Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Ejektor till kåpan

 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 8 månader sedan #7145 av Melchior
Ejektor till kåpan skapades av Melchior
Hej, jag och min kollega har ett litet problem med att det ryker in. Vi tänkte i samråd med andra att en ejektor skulle vara ett bra sätt att få lite mer drag i huven. Dvs, blåsa tryckluft upp igenom skorstenen för att få luften att röra sig snabbare i pipan.

Så vi satte igång och bockade 1" rör upp under huven och upp halvägs upp i skorstenen. Värmde, bockade och måttade... sedan värma och bocka om igen.

Resultatet?! Nej, det blev ingen HALELULEA känsla, men det blev bättre drag! Dock inte så mycket så det slutade ryka in. Jag misstänker att det behövs någon slags strypning i slutet av röret, dvs få en högre hastighet på luften som ska tryckas ur röret. Ska testa detta genom att gänga på en strypning.

Se bilderna som jag tagit på ejektorn i mitt galleri:

http://www.antracit.se/forum/index.php?option=com_wrapper&Itemid=44

/Emil

Emil Schönning
Mer
18 år 8 månader sedan #7146 av SCB
Svar från SCB i ämnet Ejektor till kåpan
Jag hartillgång till en smedja med rejäla rökproblem där man har testat ejektor utan resultat.. Det spelar ingen roll hur mycket/lite man än drar på till röret, det ryker in ändå.

//Olof Nilsson
Mer
18 år 8 månader sedan #7148 av Kallsmén
Svar från Kallsmén i ämnet Ejektor till kåpan
Hej å hå

En anledning till att det ryker in är ofta att pipan är för kort över taknocken men det verkar ju inte Melchiors problem.
Ett annat är att öppningen i ässjan är för stor i förhållande till rökgången.
Prova med att hänga ner plåtar på sidan av ässjan så att öppningeng blir mindre, är detta problemet så är det
bara att skaffa en rökgasfläkt, eller få in ett större rör i skorstenen.

Farsgubben är gammal ugnsmurare och har sysslat en hel del med öppna spisar åxå, så han gav mej dom här tippsen.

En sån här typ, eller nån annan.
http://www.bradrag.com/

Kallsme´n
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
18 år 8 månader sedan #7149 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Ejektor till kåpan
Ok Admin ger sin in i samtalet med fler tips och goda råd
Som andra redan sagt Raka Rör är bäst.

En annan ofta förbisedd faktor är tilluften! Vad jag menar är då själva "balansen" av luftflöde i smedjan. Faktum är att man måste ha riktigt med tilluft för att få ut luften ur lokalen, men man får ju inte ha för mycket heller.

Tilluft är inte bara den luft ässjan ger i "härden". Tilluft är det som kommer in men öppna fönster, dörrar eller ventiler. Även själva elden slukar en hel del tilluft (syret).

1 Var hämtar ässjan sin luft ifrån, lokalen eller utifrån? (Är det utifrån kan det lätt bli övertryck i lokalen och kall luft i ässjan. Innfrån kan ge syrebrist och kraftigt undertryck.)

2 Har ni andra ventiler för tilluft till lokalen?

3 Finns det fläkt i frånluftkanalen?Prova detta för att ta reda på luftbalansen i smedjan.

När ni har alla fläktar igång så glänta ytterst lite på någon ytterdörr i smedjan (allt annat stängt). I springan kan ni känna om det kommer in luft utifrån. Känns det inte så riv en tunn remsa fran ett dasspapper på en meter och håll som ett "lodsnöre" framför springan. Då borde ni se vart dasspappret tar vägen. UT = övertryck i smedjan (det är inte bra) IN = undertryck i smedjan (Följdaktligen bättre men int för mycket).

Övertrycket justerar ni bort med tilluftfläkten om frånluften är maxöppen (= Raka Rör).

Undvik i det längsta en fläkt på frånluften.

mvh

Johan

Johan Sangberg
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 8 månader sedan #7151 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Ejektor till kåpan
Okay, tackar så mycket för insprierande svar.

Skorstenen är helt rak, ca 30cm i diameter, det sitter en liten avsmalning en meter upp i skorstenen, men det borde inte spela någon roll.

Det är undertryck i lokalen, när jag har dörren öppen så påverkas ässjan rätt hårt av vinden utanför. Dock trycker inte vinden ner röken i skorstenen, det verkar som den hela tiden har "sug". Dvs, jag har undertryck i lokalen.

På något sätt så känns det som om det lägger sig rök i kåpan som ett moln, på en viss höjd. Kan det vara så att kåpan är så bred i basen så den bara suger i mitten och inte utefter insidan av kåpan... dvs allt som hamnar i mitten av kåpan sugs ut, men inte det som ligger längre ut mot kanten?

Men uppenbarligen så suger inte skorstenen ut allt som finns i kåpan. Tänkte ställa lite plåtar framför långässjan och kanske någon till plåt som går att ställa framför den andra ässjan när inte den används...

Vi har två dörrar i lokalen, när båda är öppna blir det korsdrag och det är ju ingen höjdare. Ska testa att ha den stora porten stängd och bara öppna den lilla dörren nästa gång.

Hm, vid närmare tanke så måste ju tilluftens "area" dvs hur många kvadratmeter dörren är, vara lika stor som arean runt ässjan in i kåpan vara lika stor, vid samma lufthastighet... Om ässjan har större area så måste lufthastigheten vara större vid dörren... Hm, på något sätt så behöver jag få in så mycket luft som behövs för att kåpan inte ska bli "full" av rök.
Det hänger plåtar runt kåpan som är ca 40 cm höga. Dessa gör underverk. Men det behövs nog mer för att få det att funka.

Men jag behöver lösa detta så det går att ha dörren öppen under museiedagar... Inte så kul om det är rykigt i lokalen då.

Tror det är som Kallsmens farsgubbe säger, det är nog ässjans öppning som är för stor. Ska täppa till den som första steg. Det är ju så nära nu att den funkar....

Tack för alla råd, rapporterar hur det blev.

/E

Emil Schönning
Mer
18 år 8 månader sedan #7153 av Uffe
Svar från Uffe i ämnet Ejektor till kåpan
Hej!

Jag måste bara fråga... Admin skrev "undvik i det längsta en fläkt på frånluften". Är det verkligen så generellt?

Det är klart att om man kör med självdrag så är det mycket som påverkar - öppna dörrar, tilluft och annat, och draget ändras om någon av dessa faktorer påverkas. Man skulle då vara frestad att dra slutsatsen  att det kanske är enklare trots allt med en rejäl utsugsfläkt och lite ordning på tilluften, så kan man öppna dörrar bäst man vill sen utan att draget ändras.

Hur ässjan ser ut är förstås en smaksak, men själv gillar jag när det är lite öppet runt elden. Jag kör med en utsugsfläkt, och ässjan har två sidor helt öppna, och rätt högt till utsuget samt tilluftsventiler nära forman. Kanske mer tur än skicklighet, men jag får det inte att ryka in nästan hur man än bär sig åt, och jag kan ha dörr och fönster öppet eller stängt utan att det blir någon märkbar skillnad.

Sen får man kanske också vara lite försiktig om flera pipor går ihop till en innan skorstensmynningen med tanke på gnistor och annat, så ska man köra med utsugsfläkt så är det nog lättast om man kör det för sig, så att säga.

Mvh Uffe
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
18 år 8 månader sedan #7154 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Ejektor till kåpan

Uffe skrev: Hej!

Jag måste bara fråga... Admin skrev "undvik i det längsta en fläkt på frånluften". Är det verkligen så generellt?


Självklart inte. Man gör som man vill själv.

Men en fläkt i frånluftkanalen sitter i kanalen och man vill kanske inte ha något i kanalen. (föruom röken ut då

Johan Sangberg
Mer
18 år 8 månader sedan #7162 av marberg
Svar från marberg i ämnet Ejektor till kåpan

Melchior skrev: Skorstenen är helt rak, ca 30cm i diameter, ...


Draget i skortenen kommer ju av att varm luft stiger. Problemet är ju då att kall luft sjunker... och du har (troligen) en väldig massa kall luft i den vida skorstenen. Jag gissar att den är oisolerad ovanför taket. Det plir en propp som heter duga. Jag skulle föreslå att du drar igång en ordentlig vedbrand när du tänder ässjan, kanske inte en påskbrasa men bra nära, och låter skorstenen bli riktigt varm. Ös sedan på koks eller kol och se om det hjälpte. En redig tidningspappersbrasa uppstoppad i röret kan nog också göra susen, men jag är tveksam. Sedan gäller det att hålla ordentlig värme i ässjan hela tiden. Men viktigast är att få bort kalluftsproppen i början. Kyler skorstenen röken (luften) mer än ässjan värmer så har du ingen varluft kvar, och det var ju den som steg.

Sen kan man ju hjälpa naturen med till- eller från-luftsfläcktar men jag tycker nog man gör klokare i att fixa till skorstenen. 15-20cm isolerad och skapligt hög, blir den bara varm så drar den oavset hur huven ser ut. Kolla på ässjorna utan huvar (minns inte just nu vad dom kallas) med bara ett hål i skortenen en bit upp.

Lycka till.
/Marberg

Erfarenhet är när man börjar känna igen sina misstag.
Mer
18 år 7 månader sedan #7217 av Stefan
Svar från Stefan i ämnet Ejektor till kåpan
Ett kul spår det här att läsa.
Jag hade problem och satte in en fläkt som blåste in luft i smedjan och se det blev bättre.
Skall kolla det med dasspapperet nästa gång jag är ute där.
Mvh Stefan

Varma smideshälsningar Stefan
svartsmide.se
smideskurs.se
 • Melchior
 • Melchior Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
Mer
18 år 7 månader sedan #7221 av Melchior
Svar från Melchior i ämnet Ejektor till kåpan
Vi körde lite smide i helgen och jag måste säga att vi har mycket mindre rök i smedjan nu när ejektorn går för fullt fräs. Är man lite lugn med att mata på stenkolet så ryker det inte så mycket heller. Då blir det bättre.

Så slutsatsen blir ändå att ejektorn hjälpte till en hel del. Inte någon revolution men det är bättre.

Nästa steg blir att täppa till långässjan så då tjänar vi två tre kvadratmeter öppning till.. då ska det banne mig inte röka in.

/E

Emil Schönning
Sidan laddades på: 0.098 sekunder
Powered by Kunena Forum