Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon bandslip från SH bandslip

 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 8 månader sedan #7057 av Melchior
bandslip från SH bandslip skapades av Melchior
Hej, har funderat på att köpa en http://hem.fyristorg.com/SH-slip/page2.htm bandslip. Jag undrar om ni har några erfarenheter av denna puts. Tänker slipa knivar främst i denna maskin.

Hur upplever ni att den är att jobba med?

MVH
Emil

Emil Schönning
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 5 månader sedan #8949 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet bandslip från SH bandslip
Idag var det lite slipträning som utfördes med den nya SH bandslipen som jag köpt.

Den är helt underbar! Robust och tyst. Inga vibrationer. Bandet håller sig på plats. Suverän att jobba med, även som nybörjare.

Jag har inte riktigt lytt rådet jag fick; Träna på vanligt stål. Jag har faktiskt inte kunnat hålla mig utan jag började slipa direkt på knivar jag gjort... och jag fick väl räkna med att det inte gick som jag tänkt mig. :)

Resultatet blev över mina förväntningar dock, jag har lyckats göra knivarna med någelunda slipfaser, rätt jämna på båda sidor. Dock behöver jag mer träning för att få den "proffsiga" looken på knivarna.

Jag tror jag ska köpa lite rostfritt stål och slipa ut knivar. Det är bra träning! Så kan man lämna in dem för härdning på nordell. Men först ska jag köpa lite plattjärn och slipträna!

Det gäller att kyla ofta, vilket jag inte gjorde så jag får härda om knivarna. Men det räknade jag med.

Dock klantade jag mig på en sak, jag slipade för länge och då blev kniven för varm och det gjorde att slipbandet förstördes, det gick mycket fortare än vad jag var beredd på. Bandet tappade "slipet" i mitten, dock funkar det ute i kanterna fortfarande... Men som sagt, bandet är nog förstört nu... få se senare om det fortfarande går att använda till något.

Kan nämna att det inte var någon bra ide att slipa i datarummet hemma, det blir mycket järndamm som la sig på allt i rummet, jag tror nog inte att det någonsin kommer bli rent på golvet här igen! Det blir verkstad nästa gång. :)

Det var ett kort referat om SH maskinen, ni andra som har den får väldigt gärna fylla på med erfarenheter!

/E

Emil Schönning
Mer
18 år 5 månader sedan #8959 av Lars Eriksson
Svar från Lars Eriksson i ämnet bandslip från SH bandslip
Ser användbar ut  :) . Jag har själv funderat på att skaffa en bandslip. Vad kostade den? Hur finkorniga slipband finns det? Tar du till någon annan slip på slutet, om du vill ha riktigt blankt?
Hälsn
Lasse
Mer
18 år 5 månader sedan - 18 år 5 månader sedan #8960 av Cegga
Svar från Cegga i ämnet bandslip från SH bandslip
Ett tips för att spara lite på band kostnad är att blästra ämnet först så inte bandet sätter igen sig så fort .
Korn storlek finns massa olika jag har från 40 upp till 450 i vanliga sen går jag på med våtslip papper.Tänk på att vill man ha en repfri (spegelblank) yta när man är klar så ska man inte trycka för hårt då kan det bli svårt att polera bort reporna från banden med stora korn så man ska helst följa bandkornen typ 100-120-150-osv om det går även byta slip riktning 90 grader då ser man när ränderna är borta från pappret innan .Finns även olika ryggar på band som har lite olika egenskaper .Även hårdheten på gummihjulet har stor betydelse .
Lycka till å grattis till en bra slip
Cegga

You can fool some people sometime´s .But you can not fool all the people all the time
Bilagor:
Last edit: 18 år 5 månader sedan by Cegga.
Mer
18 år 5 månader sedan #8962 av Ingemar
Svar från Ingemar i ämnet bandslip från SH bandslip
Brukar aldrig börja med grövre än 80- korn. fortsätter med 120-korn och sedan går jag på med en scotch-brite skiva (dyr ca 1000lappen för en 200mm skiva) då behöver man inte så många steg på slipband. Om man vill polera är en sisalskiva plus ett vax för rostfritt( ultrapol-76) det bästa.

Har märkt på billigare slipband grövre än 80-korn att det finns enstaka "gruskorn" som gräver diken i biten och är näst intill omöjliga att få bort. Har någon annan här på forumet upplevt samma sak?

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 5 månader sedan #8965 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet bandslip från SH bandslip
Samma frågor ställde jag till SH när jag köpte slipen. Han rekommenderade att använda 3M band som han sa var överlägsna. Han slipade(avverkade) med ett 60 papper först, sedan med ett A65 som jag är osäker på vad det är för "grain" motsvarighet... Därefter används ett produkt från 3M som heter Microfinishing Film (microfilm), som är 30 my, 20my och 15 my i kornstorlek, detta slipas med vatten, 90 grader mot förra slipningen. En bit microfilm viks runt en slangbit för att få bra tryck mot kniven. Därefter är det lumpskiva med slipmedel och sedan avslutning med en polertrissa med polermedel utan slipmedel i (viktigt). Då blir det spegelblankt!

Detta är hugget från instruktionerna jag fick av SH, dvs jag har inte hunnit träna så mycket så jag har inte utvecklat ett eget sätt att göra detta på. Dock vet jag att det funkar och det går fort! Vilket är viktigt för mig. Vill inte sitta och slipa timtals på en kniv när det är skaftning och smidet som är roligt.

Jag köpte det räfflade kontakthjulet som avverkar lite bättre än vad ett helt platt gör.

Jag köpte min för ca 9500, men då köpte jag ganska många band till (vill inte köpa nya stup i kvarten).

Men jag måste säga att jag skäms lite för att jag inte hunnit träna så mycket, en sådan fin maskin som bara står är lite skämmigt... Men f*n, en hobby får kosta lite pengar. ;)

/E

Emil Schönning
Mer
18 år 5 månader sedan #8967 av Ingemar
Svar från Ingemar i ämnet bandslip från SH bandslip
3-m betyder väl "Minnesota mining and manufakturing company" 3M och NORTON är de enda tillverkarna av slipband som kan stå för sina produkter:så deras slipband kan man använda förutsättningslöst utan att bli besviken; bränner man dom har man sig själv att skylla.

Ingemar

Jobbar gärna i järn, jobbar gärna i koppar, men helst jobbar jag i bara mässingen!
Sidan laddades på: 0.089 sekunder
Powered by Kunena Forum