Nya inlägg

 • Inga inlägg att visa.

Topic-icon Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan

 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
20 år 1 vecka sedan #3867 av Johan Sangberg
Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan skapades av Johan Sangberg
[:I] Kenth Dagérus Enköping
* Hyttan

<hr noshade size="1">

Aktiviteter i och omkring Hyttan

Johan Sangberg
Mer
20 år 1 vecka sedan #3868 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej

Tog en kopia på det jag diskuterat i en annan rubrik så att jag samlar det här, gör vissa förändring så läs, kommentera och ge förslag.

<b>Lufthammaren</b>
Vore ju mycket trevligt att ha en bland alla fältässjor vid hyttan för att ge alla smeder möjlighet till att hoppa på lite mer krävande arbete. <b>Undrar om kallsm´n har någon lösning på detta?</b>

<b>Lotteri</b>
Visst, kanske två en på lördag och en på söndag. Vinsterna bör vara smidesprodukter (köpa, tigga, skänkta??). <b>Det är ganska naturligt att lotteriet finns runt marknaden.</b>

<b>Auktion</b>
Visst, på söndagen. Det bör också vara smidesprodukter samt verktyg mm som en smed behöver. Undrar om det skall vara lite fina grejor som håller kvar folk till söndag em? Vi får nog gå ut på tiggar strået samt köpa och ta emot gåvor? Jag tycker vi alla tar kontakt med någon som kan sponsra oss med något samtidigt som vi kan vända oss till Byalaget för hjälp.

<b>Tre stationer jobbar vi med nu, där en är Hyttan</b>
Eventuellt utöka med någon då vi ser hur marknad och utställning och galleri utvecklar sig. Just nu tycker jag att vi skall ha någon som tar hand om utställning/galleri samt en annan som tar hand om marknaden. Eftersom det är samma område som Hyttan måste alla som håller till där samarbeta. <b>Några smeder som känner sig manade?</b>

<b>Hyttan Kenth Ansvarig</b>
Jag börjar med att fundera över en inbjudan till smeder som vi vill ska komma samt ta emot anmälningar från dem som är intresserade. I nästa inlägg finns ett första utkast till inbjudan men det är inte förbjudit att redan nu kroka upp någon om ni känner någon eller om det är någon som tycker att det här vill jag vara med om så anmäl dig direkt så blir du garanterad en plats. <b>Några smeder som känner sig manade?</b>

<b>Utrustning</b>
Vid hyttan diskuterde vi det här med kol samt en lufthammare. Hoppas att det här med kol löser sig (SCB). Har också tänkt på någon som handlar med järn (Tibnor) som kanske kan förse oss med järnbitar i olika varianter. Såg i ett annat inlägg att det kanske kallsm´n kan lösa!!?? Dessutom behöver vi nog någon form av avspärrning för att det inte skall hända någon olycka med att något litet barn bränner sig eller något i den riktningen. Har funderat kring ett magasinstält där vi kan erbjuda plats för några att hålla till om de skulle behöva skyl. <b>Någon som har kontakter?</b>

<b>Utställning och Galleri</b>
Skulle det kunna vara inne i hyttan på olika platser. Krävs belysning "spotlights" då tror jag. Annars tycker jag det då blir rätt miljö. Jag tycker detta är ett givet inslag. <b>Här finns det säkerligen någon som vill vara med, tag kontakt med mig eller någon av de andra som är med och organiserar.</b>

<b>Avgift</b>
Det är riktigt. Vi kommer att få lägga ut en del fram till det startar.
Avgift för att lyssna på en föreläsning.
Avgift för att att få ställa ut.
Avgift för att få stå och smida.
Avgift (%) för att få ha ett stånd att sälja.
Auktion och lotteri är också inkomstkällor. Men till detta behöver vi kanske köpa grejor??


<b>Hägna in vissa områden</b>
Det har jag nämnt tidigare att det behövs. Jag tror dessutom att vi måste tänka lite på övrig säkerhet över natten mellan lördag och söndag. Någon form av bevakning kanske behövs?

<b>Kommentarer</b>
Vore mycket trevligt om övriga kan ge oss tips samt anmäla sig att delta både som smed och/eller besökare.

Program till slutet på mars

<b>Boende</b>
Jag tycker som du att husvagnar, husbilar och eventuella tält kan ställas upp vid idrottsplatsen för det är ju bara fem minuters gångväg till Hyttan och fem till smedjan.

<b>Mat</b>
Skall vi se till att smederna m.fl. får lunch både på lördag och söndag?

<b>Kringevenemang</b>
Vi får pressa på byalaget att komma ut med sitt program som vi kan ta med det i vårt, likaledes att de kan ta med vårt i deras program. Det här kommer att bli roligt.

<b>Byalaget</b>
Funderade över om de kan hjälpa till att sälja lotter. De känner säkert också någon som kan hålla i en auktion. De skulle också kunna hjälpa till med en skiss över området så att man kan planera var olika saker kan stå. De kan ju då också ge oss sina anvisningar var vi får hålla till.

<b>Grönskasmarknaden</b>
Jag tycker som du att den kan vara kvar under lördagen. Jag kan förstå om de själva vill flytta den för att sprida på attraktionerna.

<b>Kvällsaktiviteter</b>
Smidesfest på lördag kväll tycker jag är given.

<b>Antracit Smidesmästare 2004</b>
Vi kanske skall ha en tävling bland smederna genom att de under lördagen smider något som lämnas in lördag kväll. En jury utser under söndagen "Antracit Smidesmästare 2004".

<b>Fundering runt Hyttan</b>
Olika kategorier; knivsmide, bruksföremålssmide, vikingasmide, vapensmide, souvenirsmide, smyckesmide, verktygssmide, konstsmide grupperade på planen utanför Hyttan i olika grupper. Jag tror att det gör det lättare och mer överskådligt. Runt varje sådan gruppering eller hela platsen gör man en liten avspärrning för säkerheten.
Smederna vill förmodligen att deras marknadsstånd inte finns allt för långt bort från dem själva vilket ju också går att ordna.

Lite funderingar att kommentera.

mvh/kenth
Mer
20 år 1 vecka sedan #3869 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej

Detta är kopierat från en annan rubrik bara för att få det på rätt plats.

Kunde inte låta bli att formulera ett första utkast till ett eventuellt brev till presumtiva smeder att komma och smida vid träffen.
Vilka är nu de som är presumtiva, här får vi hjälpa varandra?!Antracit Smidesträff 2004

Granbergsdals Hytta
"Bilder från området"

Smidesvänner

I september, närmare bestämt den 25 och den 26 har en grupp ur Antracit smidesforum beslutat att genomföra en smidesträff. Antracit smidesforum har krokat på ett välbesökt evenemang strax norr om Karlskoga, Granbergsdals Hytta dagar. Där har de en gammal hytta från 1600-talet som är centrum för evenemanget. Deras evenemang håller på från den 22/9 till 29/9. Under dagarna som smidesträffen
genomförs finns det en kolmila alldeles intill Granbergsdals Hytta. Milan täds på onsdagen för helgen vi har vår del i evenemanget. Miljön är helt fantastisk. Ta en titt om ni har möjlighet http://www.karlskoga.se/granbergsdal/ .

Vad har vi som genomför planeringen tänkt oss? Det finns tre avdelningar seminarier, maskinsmide (kallmen´s vekstadslokal) och traditionellt smide. Vid de två senare är det tänkt att det skall finnas möjlighet att pröva på att smida för de som besöker oss.

Själva smidesplatsen, som ni ser på det högra fotot ovan, delas in i olika kategorier; knivsmide, bruksföremålssmide, vikingasmide, vapensmide, souvenirsmide, smyckesmide, verktygssmide, konstsmide mm. Syftet är att ge besökarna möjlighet att se vad som kan åstadkommas med hammare och städ. Som ni förstår finns utrymme för alla inriktningar av smide. Jag hoppas att ni tycker detta är tillräckligt intressant och utmanande att ni anmäler er för att hjälpa till att göra denna träff till ett attraktiv evenemang och som därmed kan återkomma kommande år.

Tidsmässigt är det förmodligen bäst att komma under fredagskvällen för vi kör igång tidigt på lördagen, ungefär vid kl 09.00. Under förmiddagen kommer någon som har ansvar för tävlingen gå runt bland er och ta upp anmälan om att vilja vara med i tävlingen om ”Antracit Smidesmästare 2004”. Under tiden smider ni för att visa besökarna olika tekniker vid smide och jag tror det blir naturligt att visa olika tekniker om vi har en indelning i olika områden som jag nämnt ovan. Lunch kommer att ordnas för er som kommer för att smida. Under eftermiddagen kan det vara lämpligt att försöka förmå besökarna att pröva på att göra något enkelt. På kvällen innan vi avslutar lämnas tävlingsbidragen in, alla alster kommer att publiceras på Antracits hemsida och vinnarens alster kommer att uppmärksammas av den lokal och regional pressen förutom hedersomnämnandet under söndagen. På kvällen ställer vi till med en smidesfest.
Under söndagen fortsätter vi som under lördagen, eventuellt smides något gemensamt för att överlämnas till Granbergsdals Hytta som ett minne från smidesträffen. Lunchen ordnas genom de som har organisationsansvaret.

Det jag nu efterlyser är dig som vill komma till evenemanget med din portabla fältässja och bjuda på dina smideskonster, samt att du ges möjlighet att sälja dina alster.
Vid platsen där det är tänkt att ni skall stå och smida kommer det att finnas smideskol, järn samt en maskinhammare. Allt för att göra det möjligt för er att hitta på lite avancerade föremål att smida samt att förse er med kol och järn som annars kan vara lite skrymmande att ta med sig.

Området där ni skall stå och smida är skilt från området där försäljning genomförs även om det bara rör sig om några meter.

Kostnader..........
Öviga åtaganden.........

Det finns goda möjligheter att ta med sig husvagn, husbil eller tält och ställa upp dem alldeles i närheten av där vi skall hålla till.

Anmälan om intresse skickas till Kenth Dagérus eller någon av övriga som är med i organisationskommittén.


Johan Sangberg
Admin Antracit och övergripande ansvarig för smidesträffen

Kenth Dagérus
Ansvarig för området runt Hyttan

Roger Lund
Ansvarig för smedjan under träffen

Roger Marberg
Ansvarig ???

Olof Nilsson
Ansvarig föreläsningar mm
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
20 år 4 dagar sedan #3870 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej

Jag har "legat lågt" ett tag. Lite trött ibland. Jag tycker texten är utmärkt här Kenth men vi får se hur det blir med en del. Vi får nog begränsa oss en del. Allt kommer vi nog inte att kunna genomföra. Planerna går vidare. Vi har Leif Stark på gång som föreläsare/förevisare. Han kan en hel del om järntillverkning enligt gammal teknik.
Som sagt till slutet av Mars bör programmet vara helt spikat?

Johan Sangberg
Mer
19 år 10 månader sedan #3871 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej

Någon form av inbjudan måste vi åstadkomma till alla på antracit så att de kan anmäla sig till olika delar (besökare, lyssna på föredrag, vara med på kvällen, smida, marknadsstånd, ställa ut mm) och jag antar att du admin har ansvaret för den delen. Jag hjälper gärna till med de textdelar som handlar om evenemangen runt hyttan.

Sedan behöver vi förmodligen göra reklam för hela evenemanget även utanför antracit för att locka folk men det är förmodligen en fråga för augusti/september.

Det jag har tänkt mig runt hyttan är smeder som smider förhoppningsvis inom ramen för olika kategorier; knivsmide, bruksföremålssmide, vikingasmide, vapensmide, souvenirsmide, smyckesmide, verktygssmide, konstsmide. Alla som vill ta med sig ett marknadsstånd för att sälja sina alster har jag också tänkt som en annan del, skilt från smideriet men relativt nära. Utställning av smideskonst tycker jag också är en given del i evenemanget, det som här måste fixas på något sätt är spotlights. Lotteri är också en del som är given, undrar om någon från byalaget kan sälja tro (måste ordna med vinster, idéer ??? ). Inalles blir det fyra delar smide, marknadsstånd, utställning och lotteri. Hytta med smide är liksom föreläsningar beroende av att några tycker detta är intressant och vill absolut vara där och smida. De jag hitintills kontaktat mer informellt har inte lovat något.

Kollade när solen går upp och ner under vår helg och den går upp runt 06.00 och går ned runt 18.00, det innbär inga begränsningar för så tidigt skall vi väl inte upp och senare än 18.00 skall vi nog inte hålla på, så jag tycker vi håller på från 10.00 - 17.00 båda dagarna. Vi kanske bör kolla detta med byalaget.

Några tankar

mvh/kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 10 månader sedan #3872 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej

Jag skall fixa ihop inbjudan till Antracitmedlemmar [8D]

Det som saknas är lite mer detaljer i form av tider men det ordnar sig nog endå. Jag gör ett litet utkast som vi kan fila på.

Vi måste ju oxå få in mer från Byalaget i form av vad det är för andra aktiviteter som pågår i området...

Priset som du sa Kenth. Ok 900kr kanske är bättre och 700kr för Gesäller?

Övernattning och mat fixar man själv ju!

Just det: Samanställning äver boende i området? Hotell, vandrarhem, camping. Vem fixar fram det??? Även detta publiceras ju på Antracit så det blir enkelt att anmäla sig!!..

mvh
johan

<hr noshade size="1">
<center>Administrator på Antracit
Du hittar det mesta om du använder <b>Sökfunktionen / Search</b> före allt annat!

http://www.antracit.nu/favicon.ico</center>

Johan Sangberg
Mer
19 år 10 månader sedan #3873 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">Kopia av meddelande:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Hej

Jag skall fixa ihop inbjudan till Antracitmedlemmar [8D]

Det som saknas är lite mer detaljer i form av tider men det ordnar sig nog endå. Jag gör ett litet utkast som vi kan fila på.

Vi måste ju oxå få in mer från Byalaget i form av vad det är för andra aktiviteter som pågår i området...

Priset som du sa Kenth. Ok 900kr kanske är bättre och 700kr för Gesäller?

Övernattning och mat fixar man själv ju!

Just det: Samanställning äver boende i området? Hotell, vandrarhem, camping. Vem fixar fram det??? Även detta publiceras ju på Antracit så det blir enkelt att anmäla sig!!..

mvh
johan

<hr noshade size="1">
<center>Administrator på Antracit
Du hittar det mesta om du använder <b>Sökfunktionen / Search</b> före allt annat!

http://www.antracit.nu/favicon.ico</center>

<i><div align="right">Ursprungligen postad av Admin - 2004/04/07 :  12:16:25</div id="right"></i>
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Hej

Bra, gör du den i word så kan vi var och en ändra i ditt förslag med ändringsmarkering och skicka tillbaka så redigerar du och återkommer med en uppdaterad version en vecka senare.

Tider fyller vi på med så gott vi kan.

Vad jag förstår har du skickat ett mail till Varg?!

Priset ok tycker jag.

Kan det vara så att de som smider kan få bjudlunch??

http://www.karlskoga.se där finns det anvisningar till boende.

mvh/kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 9 månader sedan #3874 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Kenth
Jag fick ett mail av Karin som av någon märklig anledning hamnade i papperskorgen (koipa nedan). Hittade det idag??!! Jag har fått annat mail av Karin och de är fortfarande inte klara med sitt program.

Jag har just börjat fila lite på samanställninga av aktiviteten. Saknar lite tidsangivelser o.dyl. Vi behöver ju ett schema liksom. Vi har ju fått ihop massor av text nu så det är väl bara att samanställa (för mig).


<i> Hej

Jag bokar upp Solhem (lokalen) hela helgen,
Skall kolla upp ang. tältplats, det möter nog inga hinder.
Vi har inget program klart för kolarvecka mer tid och så.
Men det blir rälsbuss från stan, underhållning, Ska vi prova med 3 visningar ??
Själva "platsen" för smederna, bör ju kunna fixas med Kent, bara så vi vet antalet, jag tror
att blecket räcker till om man sprider ut sig.
Det vi har på gång är flera olika stationer för mat, men avvaktar lite tills vi ser hur stort intresset blir
från er.

Vi har möte i kväll, så jag skall tala med berörda.

Glad Påsk / Karin</i>

Johan Sangberg
Mer
19 år 9 månader sedan #3875 av Kenth
Svar från Kenth i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">Kopia av meddelande:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Kenth
Jag fick ett mail av Karin som av någon märklig anledning hamnade i papperskorgen (koipa nedan). Hittade det idag??!! Jag har fått annat mail av Karin och de är fortfarande inte klara med sitt program.

Jag har just börjat fila lite på samanställninga av aktiviteten. Saknar lite tidsangivelser o.dyl. Vi behöver ju ett schema liksom. Vi har ju fått ihop massor av text nu så det är väl bara att samanställa (för mig).


<i> Hej

Jag bokar upp Solhem (lokalen) hela helgen,
Skall kolla upp ang. tältplats, det möter nog inga hinder.
Vi har inget program klart för kolarvecka mer tid och så.
Men det blir rälsbuss från stan, underhållning, Ska vi prova med 3 visningar ??
Själva "platsen" för smederna, bör ju kunna fixas med Kent, bara så vi vet antalet, jag tror
att blecket räcker till om man sprider ut sig.
Det vi har på gång är flera olika stationer för mat, men avvaktar lite tills vi ser hur stort intresset blir
från er.

Vi har möte i kväll, så jag skall tala med berörda.

Glad Påsk / Karin</i>

<i><div align="right">Ursprungligen postad av Admin - 2004/04/28 :  18:57:19</div id="right"></i>
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Hej

Jag tycker som jag sagt tidigare att tiden för smederna framför hyttan kan vara mellan 10.00 - 17.00 båda dagarna, det är dock lite beroende av Byalagets tider så det finns kanske anledning att kolla med dem. Jag tar den kontakten så får du tider av mig sedan.

När du filar på texten så utnyttja textdelar som du tycker verkar bra som jag tidigare skrivit.

Skulle vara bra om man hade tillgång till ett smidesregister med smedesadresser så att det var lätt att skicka ut inbjudan till dem. Du vet inte om något, tänkte lite på konstsmidesföreningens medlemmar för jag antar att du inte har något?

mvh/kenth
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 9 månader sedan #3876 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej [8D]

Vi har ju skrivit massa bra text. Jag saxar där lite. Vi får ändra allt efter som tider kommer till. Jag har ett utkast klart i helgen. Nyhetsbrevet är på väg ut nu i Maj oxå!

Jag kollar med "kompisar" vad äller olika register bl.a konstsmidesföreningen, för att kunna göra "reklam" för evenemanget.

Johan Sangberg
 • Johan Sangberg
 • Johan Sangberg Profilbild Författare till inlägg
 • Offline
 • Administrator
 • Administrator
 • Jag har sysslat med hantverk och teknik hela mitt liv. Smider konstsmide och skissar och målar.
Mer
19 år 5 månader sedan #3877 av Johan Sangberg
Svar från Johan Sangberg i ämnet Hyttan - Aktiviteter i och omkring Hyttan
Hej Kenth

Nu börjar det hända saker.!! Staffan Lundal, smed vill gärna komma och visa upp sig med ässja och allt! Han har även videor som han tar med. Dessutom ingår han i en grupp som brukar delta i Filipstad på Oxhelgadagarna. Dom e ett 10-tal stycken men en så länge verkar det som om Staffan får med sig 2-3st att smida med!!!
Han har inget Internet utan du kan väl ringa honom direkt för att få till det med arrangemanget.

Nu börjar det ju bli lite innehål och vi måste detaljplanera lite mera!! Jag lägger detta på Antracit med så att SCB,Kallsmen läser det!!

Staffan Lundal 059033036 bostad och 059023092 till smedjan!!

I helgen trycks brochyren för spridning till Turistbyråer mm. Jag skriver att Staffan kommer...

Johan

Johan Sangberg
Sidan laddades på: 0.093 sekunder
Powered by Kunena Forum