hårdpåläggning

 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6062 av kerk
hårdpåläggning skapades av kerk
(För att klargöra vad det är jag talar om så är det hamamrhuvud och städ till en tramphammare)

Nu är det som så, att axlar är ju inte direkt härdade, en vanlig spik göra djupa märken i dem, testade lite idag med att släppa en bit typ 5cm ovanför en spik för att se hur pass till effekt det får från det lilla, rätt fint blev det :P Men ytan på axeln blev ju inbankad.
Visste redan förut att jag lär lägga på en hård yta för att det ska stå emot påfrästningarna men, vad ska man ha för elektroder? Blir nog pinnsvets eftersom det verkar vara lättast att få tag på små mängder av just det man behöver och har vad det låter en duktig pinnsvetsare i släkten! :>

Lär man förvärma bitarna innan de svetsas? Har ingen gasol och vet inte någon som har heller för den delen och acetylen är på tok för dyrt att elda upp på att värma upp dessa klumpar :P

Vad kostar dessa elektroder för den delen? Har hittat allt från 25 - 40kr eller så på biltema till 300kr för 10st pinnar. Är det stor skilnad på dem? (De på biltema säger något om DIN E-350 standard och liknande, men säger inget om hur hårda de blir.... :/ )

Och en en gång, nu har jag visserligen inte lika många bitar att foga ihop med städet lär bli av 2 delar för att det ska bli nog stort. Så även hammaren, om jag gör en riktig V fog innan jag bränner på riktigt kommer detta hålla för slagen som blir eller kommer det att spricka? Inte hela världen om det håller ett bra tag sen går sönder men kan vara kul att få veta.
Mer
18 år 11 månader sedan #6072 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet hårdpåläggning
Hej

Vad är det för axel du skall svetsa på.
Det allra bästa är ju att göra en lagerbana som då är mjukare än axeln å då i tex. lagerbrons eller liknande,
då slits ju lagerskålarna fortare än axeln, föresten så behöver det inte bli slitet så fort heller, bara man ser till
att ha rätt smörjmedel på rätt ställe.

Biltema pinnar är för riktig " bonnsvetsning" ingen hårdhet eller slitstyrka alls.

Kallsme´n
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6076 av kerk
Svar från kerk i ämnet hårdpåläggning
De har elektroder för hårdpåläggning jue, då ska det väll bli hårt?

Vet inte riktigt vad det är, verkar vara av lite olika typer, fått tag på en bit på skorten, 2st ur en gaffeltruck (vikterna bak :P ).

Alltså axeln då ska användas som ett städ, stående rakt upp. Kanske inte framgick riktigt. Så ytan uppe på lär ju vara hård nog att det inte slår märken i den av verktyg å dyligt.

Vad är hårdheten på ytan på ett städ? Pinnarna jag kan köpa här i malung ligger på 31 - 34 och 61 - 62 tror jag det var. tycker det ena låter mjukt å det andra väldigt hårt :P

kostar dock 63kr ungefär för 8st 3.2mm elektroder, vet inte om det är dyrt eller billigt.

Hur tjockt lager tror ni man behöver? :>
Mer
18 år 11 månader sedan #6077 av SCB
Svar från SCB i ämnet hårdpåläggning
Mjukt eller hårt beror på vilken enhet och vilken skala de mäts i. Städ bör nog ligga runt 50 på Rockwell C skalan. Både Kohlswa och Peddinghaus smidesstäd ligger på 52-55.

//Olof Nilsson
Mer
18 år 11 månader sedan #6078 av marberg
Svar från marberg i ämnet hårdpåläggning

kerk skrev: ...63kr ungefär för 8st 3.2mm elektroder...

Det kommer att bli j-a dyrt innan du fått till ett lager som är värt namnet. Är du inte riktigt duktig på att svetsa så kommer du dessutom att få slipa bort en hel del innan du har en plan yta. Jag skulle föreslå att du tar dig till järnboden och ber dom kapa en bit (5-10cm) av en rundstång av skaplig kvalitet (2541 skulle nog Kallsme'n säga  ;)), rundstången är lämpligen av sammma dimension som din "städa axel". Men det skulle iofs kunna vara en bit fyrkants järn ex 60*60*axeldiametern av bra kvalitet som du lägger ner och svetsar fast. Då får du banen på köpet. Sen kan man ju tänka sig andra varianter med fastkilade städ för att kunna byta, men det är väl en annan historia.
mvh
Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
 • verktygsmakaren
 • verktygsmakaren Profilbild
 • Besökare
 • Besökare
18 år 11 månader sedan #6079 av verktygsmakaren
Svar från verktygsmakaren i ämnet hårdpåläggning
Hej

jag kan inte än annat hålla med marberg för jag kan tänka att du behövt svetsa minst 20-30mm tjockt
annars skulle du få en effekt om att lägga ett knäckebröd på en tvättsvamp dvs att det blir sprickor i materialet
så vill du att det skall hålla länge så satsa på 2 bitar verktygstål

mvh

verktygsmakaren
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6080 av kerk
Svar från kerk i ämnet hårdpåläggning
Järnboa i malugn har inte ens små dimentioner av stål, än mindre grövre dimentioner.

Krävs det verkligen så tjockt lager för att det ska hålla något? För om det gör det blir de ju defenetivt väldigt dyrt :P

Vad jag läst på ett städ handlade det om 2 - 3mm.

Men vad det låter nu så vore det nästan billigare att åka å få ett par cm till avkapat från delarna, och sätta på så man kan ha olika städ istället, dessa bitar borde då inte behöva vara härdade right?, det blir städen sen ? och hällre härdar jag ett städ på 1kg eller så än de där feta stångarna som tar 3 år att värma upp med träkol :P
Mer
18 år 11 månader sedan #6081 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet hårdpåläggning
Hej

Tala bara om vilka dimesioner du vill ha( runt, platt fyrkant......) på städet så ska jag smida till dom åt dej i ett bra material, plus lite arbetsmån, Tex 2541,2550, eller liknande,jag har en hel del på lager att smida på, så kan jag skicka på posten eller annat fraktsätt,
Ska vi säga 20:-kg för material och smide plus frakt, så är problemet löst.

Kallsme´n
Mer
18 år 11 månader sedan - 18 år 11 månader sedan #6083 av joel
Svar från joel i ämnet hårdpåläggning
Du kan ju också använda en bit ur en bladfjäder från en lastbil eller bil. Bara skär ut en bit och svetsa på.

fast det är kanske enklast att få det plant med en axel som du kan svarva. Har du tillgång till planslip så kan du ju i och för sig plana bladfjäderbiten så blir det ju perfekt.

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Last edit: 18 år 11 månader sedan by joel.
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6084 av kerk
Svar från kerk i ämnet hårdpåläggning
Kommer bli väldigt dyrt om jag gör så kallsmen, så får ta det som en sista utväg :>

3 saker har jag tänkt på nu,
1. fick reda på idag att en skrot fortfarande är öppen som vi trodde hade stängt, eller så ljuger han som sa det, och han har slutat handla ibilar å hålle rpå med anant elle rnågot sånt. och få tag på en bit riktigt stål som man sen kan härda å svetsa dit.
2. Använda bladet från en plog, ca 2cm tjockt tror jag det är eller så. Vet dock inte vad det är för stål och eller om det behöver härdas.
3. Använda fjäderstål, som du sa joel men problemet är alla stress skador som är i dessa fjädrar, för de man kan få tag på har ju med nästan all säkerhet gått av.
Mer
18 år 11 månader sedan - 18 år 11 månader sedan #6086 av joel
Svar från joel i ämnet hårdpåläggning
Nä de brukar faktiskt oftast vara hela.  Och det brukar finnas ganska gott om fjäderpaket. Ibland lösa blad om man har tur. Och om du nu hittar ett blad om gått av så gör väl inte det något? Jag tror nog det går bra ändå, det är ju bara trasigt där det gått av. Du kan ju kapa av fjädern en bit från brottet. Så kinkigt kan det inte vara.

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
Last edit: 18 år 11 månader sedan by joel.
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6087 av kerk
Svar från kerk i ämnet hårdpåläggning
Har en fjäder jag skurit av till diverse delar, är så där en 30cm från brottet på den nu och fortfarande kan man se redan efter kapning att det är sprickor i fjädern.

Ska se om jag hittar något fjäderpaket, vad det låter ska de kortaste bitarna vara raka iallafall. Problemet ligger väll dock i att härdningen kommer bli sabbad om det ska svetsas på stolpen, lär väll bränna på rätt kraftigt har jag en känsla av :/ (Om det inte är nog grovt så man hinner kyla hela tiden då.)

Dock vore ett alternativ om någon har någon idee hur jag skulle kunna sätta fast det utan att svetsa, kilstäd har blivit nämnt, det skulle då kräva 2 bitar stål som skruvades eller svetsades i stolpen sen kilar man in städen i det och fäster dem på något vänster va?

**/__\** <-- så är det väll, sen körs städet in i den skåran ? vilket skulle resultera i att jag kan byta städ också! :>

Största problemet jag har är att jag inte vet vad som lär vara härdat och vad som inte lär vara härdat, ska jag bara ha en platta är det ju rätt självklart, hela härdad. Men t.ex det med skåran? .. lär bitarna som bildar skåran vara härdade föra att stå emot?
Mer
18 år 11 månader sedan #6090 av SCB
Svar från SCB i ämnet hårdpåläggning
Låt Kallsme'n tillverka ett städ som du svetsar fast på axeln. Alternativt så kanske du kan bulta fast det med grova bultar som på hans lufthammare?
http://www.antracit.se/cpg/displayimage ... m=20&pos=1

Borde inte bli speciellt dyrt om han bara vill ha 20:- / Kg!! Dessutom slipper du riskerna med att använda okända stålsorter från skroten...

//Olof Nilsson
Mer
18 år 11 månader sedan #6091 av joel
Svar från joel i ämnet hårdpåläggning
eller så kan du göra städet som dem har gjort med hammarhuvudet på Abnohammaren. Alltså du borrar ett grovt hål i axeln och så svarvar du ett T där den vågräta delen på t:et är hammarbanen och den lodräta är en stång som går ner i hålet på axeln. För att hammar t:et ska sitta fast så går en skruv genom sidan på axeln och trycker fast det.

Denna lösning tycker jag är en väldigt bra sådan faktiskt. Det är lätt att byta huvud och lätt att göra nya.

Jag vet att du tror att du förstår vad du tyckte att jag sa men jag är inte säker på att du fattade att vad du hörde inte var vad jag menade.
 • kerk
 • kerk Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 11 månader sedan #6093 av kerk
Svar från kerk i ämnet hårdpåläggning
Tror tamig*** jag ger upp på malung alltså, helt omöjligt att få tag på det man vill. Forsman har Arne, visst .. men 0.95%C, och lär upp i 350C för att bli 55 HRC, annars är det nå andra mysko stål och minns inte vilket som var vilket, alla var olika "format", den jag var intresserad av är 6x6cm i storlek men minns som sagt inte vilken det var.

Är det NÅGON som har datan över
32122
253242

Vad skulle frakten från dig kosta kallsmen ? .. om man säger 10kg ? Till malung i dalarna, vet inte vart man kollar upp sånt :/ Vet inte ens vart du bor när du vägrar skriva det i din info :P
Sidan laddades på: 0.138 sekunder
Powered by Kunena Forum